S. King – Misery

Carte4Comentarii

Ești aici:··S. King – Misery

Dincolo de faptul ca ideile lui sunt de o originalitate ce depaseste deseori mintea si rationalul oricarui om, ideea lui din “Misery” ma zapaceste si astazi. Cartea asta as citi-o de 100 de ori daca as avea timp si as descoperi de fiecare data ceva nou. Are un stil nebun de a lasa cititorului libertate deplina sa isi construiasca personajele. Iata cum se prezinta cartea: doua personaje, un barbat si o femeie intr-o casa. Atat de simplu.

Dar ce se intampla in mintea lui Paul, scriitorul celebru, care incape pe mainile solide ale “fanei” sale dereglate este superb. Ma hipnotizeaza felul in care Paul se lasa condus de realitatea creata de Annie. O realitate bolnava, fara indoiala iesita din comun, dar atat de atractiva privita dintr-un punct de vedere exterior, al cititorului. Modul in care este descris procesul psihic prin care Paul se supune ipostazelor, devenind parte din nebunia lui Annie, este pe cat de infiorator, pe atat de frumos.

Captivitatea si dorinta de supravietuire ajung sa faca dintr-un simplu om un animal de prada. Desi cu mintea facuta terci de la Novril, Paul totusi isi aduna toate fortele si reuseste sa puna la punct un plan diabolic, risca tot si castiga intr-un final. Iata cum “traiul” langa o fiara te preface in fiara, in cel mai de temut animal de prada. Paul are o singura sansa. Ataca decisiv. Un roman deosebit, vanatul devine vanator intr-un amplu si nebunesc proces de metamorfoza intelectuala. Desi il domina psihic si mai ales fizic, Annie cade in capcana, prada singurei sale slabiciuni: patima pentru romanele lui Paul.

Cand totul parea rezolvat, Maestrul King schimba ceva in final, prin cateva cuvinte simple te face sa tremuri din nou, “ea e, Annie este in camera lui de hotel, il va omori”…si da, Annie il omoara pe Paul. Ceea ce ramane de aflat este daca il omoara la propriu sau doar la figurat. Una dintre cele mai complexe carti simple: Stephen King, Misery.

Morala: Psihicul bate mereu fizicul..

4 gânduri despre „S. King – Misery”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus