Viitorul educației

2313. Județul România. Țara Europa. Vremuri tulburi. Vremuri în care oamenii află despre vegetație din cărțile de istorie. Vremuri în care toți sunt carnivori. Natura a murit pe aceste meleaguri, animalele sunt crescute în ferme imense, hrănite cu substanțe menită să stimuleze creșterea.  Praful a pus stăpânire pe întreaga țară, iar vegetația a dispărut treptat, lăsând locul betonului. Copacii din fostele spaţii verzi sunt simple holograme acum.

Oxigenul este obținut artificial în uzine. Zonele din imediata apropiere sunt la mare căutare, iar orașele sunt acum organizate în jurul acestor clădiri imense care pompeaza oxigen în atmosferă. În Zona 1, cea mai apropiată de clădire, locuiesc cei mai bogați. Cei care și-au permis locuințe decente acolo unde aerul lasă impresia că este curat și nepoluat. La polul opus se află cei din Zona 5. Unde speranța de viață este situată în jurul vârstei de 25 de ani.

Aurul și pietrele prețioase se găsesc din belșug în zonele periferice. Valorile s-au inversat. Acum bogaţii, locuitorii zonelor favorizate, își permit flori. Pe piața neagră, un cactus pitic se vinde cu echivalentul salariului mediu pe 3 ani. Dacă ești descoperit şi nu ai acte care să dovedească faptul că ai cunoștințele necesare să îngrijești o plantă ești condamnat la moarte. Raritatea plantelor i-a determinat pe oamenii de la periferie să abandoneze ideea că vor trăi să vadă sau să atingă o plantă vie.

Școlile s-au desființat în urmă cu mai bine de un secol. În zonele periferice, copiii învață acasă istorie și supraviețuire. Primesc vizitele celor mai mari, încercând să deprindă metodele prin care își pot controla respirația. Tehnicile de supraviețuire sunt predate gratuit. Majoritatea copiilor sunt analfabeți, au dedus de mult că scrisul nu îi va ajuta să ducă o viaţă mai bună sau să trăiască mai mult. Totul se rezumă la nevoi, iar în prezent nevoia de oxigen este cea care îi apasă pe toți.

Dacă vrei ca fragmentul de mai sus  să fie pură ficţiune, ar trebui să fii mai atent cu protejarea mediului şi cu natura, în general. Holcim România şi-a propus să responsabilizeze copiii din ţară cu primul manual digital din România, un curs ecologic destinat elevilor cu vârste între 8 şi 13 ani. Iniţiativa trebuie susţinută şi promovată!

 Morala: Nimic nu se pierde, totul se transformă.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
 • Cum as putea reusi sa protejez natura cand si pentru o paine cumaprata, vanzatoarea insista sa imi dea o sacosica de plastic in care sa tin painea pana acasa, adica peste drum de brutarie?
  Felicitari Holcim pentru initiativa!

 • Nu e rea deloc povestea ta. Adica e rea, viitorul suna sumbru, dar metafora imaginata de tine e plauzibila, in stilul la care merg lucrurile. Ai imaginatie, domnle, ce mai!
  Culmea e ca primul lucru care mi-a cazut sub ochi in articol a fost cactusul pitic si pretul lui si am ridicat o spranceana, gandindu-ma ce mina de aur e posibil sa tin pe pervazul din bucatarie. Apoi am luat-o cu cititul metodic si am priceput mesajul.

  Bafta la concurs!

 • Ce ma Razvane, cui ii ceri tu asaceva prietene ?! Curvelor care isi pun poze cu ele goale pe facebook ?! Cocalarilor cu BMW si tatuaje ?! Politicienilor care sunt interesati doar de averi ?!

  Chiar nu te inteleg : CUI TE ADRESEZI TU ?!

 • Si inca ceva : in 2313 Romania nu va mai exista de mult. Si nici pamantenii, cel mai probabil. Poate vor reaparea dinozaurii…

 • Exstă cercetări științifice din ultimii ani care arată că gândurile noastre (împreună) chiar creează realitatea noastră comună. Mai sunt cercetări care demonstrează că un număr mic de oameni cu idei inovatoare pot influența (prin intermediul câmpurilor morfice) oamenii care nu au informațiile sau nu consideră prioritar să se gândească la aceste lucruri.
  Dar dacă atenția/intenția noastră va rămâne îndreptată spre critică (Alin) atunci nu vom putea face nimic mai mult decât fac cei care te deranjează atât de mult.
  Multe lucruri s-au schimbat în bine și prea puțină lume vorbește despre ele. S-au schimbat pentru că pe tot globul există oameni care stau focalizați pe contrabalansarea gândirii negative de acest gen. Dar, desigur, deoarece nu există „măsurători” în acest sens puțini vorbesc despre asta.
  Ironia și sarcasmul sunt cele mai simple atitudini care pot fi luate. Asta pentru că e mai greu să construim decât să dărâmăm. Restul lucrurilor despre ironii le-am scris aici:
  http://adinaamironesei.blogspot.ro/2012/11/despre-ironie-si-sarcasm-despre-dreptul.html
  Zi frumoasă :)

  • „oameni cu idei inovatoare pot influența (prin intermediul câmpurilor morfice) oamenii care nu au informațiile sau nu consideră prioritar să se gândească la aceste lucruri.”

   Adina, tocmai asta ti-a fost demonstrat de 23 de ani incoace : ca pe romani nu ii potri influenta sa gandeasca orice ai face !! Fiindca nu ai cu cine, aproape jumate sunt analfabeti, zice un studiu… Asa ca, vorbim vorbe goale…

  • Si inca o chestie. Eu tind sa cred ca exista grupuri pe planeta care controleaza tot. Pentru care eu si tu, suntem doar niste SCLAVI, daca azi decid sa ne extermine, pana diseara nu mai respiram !!

   Asa ca, crede-ma, tot ce spui tu este inutil ! Nu conteaza ce gandim, oricum nu vom schimba nimic, suntem doar soareci pe rotita !!!

  • Alin, de ce vezi tu mereu numai jumatatea goala a paharului? De ce nu accepti faptul ca exista si oameni care gandesc pozitiv. Nu toti trebuie sa fie negri si suparati. Asa este viata. Unii vad mereu jumatatea plina, altii mereu jumatatea goala. Suntem si analfabeti, dar castigam si premii europene pe inovatie, si olimpiade de matematica si informatica, la nivel european.
   Nu suntem chiar pamant de flori, noi, romanii.

 • Mă întreb: dacă ai putea să vezi (cu ochii) cu adevărat influența nocivă a acestor gânduri ale tale pline de furie și neacceptare asupra ta în primul rând și apoi asupra lumii în care trăiești/trăim, oare ai continua să gândești la fel? :)
  Consecințele felului în care gândim sunt mult mai :”adânci” decât vrem noi să acceptăm.
  Dar desigur, fiecare este liber să ia propriile decizii pentru felul în care vrea să trăiască. :)
  http://adinaamironesei.blogspot.ro/2011/02/consecintele-gandurilor-noastre-asupra.html

  • Poate as avea nevoie de un pic de gandire altfel, nu zic nu. Dar nici tu prea intelegi ca indiferent ce facem noi, nu vom avea ce ne dorim fiindca suntem doar niste marionete in mana altora

 • Nu cred că este o întâmplare că acum mai puțin de o oră am pus următorul comentariu pe Facebook și văd că se potrivește exact cu subiectul conversației de aici:
  Fără să fac referire la ceilalți, despre mine pot spune cu siguranță că atunci cănd mi-am dorit ceva nu m-a oprit nici o conspirație și nici un sistem să împlinesc. Evident, asumându-mi consecințele până la ultima.
  Cred că viața fiecărui om este rezultatul alegerilor și credințelor sale (credințe care îi modelează gândurile și acțiunile). Cred că cea mai puternică conspirație este cea a Universului întreg la îndeplinirea visului unui om când acesta își dorește cu toată inima ceva folositor lui dar și semenilor lui deopotrivă. Sunt absolut convinsă că Universul nu are preferințe deși aparențele (!) lumii în care trăim arată contrariul.
  Dacă acum m-aș opri să cred doar în ceea ce văd cu ochii ar fi o mare eroare din partea mea, insă dacă ceilalți o fac este firesc să aibă libertatea de a o face.
  În plus de comentariul de mai sus, pot adăuga că nu gândesc pozitiv pentru că așa scrie în cărți ci pentru ca am observat îndelung și cu atenție maximă rezultatele gândurilor și acțiunilor mele. Astfel am observat și faptul că toată energia pe care o consumam în trecut judecând și criticând ce fac ceilalți era energie pierdută din punctul de vedere al propriilor scopuri. Dar bineînțeles, aceasta este doar o observație asupra experiențelor mele. :)

  • Sigur, poti face anumite lucruri, dar te asigur ca altii ne impun niste limite, si daca incercam sa le depasim…se inventeaza o criza economica, ceva, sa ne tina la respect, sa nu ajungem la nivelul lor…

  • Adina, uite, vreau sa iti arat o parte din „viitorul educatiei in Romania” :

   Razvan, te rog sa lasi linkul, macar pana il vede Adina, sa vad ce crede ea despre „viitor”…

   Admin Edit: era o pustoaica dezbracata. De tot.

  • Alin:
   Deși par că trăiesc în altă lume, trăiesc în aceeași lume cu tine.
   Am lucrat în învățământ un număr prea mare de ani cât să-l spun aici :)), m-am retras din sistem numai (!) pentru că mă pasionează domeniul dezvoltării umane. Deci am părăsit o pasiune mai veche pentru una nouă (nouă de 7 ani :))
   Locuiesc într-un oraș în care există (poate mai mult ca în alte zone) oameni care fac ceea ce arată site-ul respectiv. În fiecare astfel de om există un potențial (am verificat în anii din sistemul de învățământ), dar nimeni nu le acordă acestora încredere pentru ca ei să îl poate scoată la suprafață.
   Dacă nici în familie și nici la școală – nimeni (dar absolut nimeni!) nu te-ar fi încurajat să „crești” / să te dezvolți și toți ți-ar fi spus că ești prost, idiot și că nu vei ajunge nicăieri pentru că nimeni din familia ta n-a ajuns (sau alte motive de genul), și mai pune în plus frustrările datorate lipsurilor de n tipuri – tu unde ai fi acum și ce ai face? (atenție, nu e o întrebare la care să răspunzi imediat, e nevoie să și simți cu adevărat toată situația).
   Cunosc povești de viață care bat de departe filmele, situații din care mă mir că acei copii sau adolescenți au reușit să iasă cât de cât „normali”.
   Dacă și tu le-ai cunoaște probabil nu ai mai judeca nici o manifestare de genul celei expuse pe link.
   Nu-mi place să citez, dar am un citat care-mi stă exact în inimă și îl iubesc că mi-a intrat acolo:
   “Daca trecutul lui ar fi trecutul tău, durerea lui ar fi durerea ta, dacă nivelul celuilalt de conștiință, nivelul tău, atunci ai gandi și acționa exact la fel. Odată ce îți dai seama de acest lucru începi să simți iertarea, compasiunea, împăcarea.” (Eckhart Tolle – Liniștea vorbește)
   Zi frumoasă :)

  • Tu vorbesti de copii din astia, gen pitzi, coca, etc, care au reusit sa iasa din starea asta ?! Nu cred ca exista asa ceva, astia sunt in aceasta stare si nu au de gand sa iasa din ea. Le place asa, fiindca singurul lor neuron nu poate mai mult.

   Imi permit sa judec cat vreau, fiindca eu nu am avut nici 1 % din banii sau puful in care au crescut REBUTURILE ASTEA DE 15-20 din ziua de azi, dar nu sunt distrsus, ca ei. Asa ca, permite-mi sa-mi bat pwla de niste specimene care fac de rusine rasa umana si o trag in jos din ce in ce mai tare, incepand cu mileniul 3…confundand, din pricina neuronului acela singuratic, libertatea cu libertinajul

 • Nu cred că este chiat atât de sumbru viitorul României, însă protecţia mediului cred că ar trebui să fie o „materie” importantă în şcoală. Poate manualele digitale sunt un început bun pentru atragerea elevilor. Dacă ideea este pusă în practică puţin mai bine (vezi articolul meu) cred că suntem pe făgaşul cel bun.

  P.S. Un mic avertisment la link-ul facebou ar fi indicat.

  • Este posibil sa ai dreptate. Eu am creat un viitor sumbru tocmai pentru a reliefa pericolul. Ritmul in care oamenii distrug natura este alarmant, din punctul meu de vedere.
   Multumesc pentru atentionare, am eliminat linkul, habar n-aveam ce contine, acum l-am accesat pentru prima data.

 • Te pricepi la creat distopii, Răzvan :)
  Cred că niște tehnici de supraviețuire nu ar strica nici acum să fie predate copiilor, chiar la un nivel foarte general, cât să se poată descurca măcar o zi, două, pierduți prin natură. Din păcate pentru tot mai mulți copii „natura” e ceva foarte abstract și vag, despre care învață la școală, dar practic nu se știu integra în ea.

  Felicitări celor de la Holcim. Nu știu cât succes va avea manualul, însă au reușit să ridice un semnal de alarmă, cineva trebuie să ne mai amintească și lucrurile evidente și importante. Tindem să le omitem.

  • Natura ?! Cred ca ai vrut sa spui, tehnici de agatare pe Facebook….asta ar vrea sa invete pitipoancele si cocalarii…

  • Generatia de acum nu are nicio sansa sa invete ca nu pot avea ceea ce vor….paradoxal, desi romanii cica sunt saraci, mai sunt si niste analfabeti comunisti crescuti gresit, si astfel se bazeaza doar pe nevoi superficiale…..si le ofera acum, ca na, acum ca au dat de bani, le dau masini scumpe copiiilor, etc…si ii vezi cum pupa copacii de la marginea drumului….

   Iar alti tineri, astia ca mine, s-au nascut in familii sarace, si se chinuie sa se ridice, sa faca o scoala, asa cum e ea, isi doar o viata normala, fericita….si nu prea le reuseste…. Si ii vezi pe uni….care la varsta ta nu pot lega 2 vorbe, copii de patroni, de politicieni…..care au bani cat nu vei face tu intr-o viata….. Si te apuca o frustrare de iti vine sa iti bagi p**a in ea viata… In „educatia” asta inexistenta..

  • NAtura va reprezenta ceva abstract colorat cu verde in niste reviste.
   N-am mai incercat pana acum, dar sa stii ca am scris „din prima”. La sfarsit mi-a placut si l-am lasat asa. E usor cam sumbru, dar poate fi adevarat. Ramane sa vedem :)

 • Te pune pe gânduri?

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.