Etica in afaceri. Dorința de îmbogățire și conduita

Gânduri12Comentarii

Ești aici:··Etica in afaceri. Dorința de îmbogățire și conduita

Etica este un ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor. Așa scrie în DEX. Proprietatea de a fi sau nu etic are legătură cu natura practicilor pe care oricine le desfășoară. Oamenii au metode și practici care sunt prinse în ceea ce numim Comportament, iar companiile au aceleași metode și practici, prinse în ceea ce numim Regulament. De la un anumit nivel, nu există diferențe între comportamente – oamenii, dar și companiile, urmăresc aceleași obiective și aleg anumite metode prin care le obțin. Dacă există etică la nivel personal, ar trebui să existe și etica in afaceri.

Plecând de la nivelul oricărui individ, toate acțiunile lui vor fi guvernate de anumite obiceiuri. Toți avem dorințe și aspirații, iar viața este un buchet imens de încercări. De încercări constante ale noastre de a găsi și de a perfecționa cele mai bune practici, cele mai fine metode. Oricare ar fi activitatea pe care o facem, ea are în fundal un mecanism mental prin care metoda este perfecționată. Și cu cât mai des vei face activitatea respectivă, cu atât mai bun vei fi – te vei perfecționa. Mintea ta va căuta în permanență să perfecționeze procesul. Metodele de perfecționare a proceselor sunt multiple, iar modul în care ele sunt alese are legătură cu moralitatea, cu etica.

Toți avem dorințe și aspirații – suntem liberi să ne alegem metodele prin care vom ajunge să le îndeplinim. Intensitatea cu care noi râvnim la îndeplinirea propriilor dorințe, ne va împinge să facem lucruri. Să luam acțiune, făcând sau nu apel la etică. La asta se rezumă totul. Alegem să ne aliniem comportamentele astfel încât ele să fie legitime și acceptabile – exact ca în definiție, sau nu. Nu este important câți oameni fac apel la etică, ci faptul că este gratuit. Oricine poate alege liber, oricând. Diferența dintre un om cu moralitate și altul fără etică este exact diferența dintre un Clan mafiot și o Companie de succes. Ce este etica in afaceri și cum o putem măsura?

Studiu de caz: dorința de a avea bani. Un om cu moralitate își va alinia comportamentul și va căuta o cale legală prin care să îi obțină. Se va angaja sau va crea o companie care să producă bani. Își va face calcule, planuri și va proceda întocmai. Unul fără moralitate va căuta calea cea mai scurtă – îți va băga mâna în buzunar, discret, la metrou. Din punct de vedere structural, între ei nu există nicio diferență, pentru că ambii sunt mișcați de aceeași pulsiune, dorința de a avea bani. Ce îi determină să procedeze diferit? Personalitatea sau Etica, sigur.

Orice companie de succes, produce ieftin și vinde scump – este principiul de bază pentru funcționare, la fel ca al oricărui Clan mafiot. Vreau să spun că ambele entități urmăresc exact același scop – profit sau îmbogățire, spune-i cum vrei. Spunem despre companiile cunoscute că au etica in afaceri. Dar au cu adevărat? Măsurăm succesul în profitabilitate, adică valoare adăugată, adică bani – cifre mari. Observi că etica nu are loc în ecuația succesului, oricât de mult am vrea noi să o îndesăm.

Indiferent de domeniu, Compania de succes și Clanul mafiot pornesc de la aceleași premisele de bază. Identificarea sau crearea unei nevoi; fabricarea unor bunuri sau servicii care să satisfacă exact acele nevoi; livrarea lor cu cele mai mici costuri. Structurile sunt și ele identice – cei mai bine pregătiți sunt șefii celorlalți. Toate activitățile sunt bine-structurate, scris sau verbal. Modalitățile de lucru diferă în funcție de personalitățile șefilor, iar obiectivele sunt negreșit orientate spre profitabilitate.

Etica in afaceri are legătură directă cu metodele folosite pentru a obține profitul – iată. Procedurile și principiile morale fac o companie să fie sau nu etică. Trebuie să existe o Cultura organizațională care să încurajeze mereu respectarea unui set de valori morale. Așa scrie în cărți, oare există? Insist.

Clanul mafiot vinde serviciul Protecție și te va strânge cu ușa până când vei țipa că ai nevoie de serviciul pe care îl vinde. Prin proceduri atent studiate, va fabrica o nevoie și tu vei plăti pentru ea. O companie de succes vinde băuturi răcoritoare și va afișa reclame până când vei țipa că ai nevoie de băutura răcoritoare pe care o vinde. Prin proceduri atent studiate, va fabrica o nevoie și tu vei plăti pentru ea. Atât de simplu.

Legalitatea metodelor folosite ne poate da indicii cu privire la existența eticii în afaceri. Legea impune companiei să se comporte într-un anume fel față de mediu de afaceri și față de proprii angajați, să adopte o anumită conduită. Nu o face nimeni din spirit civic, oricât ar fi de frumos. Legea impune un anumit comportament pe care ulterior companiile îl împachetează și îl livrează ca etică sau conduită în afaceri. E lege rece.

Întrebarea care se naște este următoarea: dacă nu ar exista aparat legal care să impună companiilor o anumită conduită, ar mai exista etica in afaceri? Ar mai fi vreo diferență între Compania de succes și Clanul mafiot? Toți avem dorințe și aspirații, ne separă modul în care alegem să le împlinim.

Educația este arta de a face omul etic.

12 gânduri despre „Etica in afaceri. Dorința de îmbogățire și conduita”

  1. Salut Razvan,
    Probabil cativa dintre stramosii mei, au avut de suferit din cauza a ceea ce se numeste etica, poate chiar si eu in alta viata am fost considerat vrajitor si ars pe rug. Etica asta difera in functie de cultura si culte de la o societate(o civilizatie) la alta…Pe mine nu ma convinge cineva care se prezinta ca apartinand unui cult religios. Personal am principiile mele si m as simti mizerabil doar daca nu mi le as respecta… Sanatate maxima!

    1. Nu, deloc. Spun doar ca ea se masoara doar pentru ca exista un cadru legal care o impune. Si ma intreb daca ea, Etica, s-ar mai manifesta daca nu ar exista acest cadru legal.

      1. In general toata lumea cauta sa profite de unde poate, oamenii care sunt cu adevarat etici fara a fi fortati de un cadru legal sunt rari si nu ma refer doar la etica in afaceri. In general scopul final este banul si nu dorinta de ajuta omul prin serviciile tale. Etica se insemanta in trecut prin religie, astazi se insamanteaza prin educatie(ceea ce la noi in RO este pe minus ca sa fiu putin cinic)

        1. Da, exact asa este. Am o singura mentiune: nu sunt rari oamenii etici, doar ca societatea a fabricat un mecanism prin care aduce mereu in fata altfel de oameni. Oamenii etici nu sunt vizibili pentru ca nu sunt interesanti din punct de vedere „content” sau „livrare” :) nefiind vizibili, creeaza senzatia ca nu exista sau ca sunt rari. Exista, nu-s de neglijat :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus