Evoluţia şi podoaba capilară

În momentul în care prima maimuţă şi-a manifestat intenţia de a deveni om, s-a ridicat pe două picioare şi a ieşit din pădure. Nu s-a întâmplat peste noapte, pentru că trecerea de la patru la două labe s-a dovedit a fi destul de dificilă. Nu era suficient doar să poată sta în picioare, trebuia meargă şi sa alerge, pentru că altfel devenea o pradă uşoară. Stând în picioare, maimuţa devenită om a dezvoltat muşchi ce permit menţinerea corpului pe verticală. Muşchii i-a antrenat prin alergare. Supravieţuirea a dobândit-o învăţând să-şi folosească membrele superioare devenite inutile după ridicarea pe două picioare.

Membrele superioare au devenit mâini suferind o serie de modificări. Chiar dacă în aparenţă palmele noastre seamănă foarte mult cu cele ale maimuţelor, sunt diferite. O maimuţă nu poate muşca dintr-un măr ţinându-l între arătător şi degetul mare. Maimuţa care şi-a dorit cu ardoare să devină om a realizat la timp că o bună utilizare a membrelor superioare o poate salva de pericole. Nu s-a înşelat. Şi pe lângă faptul că membrele superioare s-au dovedit a fi mai mult decât utile, tot ceea ce a făcut omul până în prezent a făcut ajutat de mâinile sale.

Poziţionarea pe verticală şi ieşirea din pădure a maimuţei a însemnat expunere îndelungată la Soare a două treimi din corp. Aceasta, împreună cu efortul depus pentru alergare a creat o problemă nouă: supraîncălzirea. Problemă care a fost rezolvată prin renunţarea la păr. Maimuţa determinată să devină om a realizat la timp că părul de pe corp facilitează răspândirea paraziţilor şi menţine căldura. A renunţat astfel la părul de pe corp, păstrând doar firicele fine care păstrează umezeala rezultată prin transpiraţie şi ajută la răcorire.

Interesant este că deşi corpul maimuţei a suferit foarte multe transformări, evoluţia nu a atras după sine renunţarea la părul de pe cap. Maimuţa devenită om a realizat faptul că părul protejează cea mai importantă parte a corpului: capul. De-a lungul a sute de mii de ani de evoluţie părul şi-a păstrat în mare parte utilitatea şi structura. În ultimele decenii însă oamenii i-au atribuit alte valenţe. În prezent părul reprezintă mai degrabă ceva ce ţine de modă sau de stil.

Aranjarea şi tratarea necorespunzătoare a părului duce la căderea lui. Maimuţa devenită om a ţinut atât de mult la părul de pe cap încât l-a păstrat sute de mii de ani, iar noi îl distrugem fără să ne pese. Ironie, sau bătaie de joc? Nu este însă totul pierdut, pentru că sunt şi oameni cărora chiar le pasă de podoaba capilară. Lucrează sub sigla Farmec, iar misiunea lor se numeşte Gerovital Plant Tratament.
Articol scris pentru SuperBlog 2013.

Morala: Ai grijă de părul tău, sub el stă cea mai importantă armă a ta.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
octombrie 11, 2013

Etichete: , , , , , ,
  • Stii, cand citesc tema, ma scarpin putin cu dreapta deasupra urechii, mi se pare aproape imposibil sa tratez o astfel de tema aducand-o in spiritul „eu ma gandeam. tu te gandeai?”, dar dupa ce termin de scris imi dau seama ca o fac fara prea multe eforturi.

   Desi sunt mereu pe ultima suta de metri, sper sa nu mai ratez nimic pana la final. Si iti multumesc inca o data pentru imbold. Uite-asa :)

 • Cum s-a spus si mai sus e stilul tau. Ala care imi place tare mult. M-am dat in vant mai ales dupa primul paragraf si dupa morala. Mi-ar fi placut o poza, in acelasi spirit maimutesc. Te supara ca iti sp[un? E numai o parere subiectiva, a cuiva care nu e specialist, dar iti e cititor credincios. SI vecin, ca aproape uitam. Sa bagi mare, sa nu te lasi pe tanjala, ca mergem la gala! Na si eu cu rima.

  PS nu o data am observat ca stii o groaza de chestii si mai stii si sa le folosesti.

  • Niciodata nu ma va supara un sfat venit din suflet. Dupa cum probabil ai observat, folosesc foarte, dar foarte rar poze in posturile mele. De fapt le folosesc doar atunci cand sunt obligat :)

   Nu stiu de ce, dar pe blog nu-mi plac pozele. Adica la mine. Imi place cum se vede la altii dar la mine imi place sa fie curat. Chiar, uite o problema la care chiar ar trebui sa ma gandesc mai profund :)

   Ma bucur ca ti-a placut si-ti multumesc pentru vorbele frumoase. Sentimentul este reciproc.
   Sigur, mergem!

 • :))))foarte tare ai expus problema…adevarul e ca unul din elementele care e pretuit si iubit si care atrage sexul opus si admiratia celor din jur este..parul…

 • Pai daca voia sa alerge mai repede plus un timpmai indelungat fara ca sa faca reumatism articular de stress, zau, mai bine ramanea asa in 4 labe sau oricum sprijinindu-se din cand in cand cu mainile de pamant…zau,am citit eu pe BBC mai demult ca omul a si inceput sa faca reumatism de cum a inceput sa mearga in 2 picioare, ca maimutele nu fac artroze la membrele inferioare, mai ales la genunchi, glezna si sold, asa ca omul cand imbatraneste de acum e coada in toata UE la inlocuit articulatii la toti cei care apuca varsta pensionarii, ba chiar a inceput lume sa se aseze la coada chiar mai din timp atat din cauza de probleme de obezitate si de lipsa de antrenament la alergat, dar si din cauza sa apuce un loc mai bun in fata ca se astepta ani de zile la coada pt o operatie din asta de inlocuire de genunchi daca nu ai pile !

  • Dar cu parul ai dreptate. Am citit recent un articol pe Internet in care se zicea ca oamenii de stiinta inca nu au reusit sa determine de ce omul si-a mentinut parul de pe corp si cap desi pare destul de clar ca nu-i foloseste la nimica…ma rog, o parte a lui poate face parte din caracterele sexuale secundare posibil atragatoare pt reproducere si mentinerea speciei, dar atunci se poate pune intrebarea de ce si oamenii fara par in cap asa ca dl Telly Savallas sau Yul Brynner pot fi si ei atragatori.

  • Parul de pe corp te racoreste. Retine transpiratia si prin evaporarea ei, absoarbe caldura corpului ceea ce creeaza un sentiment de racorire.
   Parul de pe cap…protejeaza capul, in multe sensuri…nu am o explicatie tehnica si recunosc faptul ca am incercat sa o gasesc si nu am gasit-o pana acum. Cert este ca avem par pe cap si daca il avem inseamna ca nu a fost util sa renuntam la el, ceea ce il face util. Suna redundant, dar sper sa ma fac inteles :)

 • Fiecare isi intretine podoaba capilara cum crede de cuviinta, dar tine foarte mult de alimentatie si mod de viata, dar si de gena… Daca ai gena proasta, sigur chelesti de tanar….

  • Sigur, in momentul in care este o chestiune ereditara, discutam altfel. Vizati erau cei care nu au gena proasta, dar vor cu ardoare sa-si distruga podoaba :)

 • Te pune pe gânduri?

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.