Zâmbetul

Gânduri18Comentarii

Ești aici:··Zâmbetul

Zâmbetul este râsul abia schiţat. Surâs, cum l-ar denumi femeile singure. Oportunitate, cum i-ar spune bărbaţii singuri. Indiferent cum l-am interpreta, zâmbetul conferă interlocutorului linişte, placere, destindere. Ceea ce mi se pare mult mai tare decât faptul că zâmbind îi faci pe cei din jurul tău să se simtă bine, este faptul că zâmbetul se oferă gratuit. Nu cred ca a plătit cineva pe altcineva să ii zâmbească. Exceptând şedinţele de shooting. Dar.

Desi zambetul nu te costa nimic sunt tot mai putini oameni care stiu sa zambeasca. Sau care vor, sau care pot. Romanii sunt recunoscuti pentru distractiile pana la ore matinale, consum ridicat de alcool si multa voie buna. Paradoxal, as spune, avand in vedere ca din supermarket si pana la posta numeri pe degete oamenii care zambesc. Gurile rele ar spune ca in timp apar riduri si asta este evident un lucru rau. Norocul nostru cu crema din bale de melc.

De cateva zile este o promotie in Cora. Cu cat cumperi mai mult cu atat esti mai castigat, e-vi-dent. Premiul se ofera pe loc si consta intr-o tigaie. Sau o oala, nu sunt singur, dar asta nu este important. Important este ca la coada pentru tigaie (sa acceptam ca tigaie se da) stau cate 30 de oameni. Niciunul nu este incantat. Nimeni nu zambeste. Stau ca niste zombi cu bonurile fiscale in mana asteptand parca din moment in moment pe cineva care sa le ia capul cu o katana. De ce? Adica daca nici cand cineva iti da gratuit un cadou nu te bucuri si nu te deternima sa zambesti, ce ar trebui sa se intample?

Nu numai ca foarte multi au uitat sa zambeasca, dar parca cineva a extras din ei esenta vietii. Sunt incruntati, suparati, fara pofta de viata. Ma intorc la exemplul cu tigaia, pentru ca imi este foarte la indemana. pe langa faptul ca asteapta incruntati amaratele alea de tigai, cand ajung sa le incaseze se mai si cearta cu personalul. Ori ca tigaia primita are o zgarietura, ori ca nu este maro si e rosie, ori ca modelul primit nu este ca cel din poza, ori ca au stat prea mult la coada pentru valoarea tigaii oferite. Ce se intampla cu noi? Eu daca eram angajat ii bateam cu tigaile alea in cap pana incepeau sa rada, jur.

Morala: Toţi zâmbesc în aceeaşi limbă.

18 gânduri despre „Zâmbetul”

  1. Bună morală… Când te gândești că fiecare om, poate comunica cu fiecare. Am participat la o discuție dintre doi coloși, au trecut granițile rațiunii mele, unu era român iar altul era sârb, niciunu nu cunoștea limba celuilalt. Dar s-au înțeles de parcă vorbeau aceeași limbă. Un zâmbet, un pas spre cunoaștere. http://www.apapeluna.ro/

    1. Poate comunica, dealtfel asta facem si noi, numai ca ceea ce deduci dupa ce te uiti la fetele romanilor graviteaza in julul expresiei „da-te din drum ca te musc”.

    1. Nici nu trebuie sa merg atat de departe. Pot sa merg doar doua cifre in trecut si lucrurile se schimba radical. Macar din punct de vedere al fizionomiei fetei :)

  2. Nu cred ca lipsa de zambet de pe chipurile romanilor are legatura cu traiul greu pe care-l duc. Chiar am discutat despre asta la o cafea intr-o zi. Si ne intrebam de ce romanii nu prea rad zgomotos in public, iar in acelasi timp nici nu plang. Si ne-am plimbat cu discutia in diverse trepte sociale, am facut statistici fara sa le punem pe hartie sau SPSS. Probabil ca este mult mai raspandita familia conservatoare de tip „fii tare in fata oamenilor , ce vor spune despre tine?” decat familia care te incurajeaza sa fii tu si sa te exprimi fara sa te temi ca ceilalti te vor judeca. Ne temem de judecata pentru ca judecam , iar daca judecam avem impresia ca si ceilalti o fac.
    Persoanele despre care vorbesti arata de parca ar purta kilograme de scuturi pe piept si spate, par incordate tot timpul si dau impresia ca urmeaza sa te devoreze daca le adresezi o intrebare. Nu arata ca s-ar bucura de oale/ tigari gratis pentru ca s-ar umili recunoscand ca accepta ceva gratis.
    Interesant subiect, multumesc pentru impartasire.

