Carte de hârtie sau eBook?

Carte18Comentarii

Ești aici:··Carte de hârtie sau eBook?

Piața eBook-urilor crește de la an la an. Tot mai mulți sunt dispuși să dea tomurile grele pe fișierele imateriale. Argumentul cel mai solid ar fi că eBook-urile sunt mai practice. Citești de pe tabletă, de pe telefon sau pur și simplu de pe reader. Mie încă îmi place hârtia. Îmi place să simt mirosul de carte, îmi place sa trec degetul prin gură și să dau pagina. Îmi place feeling-ul pe care îl oferă o carte clasică. Pentru că sunt o fire deschisă, am încercat și varianta electronică a cărților, pe tabletă. Nu mi-a plăcut.

Recent însă, am primit un Kindle (mulțumită recommand.ro). Am frunzărit niște cărți și mă declar încântat. Da, este practic, recunosc. Nu miroase a carte, nu ai plăcerea să dai pagina dar este foarte practic. Este mic, are o memorie de câteva sute de cărți, iar experiența cititului de pe Kindle nu este atât de rea. În orice caz, cu mult mai plăcută decât pe tabletă, recunosc.

Mă uit la eBook reader, mă uit la bibliotecă, revin la Kindle, mă uit din nou la bibliotecă. Încape toată pe jucăria asta de câteva zeci de grame. Eu cred că românii  vor renunța foarte greu la clasicele cărți. Nouă ne plac lucrurile care rămân. Încă nu suntem pregătiți să trăim în lumea fișierelor. Încă nu suntem dispuși să dăm bani pe o carte pe care nu putem pune mâna. Fișierul vine, pleacă și nu rămâne nimic în urma lui. Cartea este un obiect pe care poți să pui mâna, iar asta o face câștigătoare. Cel puțin pentru moment.

Tu cum preferi să citești? Ai încercat eBook-urile până acum? Cum ți s-a părut experiența. Dacă nu ai încercat, crezi că ai fi dispus să renunți la cărțile clasile în favoarea ebook-urilor?

Morala: Hârtie sau nu, cartea este prietena ta cea mai bună.

18 gânduri despre „Carte de hârtie sau eBook?”

 1. Hmmm…eu o prefer pe cea tiparita. Dar dezavantajele subliniate de tine si trasaturile noastre ca popor, mai bine zis mentalitatea, ma trag de maneca putin. De ce nu ne putem dezbara de ideile astea? Intreaba unul care nu poate, care, desi constata efemeritatea lucrurilor materiale si pana la urma valoarea lor relativa, nu poate renunta la senzatiile pe care i le dau acele lucruri palpabile. Daca ma gandesc bine, daca as putea citi pe e-reader macar cele care exista in format electronic, nu m-as mai plange de inghesiuala, aglomeratie in casa, nici nu m-as mai intreba unde naiba mai pun acum cartile pe care nu am rezistat sa nu le cumpar. Nu stiu cum, dar cand sunt la carti, uit ca acasa nu mai am loc. Doar cand ajung acasa imi amintesc.
  Cine stie, poate generatiile noi, care nu au apucat sa se obisnuiasca sa citeasca in format tiparit ( sau, mai rau nu s-au obisnuit cu cititul-exceptie, facebook, messenger &co.) vor reusi sa schimbe ceva in privinta cartilor-tiparite vs. electronice.

 2. Ai dreptate, cand spui cå este greu de renuntzat la cartea din hartie , inså tehnologia invinge. Si eu am cutii pline cu cårtzi (biblioteca nu mai este de multå vreme la modå) prin pod si incå mai cumpår cårtzi, inså doar cele mai favorite dintre favorite. Cårtzi noi citesc pe tabletå, inchiriate de la modernele biblioteci din Norv., care au app-ul lor si tot timpul ultimele cårtzi apårute prin UK, US si locale :-)

  1. Ar fi o una investitie cartea electronica, dar in Romania cartile in format electronic sunt foarte putine. Editurile abia acum incep sa cumpere drepturi si pentru cartile pe suport electronic.

