Sunt fumător, dar în prezent asta nu mai înseamnă nimic. Prea mult m-au plictisit eternele mii de motive pentru care trebuie să te laşi de fumat. Am să încerc să formulez, câteva motive pentru care nu ar trebui să te laşi de fumat. Nici tu, nici eu. Nici dacă te vei apuca, nici dacă ești fumător. Nu vreau să fac apologia fumatului, dar simt nevoia să exprim faptul că din alte puncte de vedere, fumatul nu este nociv. Deloc. Nu sunt medic şi niciodată nu am vrut să fiu. Chiar dacă uneori în cei şapte ani de-acasă mama-mi sugera că ar trebui să fiu unul.

Ei bine nu sunt medic, sunt fumător şi atât în contextul de faţă. Toată lumea încearcă să oprească fumatul. Pachetele de ţigări vor ajunge să conțină poze din ce în ce mai macabre. Pachetul tot va fi o poză ce imortalizează un gât făcut franjuri de o roată de tren. Fără spații pentru printarea mărcii. Pe singurul centimetru pătrat de piele lămasă intactă în urma contactului cu roata de tren, nefericitul personaj va avea un mic tatuaj. Abia se vede. Aşa se va printa marca ţigărilor pe viitor. La ce bun, fir-ar să fie? Dacă vreau să fumez, îmi cumpăr ţigări sau mi le fac. Indiferent de marcă, indiferent de cât de porno sau horror este poza pe care se dau bani ca să fie acolo. Nu se sperie fumătorii aşa uşor, indiferent cât de macabru sună Fumatul poate ucide!

Toată lumea încearcă să oprească fumatul, de parcă n-ar fi conştienţi de faptul că gustul cafelei se schimbă când este combinat cu aroma tutunului. Şi cel al tăriei. Nimic nu se compară cu asta, toți fumătorii o ştiu. Poate că ei nu ştiu, dar altfel trece timpul când aştepţi un prieten, autobuzul, să intri la un interviu. Nefumătorii pur şi simplu așteaptă. Stau practic degeaba. Fumătorii cântăresc altfel acest stat degeaba. Îşi aprind o ţigară. Nu este vorba despre faptul că a fuma o țigară înseamna a face ceva. Dar parcă trece timpul altfel. Iar la interviu parcă eşti mult mai calm. Autobuzul vine parcă imediat. Timpul trece altfel.

Primii prieteni de la birou cum ţi-i faci? Fumând o țigară împreună. Primii prieteni din facultate? Tot cam la fel. Dacă eşti nefumător ştii că cele mai interesante găşti se fac la ţigară. Dacă eşti fumător ştii că la ţigară sunt cele mai interesante discuţii. Pentru că ajung şi nefumătorii să fumeze, dacă asta înseamnă să inhalezi fum. Nimic nu se compară cu discuţiile tip la o ţigară. Indiferent dacă ţigările au sau nu au reclamă la televizor. Pentru că nu au. Dar asta nu înseamnă că rata fumătorilor a scăzut. Ba din contră. Nu este in regulă să incurajăm fumatul, dar nu poţi să opreşti un om să facă ceva legal. Fumatul este legal, nu?

Aparent nu, pentru că legile din ultima vreme ajung să oblige la plantarea toaletelor pentru fumători. În curând fumătorilor le va fi interzis să folosească aceleaşi toalete cu nefumătorii. Va fi ilegal. Separate. Oamenii vor sta în staţiile de autobuz aşa: nefumătorii, foarte puţini la număr, în aer proaspăt; fumătorii, foarte înghesuiţi într-o gheretă de trei pe trei. Închisă. Amenda va fi usturătoare pentru cel care lasă uşa deschisă. Nefumătorii vor aştepta Autobuzul de Centru pentru nefumători. Fumătorii vor aşteapta confortabil Autobuzul de Centru pentru Fumători. Iar restaurantele nu vor mai putea fi vizitate de fumători. Nici cluburile, nici barurile. Doar cafenelele. În curând fumătorii nu se vor mai putea căsători cu nefumătorii. În acelaşi timp va fi  legalizată însă căsătoria între oameni şi animale domestice. [A se interpreta ca un pamflet]

Cine are puterea să spună ce este sau nu normal. Ce înseamnă normal? De ce este anormal ca adulţii să fumeze? De ce consumul de pâine este mai puţin nociv decât fumatul? Dar salamul, salamul este sănătos? Fastfoodul este? Apa de la robinet este?  Eşti fumător? Nu fumezi? De ce? [Dacă e Joi, e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Morala: Fumatul mă omoară lent. Dar am şi răbdare, am şi tutun.