Banii şi foamea

Banii şi fetele ne mănâncă zilele, ou, ou ou, ou banii(ce piesă)… De când s-au inventat şi până în prezent, toată lumea îi vrea. Toată lumea alergă după ei, tot ceea ce facem se învârte în jurul lor, iar când îi avem nu ne mai trebuie nimic. Așa gândim noi, oamenii. Vrem bani, bani, bani. Oricât de triști am fi, când vedem bani sau posibilități reale de a-i obține, ne sclipesc ochii, ni se face irisul dolar şi ne înveselim instant. Poate nu toți sunt așa, dar mie îmi place să dezbat majoritatea. Vă supun unui experiment teoretic.

Imaginație prea multă nu-mi trebuie. La un moment dat, toți cei care visează sa fie bogați, din localitatea X, se vor trezi cu o valiză plină cu bani, sub perna. Putem să acceptăm că toți oamenii din localitatea X vor regăsi mâine dimineață valiza, pentru că toți își doresc să fie bogați. Oamenii care nu își doresc să fie bogați, ori sunt retardați, ori deja sunt bogați, zicem. Și iată-ne mâine dimineață în orașul X, privind cum toți își desfac misterioasele serviete. Pentru fiecare 500.000 de euro bani peșcheș. În bancnote de 100,  verzi și frumoase, culoarea noastră preferată.

Iată-l pe unul dintre proaspeții posesori ai servietei magice. Se trezește la obișnuită oră 07:20, pentru că la 09:00 trebuie să fie la birou. Astăzi, așa cum probabil ați ghicit, s-a decis că nu va mai merge la birou. Chiar cochetează cu ideea că nu va mai merge niciodată la birou. Suma pe care o deține îi permite să trăiască liniștit până la pensie, și după. O să dea un telefon directorului să îi spună că de astăzi renunță la job. Constată însă cu uimire că rețeaua nu funcționează. Nicio problemă, va merge să i-o spună personal. Dar firmă este închisă.

Decide că trebuie să-și îndeplinească visul, să-și cumpere o mașină cu mulți căi putere. Merge pe jos la reprezentantul local și constată cu uimire că este închis și salonul auto. Ciudat! Cară cei 500.000 de euro la un alt salon auto dar și aici este închis. Va rezolvă mai târziu, pentru că acum ar bea o cafea. Decide că merită cea mai scumpă cafea, așa că va merge la cea mai scumpă cafenea din centru. Bizar sau nu, toate magazinele au obloanele trase, inclusiv cafeneaua. S-a făcut deja ora 10:30 și foamea începe să-și facă simțită prezența. Dacă nu a fost să fie cafeaua, măcar mâncare la cel mai scump restaurant să fie.  Încearcă să găsească un taxi, restaurantul este destul de departe, însă constată că niciun taxi nu este pe stradă. Dacă stă să se gândească bine, nu a văzut niciun taxi de când a ieșit din casă.

Ajunge la restaurant. Închis, evident. Se întâlnește cu un prieten, ajuns și el la restaurantul cu pricina. Află că niciun magazin nu este deschis, niciun restaurant, totul este mort. Nimeni nu a mai fost dispus să facă efortul de a continua afacerea, pentru că s-au trezit peste noapte bogați. Angajații rețelei de telefonie și-au dat demisia până la unu. La fel au făcut și ce  de la saloanele auto, de la cafenea, sau ospătarii de la restaurant. În hypermarket-uri nici nu se mai pune problema, iar taximetriștii, văzându-se bogați peste noapte, nici nu au mai ieșit din case. Bogatul nostru se întreabă în gând „Oare putem manca bani?” [Dacă e Joi e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Dacă toți am fi bogați, am muri de foame.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
ianuarie 12, 2012

Etichete: , , , , , , ,
  • Ce nu inteleg foarte multi oameni e ca banii ar trebui sa fie un mijloc de a obtine anumite lucruri, si nu un scop – tocmai pentru ca nu are sens, ca niste hartii/monezi/cifre pe carduri nu folosesc la nimic, ele asa.. de sine-statatoare. (asa cum frumos ai exemplificat si tu) :))
    Hihi, daca toti am fi bogati, n-am fi… avem nevoie de un termen de comparatie. Plus ca pare a fi in natura noastra sa tindem spre mai mult (sau mai urat spus, suntem niste nesatuli) => daca toti am fi bogati, ne-am dori sa fim super-bogati :)

  • Exista totusi tari, precum Elvetia, Emiratele Arabe Unite, sau altele, in care peste 80% din populatie reprezinta oameni bogati. Deci, se poate :)

    Banii nu se mananca, dar multi ii plescaie…

  • Te pune pe gânduri?

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.