Vorbă dubioasă din popor

Astazi am constientizat o vorba pe care in ultima vreme o tot folosesc. Nu stiu cum si in ce circumstanta a ajuns la urechile mele, dar cert este ca subconstientul meu a primit-o cu bratele deschise, si poc, pe neasteptate, o mai scap din cand in cand, desi nu o gasesc deloc atractiva. Nu va ganditi la cine stie ce prostie…Am sa incerc sa o interpretez in toate felurile. „Mananci pana dai cu caciula in caini!” Ce vorba e asta? Ce vrea sa insemne? S-ar zice ca echivaleaza cu banalul „am mancat mult”. Bine, bine, dar de la mult si pana la a da cu caciula in caini e cale lunga! Ce..!? „Mult” inseamna sa „dai cu caciula in caini” ? Nu, sigur nu! Si atunci care ar fi legatura?

Mananci atat de mult, incat cainii adulmeca mancarea, se aduna de peste tot si vin langa tine, iar tu, speriat ca te vor ataca pentru a te deposeda de mancare, iti dai caciula jos si arunci cu ea in ei. Ingusta gandire, dati-mi voie!

Sau, cainii sunt deja acolo unde mananci, tu nu mananci mult, dar ceea ce mananci miroase atat de bine incat cainii hipnotizazi te ataca sa manance si ei din „treaba aia frumos mirositoare”? Nu are rost, pentru ca in felul asta nu ar mai inseamna ca ai mancat mult, ci doar ca ai mancat ceva bun.

Revenind, „mananci pana dai cu caciula in caini” inseamna ca mananci mult! Suntem constienti ca doar iarna poti purta caciula, de unde deducem simplu ca vara nu ai cum sa mananci mult! Simplu, nu? Vara e cald, tu nu porti caciula, si indiferent cat de rece ar fi, nu e atat de rece incat sa porti caciula, sa mananci mult, la un moment dat sa iti dai caciula jos de pe cap si sa arunci cu ea in caini! Nu ai caciula! Nu ai caciula, deci nu mananci mult, clar!

Recapitulare: „mananci pana dai cu caciula in caini” este o expresie care poate fi utilizata doar iarna, asta e clar! Iata cat substrat in aceasta expresie. Va sa zica, afara e iarna, iar tu esti infometat maxim, uiti sa iti dai caciula jos, sau e atat de frig in casa incat stai cu caciula pe cap, mananci foarte mult, din cauza frigului si a foametei, mananci ceva foarte bun, iti place foarte mult, cainii te ataca sau te agaseaza, tu nu vrei sa le dai din mancarea pe care o mananci, iti dai caciula jos si arunci cu ea in caini, ii gonesti! De ce? Pentru ca nu vrei sa imparti cu nimeni ceea ce mananci! Si mai e ceva! Inca nu te-ai saturat, pentru ca daca ai fi satul, nu te-ai mai obosi sa alungi cainii! Tu esti inca flamand…ceea ce inseamna ca expresia se refera la un moment din mijlocul actiunii de a manca! Asta e!

Concluzie:

Expresia „mananci pana dai cu caciula in caini” se refera la un act in desfasurare, afara este iarna, tu nu esti inca satul, mananci ceva atat de bun incat atrage si cainii, caini pe care ii alungi aruncand cu caciula in ei, dupa care te intorci la masa! Oau!

Morala: Inteligența poporului român este foarte bine ascunsă!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
noiembrie 22, 2010

Etichete: , , ,
  • Te pune pe gânduri?

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.