Probabil că nu este prima dată când auzi că Grecia merită neapărat vizitată. Am fost acum a treia oară și m-aș mai duce de alte treizeci de ori. După Sarti Halkidiki (peninsulă) și Parga (continent) am ales o insulă. Am ales-o pe cea mai mare, am ajuns în Creta. Avertizat că pe insulă sunt prețuri mai mari, că sunt altfel de condiții, că insularii sunt alt fel, știi tu – am zâmbit. Am avut un zbor surprinzător de plăcut cu Aegean și am găsit mâncare la fel de bună, prețuri la fel de mici și oameni la fel de frumoși. Vezi tu, grecii știu că au o țară frumoasă și au înțeles la timp că țara nu se vinde de la sine. Chiar dacă marea este turcoaz, nisipul este fin, plajele sunt curate, tot oamenii fac un loc să fie frumos, iar Creta nu face excepție deloc.
Cazarea în Creta – Stalida, pe coasta de nord. Am descoperit un amestec de greci, olandezi, nemți și albanezi. Și nu, albanezii nu umblă cu pistoalele la brâu așa cum auzisem. Sunt la fel de calzi și de primitori ca grecii. Deși din mai până în octombrie se face turism pe pâine, hotelurile pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. Și nu sunt mari; câteva etaje. Pentru că turiștii care vin în Grecia nu aleargă după allinclusive, ecrane plate mari, piscine sau spa-uri cu thailandeze dezbrăcate. Nu. Turistul ajuns în Grecia vrea să guste viața lor liniștită; vrea să mănânce tradițional; să asculte muzică tradițională; să se liniștească, să se bucure de viața simplă.
În Creta, ca și în alte locuri, vilele au cel mult două etaje, sunt cochete și vopsite frumos. Studiourile au chicinetă, TV, prize multe, sunt aerisite, au balcoane spre mare și băi curate și parfumate. Prosoapele și lenjeria se schimbă o dată la două zile. Tot atunci se dă cu mop-ul, se curăță baia, se plantează hârtie igienică și se aruncă gunoiul. Pentru că trebuie. Grecul a înțeles de mult că simplitatea face cât o mie de palate. Și vinde.
Mâncarea din Creta. Cu 15 euro poți mânca aproape orice. Grecii vând platouri. Asta înseamnă că garnitura, sosul și salata vin incluse. Mâncărurile tradiționale ca Musaca, Kleftiko, Roșii umplute, Ardei umpluți, Souvlaki sau Gyros se vând cu cel mult 7 euro. Ele vin pe platouri imense. Peștele proaspăt se vinde cu 7-10 euro platoul, funcție de tipul de pește. Fructele de mare, cu 15 euro platoul (printre cel mai scump fel). Platorurile cu friptură de pui, porc, oaie, vacă sau capră se vând cu puțin peste 10 euro. Am mâncat pentru prima dată friptură de capră în sos de tomate cu ceapă și era să mor mâncând. De plăcere.
Salatele separate nu depășesc 5 euro indiferent de tip. Era să uit. Tot pentru că știu să vândă, grecii au tradiționalizat banala salată de roșii cu castraveți. I-au aruncat o felie de brânză feta deasupra, câteva masline și i-au zis salată grecească, 4 euro. Noi nici palinca n-am reușit să ne-o însușim, dar noi nu suntem greci, nu-i așa?
Oamenii din Creta. Grecii au un respect deosebit pentru client. Grecul nu face bișniță, face comerț. Nu se roagă de tine să intri la el în restaurant, te invită în bucătărie. Este în stare să te plimbe prin tot reastaurantul, să-ți povestească istoria familiei, să-ți dea să guști din toate și să nu te lase să te așezi la masă până nu bei o tărie cu el. Cinstea lui. Și dacă decizi că merită și te așezi, în 2 minute ai meniul pe masă, în 3 minute ajung băuturile, în 5 minute vine salata, iar mâncarea ajunge în cel extraordinar de mult 15 minute. Ciudat. Ai mâncat? Să-ți fie de bine!
Meriți o tărie după, iar daca deduce că ți-a plăcut mâncare, îți aduce și desertul. Tot din partea casei. Dacă ai curajul să ii lauzi desertul, nu-ți aduce nota până nu-ți mai aduce și-un platou cu fructe. Din partea casei, sigur. Și fii atent că dacă ii lași 2 euro în plus aleargă cu banii în mână după tine. Da, îmi place Grecia și o recomand cu bucurie tuturor – 2014.
Grecia trebuie vizitată cel puțin o dată pe an.
Eseurile preferate pot fi ascultate și pe Youtube. Abonează-te acum la canalul IanCunoaștere!
Share
Ff tentant articol ! Zau, ce povesti horror aud zilele astea despre Turcia, chiar si despre aglomeratia din Croatia, de aia din Spania nici nu mai zic, pai Grecia suna chiar ca un loc ff linistit plus inalt calitativ ! Eu nu am fost niciodata in Grecia, am mai vazut desigur poze, dar cred ca articolul tau e unul care chiar m-a tentat doar asa prin cuvinte, chiar fara nici o poza.
P.S. Acum ca m-am uitat si la poze, pozele astea de aici de langa acest articol pe mine m-au indemnat sa imi doresc sa citesc mai mult despre istoria si literatura din Creta, adica totul a reprezentat un articol care nu numai ca m-a indemnat turistic, dar m-a indemnat asa si sa aflu mai mult decat doar un simplu loc de vacanta si de relaxare total lenesa !
E plina de istorie Creta. Una dintre cele mai interesante idei avansate recent, sustine ca locuitorii Cretei i-ar fi invatat pe vikingi sa-si construiasca barcile. Motiv pentru care foarte multi arheologi si oameni de stiinta nordici investesc anual sume foarte importante pentru a dezgropa istoria Cretanilor.
Trebuie sa vezi Grecia pentru ca pur si simplu vei ramane uimit.