 3. Si eu prefer tot cartea din hartie, ecranul calculatorului, tableta, telefon, reader ma oboseste,
  Va propun o carte, format clasic (hartie, coperti) care va trimite un pic in lumi vegetale intrucat romanul se intituleaza “Mireasma trandafirilor salbatici” de Sorina Popescu. Cartea este onirica, planuri contrapuse in timp (comunism-capitalism, chiar perioada interbelica) si spatiu (Romania-Anglia, la “curtea” unor aristocrati englezi unde eroina principala, o romanca, ajunge guvernanta in zilele noastre). Stari hedonice, miresme de trandafiri afrodisiace, spasme, lumi in contrast, aproape ireale si totusi palpabile. Ce ziceti, va starneste sa savurezi, adica sa cititi, cartea asta? E departe de a fi siropoasa. O puteti comanda online, eu asa am dat de ea navigand pe internet, ca doar este stiut, cartile bune nu se gasesc prin librarii.
  http://www.librarie.net/carti/189247/Mireasma-trandafirilor-salbatici

  1. Chiar am sa fiu mai atent cu cartea asta, multumesc pentru recomandare.

   Te rog, pe internet suntem cu totii „tu”.

  1. Uite, hai sa-ti spun un secret. In momentul in care citesti un tom de doua kilograme, cum a fost cazul meu cu „Dansul dragonilor”, sa zicem. Are 2 Kg si 1300 de pagini. Acum, oricat de fan hartie as fi, prefer sa o citesc de pe kindle. Nu am cum sa o transport, efectiv. Nu iti ascund faptul ca ma dor mainile, e grea :)

 4. Imi place ca in ultima vreme mai multe edituri care au afacere si online au lansat carti in varianta .ebook la preturi mult mai accesibile fata de cartile printate. Un pas mare spre dezvoltarea cititului, dar nu si spre educarea omeniri.

  1. Editurile nu exista pentru educarea oamenilor :)
   Editurile exista pentru a preintampina cu oferta, cererea de carti.

   Da, sunt de acord cu tine.

 5. Sa fiu sincer, invat mult mai ok de pe hartie + ca ai o atentie sporita in momentul citirii. Imi place sa citesc si electronic, dar pot exista elemente care sa iti distraga atentia. Plus de alta, iti pot obosi si ochii. Cand citesc de pe hartie, am rabdare. Daca deschid un pdf, am tendinta doar sa-l parcurg cu vederea.

  1. Da, cand vine vorba despre invatat, asa este. Suportul electronic nu este pentru invatat, e cert.

 6. HÂRTIE! Mirosul acela de tipar, emoţia de a da pagina şi de a pipăi literele acelea negre, frica de a nu îndoi colţurile, plăcerea de a vârî semnul de carte nici nu se compartă cu varianta digitală.

  1. Va sa zica, un procent infim prefera cartea electronica.
   Poate fi si acesta moticul pentru care piata eBook-urilor este asa de mica si oferta este usor saraca in sensul acesta. Pentru ca cererea este foarte mica. Inca.

  1. Adela, mii de multumiri pentru aprecieri.
   Cuvandtul „dumneavoastra” pune un zid imens impotriva comunicarii. Renunta la el :)https://ianculescuhimself.ro/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

 7. Mie și Kindle-ul sau tableta sau ce or fi, tot suport „palpabil” îmi par. Până la urmă sunt tot niște obiecte pe care le ții în mână sau doar în fața ochilor. Doar că informația pare mai efemeră acolo. Nu știu dacă voi renunța vreodată la cărți în favoarea ebooks, experiența lecturii îmi pare mai intimă în cazul cărților, deși ebooks ar fi mai practice..

  1. este palpabil, e cert, dar cartea are coloritul ei, are titlul ei, are fontul ei, hartia ei. Fiecare carte are ceva al ei. Kindle-ul este negru si atat. E la fel indiferent de cartea pe care o citesti :)

   E bun in metrou si in vacante. Recunosc :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus