Cu sau fara par – oameni si obiceiuri moderne de epilare

Gânduri5Comentarii

Ești aici:··Cu sau fara par – oameni si obiceiuri moderne de epilare

Am cunoscut fel și fel de oameni, cu fel și fel de ritualuri de înfrumusețare. Cunosc femei care se tund foarte scurt și bărbați cu plete și barbă. Cunosc bărbați care transformă prezența la salon în obligație, care știu că există hârtie de epilat și cunosc femei care n-au pus piciorul niciodată într-un astfel de loc și care nu știu ce este aceea o ceară de epilat. Am cunoscut bărbați fara par pe mâini, de la natură, care se simt rușinați, dar și femei care au mai mult păr pe mâini decât am eu și n-au stres. Am întâlnit bărbați care nu concep noțiunea de masculinitate fara par la subraț, în timp ce alții consideră asta o condiție obligatorie de trai în societate. Părerile sunt împărțite, fiecare judecă normalul cu propria unitate de măsură. Și dacă normal înseamnă cu sau fara par, atunci trebuie să te conformezi, nu?

E destul de ciudat, dar cu sau fără voia noastră analizăm și îi judecăm pe cei din jurul nostru și în funcție de formă, în speță și în funcție de cantitatea de păr care împodobește părțile vizibile ale corpului. Cu certitudine atributele păros și păroasă nu vor reliefa niciodată o trăsătură pozitivă. Ba din contră. Atât de firesc ni se pare să renunțăm la părul de pe corp încât am devenit reticenți la prezența părului. O femeie neepilată are șanse mici spre foarte mici să răzbată în lupta pentru un mascul epilat sau nu. În ceea ce îi privește pe bărbați, lucrurile sunt într-un fel echilibrate, dacă nu chiar pe dos. Bărbații epilați au un target feminin destul de îngust, cel puțin la prima vedere. Bărbații sunt mai reticenți la schimbare, sunt mai conservatori, dar și ei încep să cedeze. Realitatea este cea mai bună dovadă.

Foarte mulți bărbați găsesc respingător părul de pe corpul femeii. Reticența tinde să se transforme treptat în greață sau alergie. Suficient de ciudat, pentru că părul de pe corp este destul de util. Reține transpirația și răcește corpul atunci când este cazul. Ceea ce înseamna că lipsa lui va conduce la accelerarea încălzirii. Mai mult decât atât, părul de pe corp reține mirosul propriu ca urmare a acțiunii glandelor apocrine. Substanțele chimice parfumate pe care glandele le emit sunt unice pentru fiecare persoană. Ne definesc și acționează la fel ca feromonii la animale. Părul reține și amplifică mirosul. Lipsa lui va diminua aproape de minimum aroma proprie, atât de necesară pentru atragerea unui partener de sex opus. Dar cine să mai alerge după mirosuri naturale când s-a inventat apa de colonie cu miros de flori și cuișoare? Ce puternică este media și cât de adânc ne poate induce idei.

Accept ideea că femeile trebuie să se epileze, să se îngrijească. Ăsta pare a fi mersul societății, femei fara par. Dar bărbați fără păr sună ca o contradicție în temeni. Sunt curios ce cred femeile despre bărbații fără păr. Invers, cred că lucrurile sunt totuși destul de clare, se găsesc rar bărbați care se mai simt atrași de femei neepilate.

Părul are farmecul său, așa cum are și lipsa lui.

5 gânduri despre „Cu sau fara par – oameni si obiceiuri moderne de epilare”

  1. pentru femei este o necesitate sa se epilze, iar pentru barbatii este un moft, pana la urma nu exista o regula, fiecare face cum se simte mai confortabil

  2. Pentru femei a devenit o necesitate pentru ca asa e moda, sincer sa fiu. Am vazut poze vechi cu Madonna neepilata si era considerata foarte sexy. Au circulat cateva astfel de fotografii pe net.
    Ce s-a schimbat de atunci si pana acum este mentalitatea noastra. Acum barbatii au alta parere vis-a-vis de femeile neepilate, dar acum 25 de ani nime nu avea nicio problema cu asta…

  3. Măi, da, moda cu femeile neepilate mi-a expus-o și bunica mea cu mențiunea că se considera că cele mai păroase erau mai… fertile. La fel cum într-o perioadă idealul feminin de frumusețe era reprezentat de forme generoase, șolduri late etc – cam din același principiu, femeia fiind asociată cu ideea de fertilitate.
    Moda se tot schimbă. În cazul femeilor, tot procesul ăsta de îndepărtare a părului de pe corp vine uneori cu bătăi de cap, dar starea de bine pe care o ai ulterior merită ea singură efortul. Când vine vorba de bărbați care se epilează, de cele mai multe ori încercam să înțeleg de ce își creează singuri bătăi de cap când nu e cazul (lor nu li se ,,cere” social acest lucru), dar acum mă întreb dacă nu merită și ei să se simtă ,,ușurei” :))
    Nu știu, fiecare are dreptul să se simtă cât mai bine cu propria persoană, fie că asta înseamnă să fii femeie cu păr sau bărbat fără.

    Dar pentru că ziceai că ești curios, ca opinie personală… mie nu îmi plac bărbații epilați – mă refer la picioare, brațe, piept. Adică, nu-i vorba că îmi displac, dar îmi creează impresia de… băieți, copii. Așa se fac asocierile rapid în capul meu.
    Nu contest faptul că poate, estetic vorbind, arată chiar foarte bine. Dar îmi vine mai greu să le văd masculinitatea. Cred că e strict chestie de preferință. Când aveam 16-17 ani îmi plăceau băieții fără păr pe piept, acum băieții sunt ok, dar un bărbat fără, mi se pare puțin ciudățel :)

    1. Este fix a zece mia parere la fel despre barbatii epilati. Eu inca nu reusesc sa pricep de ce ca barbat ti-ai da parul jos, ingustandu-ti pana la foar subtire, targetul feminin. Multi cred ca asta ii face sa arate bine, dar oare „a arata bine” nu trebuie sa fie in stransa legatura cu parerea femeilor despre fenomenul epilarii?

      Raman la parerea ca barbatii nu trebuie sa se epileze, oricat de usori crezi tu ca devin dupa :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus