Banca Favorurilor. Definiția lui Coelho din Zahir

Carte2Comentarii

Ești aici:··Banca Favorurilor. Definiția lui Coelho din Zahir

– Ce este Banca Favorurilor?

– Ştii prea bine. Oricine ştie!

– Se poate, dar înca n-am priceput ce vrea să zică.

– A apărut într-o carte a unui scriitor american. Este banca cea mai puternică din lume. Există în toate domeniile.

– Eu vin dintr-o ţară fără tradiţie în literatură. N-ar interesa pe nimeni.

– Nu conteaza. Pot sa-ti dau un exemplu: eu stiu ca esti in plin avant, ca vei avea multa influenta intr-o buna zi. Stiu pentru ca si eu am fost ca tine, ambitios, independent, cinstit. Acum nu mai am energia pe care am avut-o, dar vreau sa te ajut, pentru ca nu pot sau nu vreau sa stau degeaba, nu visez sa ies la pensie, imi place lupta asta asa de interesanta care este viata, puterea, gloria. Asa ca incep sa depun in conturile tale – nu sunt depuneri de bani – ci de relatii. Te prezint lui Cutarica si lui Cutarescu, iti usurez cateva aranjamente – numai daca sunt legale. Tu vei sti ca imi datorezi ceva, dar eu niciodata nu voi lua bani de la tine – Banca Favorurilor.

– Si intr-o zi….

– Exact! Intr-o zi, iti voi cere un serviciu. Tu poti sa-mi spui, dar tot tu esti cel care stie ca imi este dator. Astfel tu vei face ce iti cer, eu voi continua sa te ajut, ceilalti vor vedea ca esti o persoana loiala. asa ca vor face si ei depuneri in contul tau – alte relatii – pentru ca lumea asta este cladita numai din relatii, si asta-i tot. Si ei iti vor cere ceva intr-o zi, tu ii vei respecta si ajuta pe aceia care te-au sprijinit, cu timpul te vei putea bizui pe toti, ii vei cunoaste pe cei pe care trebuie sa-i cunosti, iar influenta ta va creste pe zi ce trece.

– Sau pot refuza sa fac ce-mi ceri tu…

– Desigur, Banca Favorurilor este o investitie de risc, ca orice alta banca. Tu refuzi sa-mi faci favorul pe care ti l-am cerut, crezand ca te-am ajutat pentru ca meritai, ca esti cel mai grozav, ca toti suntem obligati sa-ti recunoastem talentul. Perfect! Atunci eu voi cauta pe altcineva care sa primeasca depunerile mele in contul lui, dar din clipa aceea toata lumea va sti, fara sa fie nevoie sa spun vreo vorba, ca tu nu esti un om de incredere – Banca Favorurilor.

Poti sa cresti prin forte proprii cam pana pe la jumatate, dar nu mai mult. Si, la un moment dat, viata ta va intra in declin, chiar daca mai ai inca multi ani la dispozitie, esti un rade-plange, nici frustrat, nici om implinit. Nici rece, nici fierbinte, esti sec, esti caldut si, cum spune nu stiu ce evanghelist intr-o carte sfanta bucatele caldute nu incanta cerul gurii! Despre Banca Favorurilor am descoperit informații în romanul lui Coelho – Zahir.

Morala: Un om fără relaţii este un om fără putere.

2 gânduri despre „Banca Favorurilor. Definiția lui Coelho din Zahir”

  1. Uite-te la „Vocea Romaniei”, un exemplu poate prea simplu, dar foarte potrivit. Cate voci bune sunt in Romania, dar nu au cunoscut pe cine trebuie…
    Exeplele sunt nelimitate, evident…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus