Doctorul Garrigan, un scoţian obişnuit ajunge în Uganda, regiune dezafectată, imediat după lovitura de stat care i-a permis tiranului Idi Amin să preia preşedenţia şi frâiele armatelor locale. Afacerea pare a fi de lungă durată, aşa că deşi nu îi place să recunoască, va începe să se familiarizeze cu conditiile precare în care îşi va desfaşura activitatea din următorii ani – Ultimul rege al Scotiei.

Aci, in Uganda, parca tot ceea ce a invatat despre boli, in Scotia sau in America, unde a studiat, nu il ajuta cu nimic. Aici bolile sunt dintre cele mai grave, iar simplele accidente pe care le trata pe alte meleaguri, s-au transformat in cazuri pe viata si pe moarte: intepaturi de muste, muscaturi de serpi veninosi, paienjeni, scorpioni si alte otraviri. In Uganda nu exista posibilitatea ca o intepatura de tantar sa fie inofensiva si pana a doua zi dimineata sa uiti de ea. Nu! Aici orice gaza te poate ucide, orice broasca te poate otravi. Pe langa animalele mici, exista intotdeauna pericolul de a sfarsi intre coltii unei feline uriase. Ultimul rege al Scotiei

Desi a fost tentat sa participe la studiile realizate de colegii sai americani pe pacientii „fara sanse”, el refuza. Continua sa isi faca foarte bine treaba in timp ce noul presedinte, Idi Amin, decimeaza populatia si inchide toate afacerile strainilor in Uganda. Doreste cu orice pret ca Uganda sa devina independenta. Solutia sa: ruperea tuturor conexiunilor cu japonezii, chinezii, englezii si asa mai departe. Printr-o conjunctura mai mult decat norocoasa, Garrigan ajunge sa fie doctorul personal al dictatorului Idi Amin. Intr-una din zile primeste insa o propunere care il va soca: sa il omoare pe presedintele Ugandei, Idi Amin. Propunerea vine de la sotul femeii pe care doctorul Garrigan o tot curteaza in ultima vreme.

Asa este lumea in Africa, nebuna pana in maduva oaselor. Si daca vi se pare ca evenimentele se succed prea rapid, este firesc: Garrigan povesteste totul intr-un jurnal. Asa ca lucrurile scrise uneori suna straniu, se intetesc sau se ineaca. Actiunea se petrece asemenea unui puls nesigur. Amintirile vin ca gloantele dintr-o mitraliera. Toate odata.Care va fi raspunsul lui Garrigan? Il gasesti in Giles Foden – Ultimul rege al Scotiei.

***articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL.

Morala: Primii oameni au apărut în Uganda.