G. D. Roberts – Shantaram

CarteComentariile sunt oprite pentru acest articol.

Ești aici:·G. D. Roberts – Shantaram

De cele mai multe ori când te gândeşti la India îţi apar în minte  mii de culori. India se confundă cu aglomeraţia  urbană, cu nivelul de trai scăzut şi cu o rată crescută a activităţilor ilegale.  Cu cât te gândeşti mai profund cu atât mai intens simţi mirosurile puternice ale mirodeniilor  indiene. Şi parca auzi rasete oamenilor, modul în care se ceartă şi simți parcă discomfortul cauzat de înghesuiala cu care ei sunt atât de obişnuiţi.

Lin, personajul central, tipul australinului singuratic şi fugar ajunge pe meleagurile semiobscure ale Indiei. La fel ca orice intrus dezvoltă foarte rapid dorința de a gusta din toate.  India pare a fi constuită pentru oamenii care duc lipsă de aventură. Însă cu cât te arunci mai tare în acest miraj al ineditului, cu atât mai greu îţi este să ieşi. Prins în mrejele vieţii în India, Lin se îndrăgosteşte, iar asta îi va schimba cu totul cursul vieţii.

Culorile pot deveni într-o secundă respingătoare, aromele devin mirosuri macabre, iar cunoscuţii încep să se comporte bizar. Într-o clipă totul devine scrum. Cine râdea mai devreme joacă acum  în scenariul epidemiilor,  foametei şi crimelor din suburbiile Bombay-ului. Acolo unde  ilegalităţile reprezintă activităţi cotidiane. Unde moartea reprezintă ceva normal în marea luptă pentru supravieţuire. Urmărit,  închis, bătut, respectat sau invidiat, Lin supravietuieşte fiecarei încercări a sărăciei,  înceracând din răsputeri să-şi recâştige libertatea.

Rămâne de văzut dacă labirintul numit India  are şi căi de ieşire.  Rămâne de văzut dacă Lin va reuși să afle care este cu adevărat rolul său.  Va deveni un simplu pion pe tabla de şah a grupărilor mafiote sau cel care mânuiește piesele? Greu de spus, câtă vreme şi dragostea joacă un rol important în asta. Va reuşi dependentul de culoare să descoasă ițele atât de încurcate ale desfrâului? Va dezamagi, va câştiga lupta cu India sau se va elibera? Afli citind Shantaram, de Gregory David Roberts, un roman care face toţi banii.

*La 15 comentarii unice se plantează un copac. Tot unic.

Morala: Dragostea de viaţă devine într-o secundă luptă pentru supravieţuire. 

28 de gânduri despre „G. D. Roberts – Shantaram”

  1. Cineva se plangea pe blogul meu ca editura ALL are carti mai mult pentru fete, ca baietii nu se inghesuie sa citeasca. Ma bucur sa aflu ca s-a inselat! Mi-ai starnit curiozitatea cu aceasta recenzie plina de mister, mai ales ca despre aceasta carte nu a mai scris nici o cunostinta de a mea din blogosfera.

  2. Nu cred ca este adevarata chestiunea cu cartile pentru fete. Eu am citit foarte multe romane din colectia All si nu cred ca am dat peste una singura macar care sa ma duca cu gandul ca este un roman pentru fete :)

    Ma chinui sa citesc Shantaram de mai bine de un an, dar asteptarea o face sa fie cu atat mai pretuita. Merita citita!

  3. E prima data cand citesc despre cartea asta si zau ca mi-ai starnit interesul. Campania asta mi-a adus in fata ochilor o gramada de cati pe care doresc sa le citesc :) Sanatosi sa fim, ca le citim noi pe toate, nu?

  4. Când mă gândesc la India, mă gândesc la Slumdog Millionaire. La amestecuri misterioase. La condimente.
    Mai nou și la această carte, care pare să le întrunească pe toate.

  5. Ai descris foarte bine India şi în timp ce îţi citeam recenzia, îmi formam şi o imagine.
    Cartea pare interesantă, iar prin postarea ta ai reuşit să îmi oferi şi o doză mare de suspans.

  6. Foarte frumoasa recenzia :) Prezinta cartea in asa fel incat te face sa iti doresti sa o cumperi :)

  7. @mitza biciclista
    Vom respira un aer mai bogat in oxigen, de principiu :)

    Scopul unei recenzii este acela de a starni. Si mie imi place sa fac recenzii, intotdeauna mi-a placut. Daca voi spuneti ca este interesanta inseamna ca scopul a fost atins.
    Va multumesc pentru cuvintele frumoasa si nu uitati sa cumparati carti si sa le cititi. IN GENERAL, nu neaparat cand sunt reduceri sau campanii :)

  8. Sa zicem ca in ultima vreme nu am prea citit carti de actiune. Cartea asta mi-a atras atentia mereu prin coperta si prin faptul ca se prezenta ca un pachet cu doua volume, in tipla, numia bune de luat acasa. Insa nu m-am documentat pana acum serios in privinta ei. Tu ce crezi, mi-ar place?

  9. Sunt convins ca ti se va parea interesanta. Are si o poveste de dragoste intercalata, pana la urma :)
    Si nu numai din acest motiv, din mai multe.

  10. Sigur recenzia asta m-a facut sa-mi doresc sa citesc cartea. Daca stau si ma gandesc, nu prea am in biblioteca volume a caror actiune sa se petreaca acolo. Am citit o povestire geniala, care broda pe tema zeitatilor si a avatarurilor lor, intr-una din antologiile de proza scurta SF de la Nemira, si cam atat. A, si mai e Domn al Luminii, unde autorul foloseste concepte ale budismului si ale altor religii orientale pentru o (re)facere a Indiei in spatiul extraterestru.

  11. Chiar căutam ceva detalii despre cartea asta și uite c-am găsit ce vroiam :) Clar trebuie s-o citesc!

  12. Ca sa fiu sincera cand am vazut cat de groase sunt cartile le-am lasat mai pe la coada listei, pentru ca am deja incepute 2 cartie de vreo 1000 de pagini si ma gandesc ca nu-i cazul sa mai incep una. Dar subiectul mi se pare interesant.

  13. @rux – Copilarim
    Nu eu ii plantez, dar multumesc in numele All si Romsilva :)

    @Kadia
    Eu de la o vreme citesc numai romane cu foarte, foarte multe pagini. Mi se par mult mai itneresante si elaborate cartile groase…
    Shantaram nu este o carte groasa :)

  14. cartea asta e una din preferatele mele de la ALL. am descoperit foarte multe lucruri noi despre India şi mi-a placut parcursul personajului principal

  15. Pare o carte exotica la fel ca si locul unde se petrece actiunea, m-ai facut curioasa!

  16. Frumos ai scris despre carte, felicitări!
    Pe mine nu mă tentează și nu mă pasionează India și tot ce reprezintă ea, dar cartea pare totuși interesantă. Spor celor ce au de gând să o citească, că eu nu cred că o voi face.

    Spor la citit și plantat copaci!

  17. @ Sorin-Lucian

    Multumesc!
    Am tot auzit in ultima vreme dezbatandu-se ideea ca nu poti sa scrii frumos despre o chestiune care te-a impresionat mult.
    Eu sunt invers. Scriu cu multa pasiune despre lucrurile care ma impresioneaza. General valabil.
    Si uneori imi iese.

  18. Eu când mă gândesc la India, am în minte aspecte ce țin de spiritualitate/religie. Însă e bine să ai mereu imaginea de ansamblu – celălalte lucruri, care poate nu sunt deloc prea spirituale, deloc plăcute. Experiența personajului pare să fii trecut cu mult de fascinația care învăluie orice loc nou abia descoperit și să dezvăluie ceea ce e dincolo de asta. Eu știu doar India lui Eliade, n-ar strica să descopăr și celălalte perspective :)

    1. da, pana sa am contavt cu shantaram, india era mai mult religie decat viata dezordonata :)

  19. Buna, foarte buna!
    Eu devorez acum Casa Molimei, o sa scriu cat de curand aici despre ea. Foarte buna. Mi-am ales niste carti deosebite anul acesta.
    :)

Comentariile sunt închise.

Sus