Suntem în a doua jumătate a secolului șaptesprezece în vechiul Beijing. Cam în perioada în care toate marile curente încercau să-și câștige cât mai mulți adepți. Cam în aceeași perioadă în care cele mai tari bordeluri dădeau societății cele mai frumoase fete. Și pentru că avea de unde să aleagă, împăratul își permitea luxul să cheme în fiecare seară în dormitorul său o alta fată. Să nu cumva să ai impresia că sexul vinde doar în zilele noastre, pentru că în urmă cu circa treisutecincizeci de ani vindea puțin mai bine decât în prezent – Cele zece mii de dorinte ale imparatului
Numai ca nu se numea sex. Asiaticii sunt cu mult inaintea noastra din multe puncte de vedere. Ei il denumeau „transformarea norilor in ploaie”. O expresie cu un substrat deosebit, trebuie sa recunosc. Ei bine in acele vremuri actul sexual nu era ceva obisnuit, era vazut ca o arta, iar cei mai curajosi reuseau sa scrie cate un eseu documentat despre starile prin care barbatul si femeia trec in momentul transformarii norilor in ploaie. Lucrarile se vindeau ca painea calda. Sunt atestate noua stari prin care Yin si Yang trebuie sa treaca pana devin unul – Cele zece mii de dorinte ale imparatului
Drept inainte mergatorul, pentru ca despre el este vorba, este un adolescent caruia tatal sau, Stanca nepieritoare ii face cadou o vizita la Casa desfatarilor nocturne. Pe vremuri, aceasta prima vizita intr-un astfel de loc avea un aer sacru. Numai asa deveneai barbat. Si cine putea fi mai potrivit sa-ti ofere acest privilegiu decat o juna fara inhibitii? Luna roscata, pe numele sau. Orice inceput este greu, insa merita efortul. Despre asta este vorba, traseul pe care il parcurge un om de la pustan la barbat, din punct de vedere al experientei transformarii norilor in ploaie.
Cartea Cele zece mii de dorinte ale imparatului o găsești la Editura All. Si daca esti pasionat de taoism sau confucianism, pactul triplei ecuatii (triunghiului) sau alte teorii care leaga energia Qi de starea de spirit si de relatille fizice dintre barbat si femeie trebuie neaparat sa o citesti! Cand un barbat si o femeie vor fi invatat sa faca sa vibreze Coarda Luthului in timpul Norilor si Ploii, nu-si vor afla odihna pana nu se vor intoarce iar si iar.
Morala: Pentru a tinde spre armonia perfectă trebuie să ne urmăm cele mai profunde instincte.
De departe, cultura asiatică, a întrecut cultura europeană. Odată prins de secretele destăinuite, este imposibil să evadezi din dorința de a afla cât mai multe. Și nu e vorba doar de arta de a face sex, ci mai ales de arta de a face ca totul din jurul tău să fie perfect, pentru că nu viața contează ci elementele care o fac să merite a fi trăită.
Orice alt comentariu e de prisos.
Mitza, Ntz Ntz Ntz ce frumos ai zis :)
Stii, pe mine m-a fascinat cartea nu neaparat prin prisma pozitiei relativ la sex cat prin prisma pozitiei lor in ceea ce priveste viata, exact cum ai zis. Si nu potizia actuala ci cea de-acum 350-400 ani.
Daca-mi permiti, ei atunci erau cu mult mai tari decat noi (europenii) acum.
Oh, cu siguranţă. Mie prima carte care mi-a descoperit câte ceva despre asiatici a fost, ca multora din generaţia mea cred, Şogunul de James Clavell, apoi Tai Pan şi mai apoi tot ce mi-a picat în mână, broşuri, documentare sau chiar postări întregi din wikipedia cu privire la tot ce priveşte civilizaţia şi cultura asiatică. Dar, în afară de asta, cea mai adâncă dorinţă a mea este să ajung să vizitez Japonia, Coreea de Sud şi pe cât posibil insulele Bali. Sper din tot sufletul să reuşesc să văd cu ochii mei tărâmul unor naţii a căror filozofie de viaţă este la polul opus de cea a noastră, europenii.
si mie tot cam la fel mi.a fost starnita pasiunea pentru modul lor de a trai si de a interpreta lucrurile. N-ai pasiuni bizare :)
Nu asta e bizarerie, ci faptul că uneori îmi fac timp să traduc filme asiatice pe net :)))) Din engleză, stai nu te hazarda, dar mai ales din plăcerea de a afla cât mai multe despre felul lor de a face cultură. Fie ea și cinematografică
Un prieten zicea asa: filmele asiatice a caror subtitrare ramane in urma devin si mai artistice :)
Este bizarerie, recunosc.