Glume proaste

Un mare cărturar în viaţă cugeta asupra faptului că cele mai bune glume sunt glumele proaste făcute bine. Suficient de adevărat încât să merite o dezbatere. Mie îmi plac oamenii serioşi care ştiu să glumească bine. Dar ce înseamnă o glumă bună? Există o unitate de măsură care să ne spună cât de bună este o glumă? Aparent, cea mai bună unitate de măsură este numărul celor care râd după ce gluma s-a consumat. Dar acest  comportament este pur subiectiv, ceea ce înseamnă ca nu îl putem generaliza. Unitatea de măsura nu funţionează conform realităţii în acest caz.

Am auzit glume bune la care au ras doi-trei, asa cum am auzit glume proaste la care toti au hohotit virulent. Glumele proaste, acelea despre care acceptam faptul ca daca sunt facute bine isi schimba statutul, pot fi de foarte multe feluri. Din punctul meu de vedere, foarte importanta este pozitia in care te afli tu vis-a-vis de gluma proasta. Poti fi cel care o face, sau poti fi cel care o incaseaza. Cred ca acesta este un mecanism prost, dar des utilizat in catalogarea unei glume. Exemple.

Adevarul, trist sau nu, este ca in Romania  se poarta „atentia”. La spital, la scoala, la dentist si pe la orice institutie serioasa. Nu crezi? Poti sa incerci asta: te prefaci ca-i dai ceva portarului de la spital si te uiti la el cum intinde mana usor asa pe ascuns sa ia ce ai tu in palma. Pentru a masca gestul, imiti un cascat si te intinzi. Asta este o gluma proasta, dar pe un suport trist, e adevarat. Excentricii pot incerca sa faca asta si cu un politist de la rutiera. Nu stiu cine va rade la urma, dar pe principiul unei democratii solide, fiecare este liber sa glumeasca in felul sau.

Sa faci glume proaste poate pare excentric sau iesit din comun. Dar sa fii tinta lor este si mai rau. Sa presupunem  ca dupa doi ani in care ti-ai promis ca vei face ceva in legatura cu petele de pe spatele tau, ajungi la un dermatolog. Dupa ce stai la sasesutedouazecisipatru de cozi ajungi in cabinetul domnului dermatolog, iar dupa o atenta studiere a pielii tale (cel mult 30 de secunde) doctorul sa te intrebe daca petele ti-au aparut si in alte zone. Tu sa-i spui ca da, iar el, dupa o pauza strategica de douazeci de secunde sa-ti spuna ca trebuie sa ti-o taie. Urgent. Dupa alta pauza strategica sa-ti spuna ca a glumit.

Morala: Soarta unei glume depinde de urechea care o aude, nu de limba care o spune.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
decembrie 14, 2012

Etichete: , ,
  • Urmeaza si o reflectie pe tema umorului romanesc si apetitul in crestere pentru umor ieftin si porcesc – care, prin numarul mare de adepti, ajunge sa fie considerat umor de calitate?

  • am eu niste glume proaste pe blog. sunt curios daca ti se par facute bine. cand ai timp te rog sa arunci un ochi si un comentariu pe ici pe colo, in punctele de le vezi esentiale. :)

  • Te pune pe gânduri?

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.