    1. Bun punct de vedere. Dar bun doar daca acceptam ca pentru a reusi in viata trebuie sa fii incruntat, ceea ce din punctul meu de vedere nu este tocmai adevarat. A fi tare nu inseamna sa nu zambesti, nu inseamna sa fii incruntat. Sau nu pentru mine.

      Da, chestia cu umilirea este dureros de reala, dar si asta este o prostie, in opinia mea. Ai castigat ceva, te bucuri, asta este firea omului, sau asta ar trebui sa fie, nu?

      Ma bucur ca ti-a placut.

    1. Da, foarte interesant.
      Stii, ma gandeam de cand am scris ca va veni cineva sa ridice problema zambetului fals. Este o cu totul si cu totul alta discutie, promit sa o dezbatem in viitorul apropiat :)

    1. P.S. S-a studiat separat si la maimutele mari, si s-a confirmat ca si la ele zambetul, inclusiv cu dintii aratati, (spre deosebire de alte animale), indica submisivitate.

    2. Dragule, da-mi voi sa nu cred ca estre adevarata aceasta informatie:

      The study found that women were least attracted to smiling, happy men, preferring those who looked proud and powerful or moody and ashamed. In contrast, male participants were most sexually attracted to women who looked happy, and least attracted to women who appeared proud and confident.

    3. Adevarul e ca nu am verificat prea atent studiul la rigurozitate, validitate, etc. Am zis si eu asa ca m-am amuzat. Plus ca asta nu e valbil probabil decat cu subiecti din British Columbia, Canada, si acolo macar unii din ei fiind dintr-un tinut probabil de deasupra paralelei 53 nord, se stie deja cf dl Rudyard Kipling citat de dl Jack London, „there’s never a law of God or man runs north of Fifty-three”, (adica acolo nu functioneaza legile obisnuite omenesti sau ale bunului D-zeu).

    4. Exact :)
      Adica mi-e greu sa cred ca majoritatea femeilor „din lume” prefera barbatii care nu zambesc si care au fete puternice, mandre sau rusinoase. Mi se pare o tampenie, sincer sa-ti spun.

      Era o vorba: Ultimul studiu arata ca 90% dintre studii sunt false :)

  3. Ce observ eu e ca oamenii mai degraba rad, decat sa zambeasca (excludem zambetele fortate/false, de-alea vad destule). Probabil pentru ca rasul presupune un stimul mai activ, puternic ce declanseaza aceasta reactie. Zambetul e mai mult o expresie a unui sentiment mai stabil, a unei stari mai inradacinate in fiinta noastra, o stare de bine exteriorizata subtil, cel putin asa mi se pare mie…
    Zilnic aud rasete galagioase in jurul meu, dar vad atat de putine zambete.

    Cat despre ,,tigai”, traim cu impresia ca totul ni se cuvine, luam lucrurile de-a gata, ca si cum sunt de drept ale noastre si pur si simplu nu le apreciem. Si ne permitem sa facem mofturi si sa stam imbufnati, caci tigaia nu ne multumeste si, de fapt, oricum nu aveam nevoie de ea, mai bine nu o primeam (ca mai tre sa stam si la coada, si poate nici nu o primim perfecta). (Si daca nu primim, suntem la fel de imbufnati si apatici).

    Ne luam prea in serios (apropo de celalalt articol) :)

    1. Foarte bine ai punctat, bravo! Zambetul este ceva ce ai sau nu ai. Rasul este intr-adevar altceva. Si da, zambetul ma duce cu gandul la ceva de fond, ceva mai stabil cum bine ai zis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus