Ești prost

J.O.I.11Comentarii

Ești aici:··Ești prost

Când spui despre cineva că este prost înseamnă că îl consideri un om lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte, nătărău, nerod, tont sau neevoluat. Limba română a dezvoltat de-a lungul timpului foarte multe expresii care să reliefeze prostia. Singurul motiv pare a fi faptul că uneori nu este suficient să cataloghezi un om atât de simplu. Nu ajunge să îl numești prost și atât, pentru că parcă este prea puțin. Am cules din viața reală niște expresii menite să demonstreze că gradele de prostie sunt multe. Unele dintre ele sună cel puțin interesant și am să încerc să le descos.

Ești un prost și jumătate. Reprezintă cea mai decentă expresie menită să exprime faptul că cineva este mai prost ca media. Nu este atât de rău, pentru că dacă era un lucru foarte grav, expresia nu îngloba doar jumătate. Era construită altfel, un prost la puterea a zecea,  sau pur și simplu un prost si trei sferturi. Se poate și mai rău, evident, însă un prost și jumătate este un prost semi-decent, să recunoaștem.

Ești prost de dai în gropi. Nu știu de ce, însă poporul român asociază prostia cu împiedicarea. Nici această expresie nu exprimă un lucru atât de grav. Pentru că, să recunoaștem, faptul că din când în când nike-ul tău nimerește într-o groapă, nu este ceva ieșit din comun. Se poate întâmpla oricui și mă duce cu gândul mai mult  în zona de neatenție și mai puțin la prostie.  Ești prost de dai in străchini mi se pare că exprimă ceva mai profund gradul de prostie și expresia este construită oarecum similar.

Ești prost de bubui. Aici lucrurile se schimbă. Expresia este utilizată pentru a spune despre cineva că este periculos de prost. Sau ilegal de prost. Atât de prost încât prostia lui se răspândește pe o rază mare și poate afecta persoanele din jurul său într-un mod tragic. Bubuiala te duce cu gândul la explozie, iar explozia este asociată de cele mai multe ori cu moartea. Expresia prost de bubui poate fi în linii mari înlocuită cu ești prost de mori, numai ca este puțin mai adâncă, îi implică și pe cei din jur.

 Ești prost ca noaptea.  Ușor de explicat, pentru că prostia te duce cu gândul la întuneric. Întunericul din cap. Mișcările din întuneric sunt haotice, nu știi ce faci pentru că nu vezi, ești lent, nesigur și indecis. Comparațiile sunt foarte utile atunci când vine vorba despre prostie și nu puține sunt expresiile de tipul acesta. Prost ca bradul, prost ca o bașină, prost ca oaia, prost ca gardul și așa mai departe. Asocierile sunt numeroase, toate exprimând aceeași idee, lipsa evoluției. Lemnul nu are cum să fie inteligent și oricât de drag mi-ar fi de oi, nici ele nu sunt. Iertare!

 Ești prost cu crăci. Sau cu crengi, insă crăci sună mai rustic, mai din popor așa. În plus, nu numai că prostia este asociată cu lemnul, dar faptul că se aduce în prim-plan ideea de creangă, reliefează și întinderea. Copacul are un coronament de dimensiuni mari, in comparație cu trunchiul, de cele mai multe ori. Inevitabil, când spui despre cineva că este prost cu crengi înseamnă ca prostia lui se dezvoltă alarmant și tinde să acapareze cât mai mult spațiu din jurul său.

 Ești prost făcut grămadă. Grămada reprezintă invariabil o cantitate mare de obiecte aflate la un loc, eventual puse unele peste altele. Expresia în cauză subliniază perfect faptul că prostia este sedimentată în straturi, iar destinatarul a acumulat multe. Straturi. Așa cum au acumulat Munții Stâncoși. Încet, dar sigur. Aceeași idee, dar ceva mai profund, poate fi exprimată și prin expresia un ești un monument de prostie. Adică nu numai că ești prost făcut grămadă, dar prostia ta poate fi menționată în manualele de istorie. Potențialul este imens și există șanse reale ca alți proști să depună ofrande la baza monumentului. Să te venereze. [Dacă e Joi e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Proști, dar mulți!

11 gânduri despre „Ești prost”

 1. Nu, aia cu „ești prost cu crăci” vine de la „te uiți ca curca-n crăci”. Adică prost ca o curcă. Și crăcile dovedesc asta.Destul de ofensator. Mai ales dacă ne gândim că prostia curcii e cunoscută peste tot în lume. În Italia este groaznic să-ți zică cineva „Ignorante come un tacchino!” (prost ca un curcan!)
  M-a înveselit postul tău de azi.

  1. Este postuld e ieri, dar e ok si asa :)
   De acolo vine? Eu am auzit mult mai des expresia esti prost cu crengi si m-am gandit ca domnele craci sunt un fel de crengi mai rurale :)

   Da, curca este foarte proasta, cam la acelasi nivel cu strutul :)

  2. Despre curca, stiam ca se uita-n lemne, mai degraba decat in craci… Oricum de „prost cu craci” inca n-am auzit.

   Iar „prost de dai in gropi” a devenit o generalizare crasa. Din cauza gropilor.

  3. Doar nu crezi ca se uita in lemne de inteligenta :)

   Prost cu crăci a deviat de prost cu crengi, care a deviat de la urât cu crăci, care a deviat de la urât cu crengi.

   Datul în gropi este deja un sport național. În toate sensurile.

 2. Ha ! Ha ! Acest articol mi-a placut ff mult, inclusiv asa si stilul si tonul ff calm-echilibrat in care a fost scris ! Plus, ha ! ha ! Eu nici nu stiam ca strutul e prost ! Zau, desi m-am uitat la destul documentare cu struti pe Animal Planet sau National Geographic, uite ca nu am ascociat in capul meu strutul nici cu prostia, dar nici cu inteligenta, desi stiu de zicale, inclusiv si proverbul ala cu strutul care-si ascunde capul in nisip, tot nu ma gandeam la inteligenta de loc legata de strut ! Poate si pt ca undeva strutul mi-a fost simpatic, nu stiu de ce, poate ca m-am identificat eu cu vreunul din desene animate, sau chiar la niste filme mai vechi cu persoane cu pene de strut in cap sau chiar costumate cu rochii sau diverse acoperitoare si evantaie decorate cu pene de strut, (ff populare in sec 19, insa mai putin populare dupa WW 1), sau chiar la ideea de incaltaminte de lux facuta din piele de strut, care mie mi se pareau elemente chiar mondene !!

  1. Ha ! Ha ! Vad acum pe wikipedia ca zicala cu strutul care isi ascunde capul in nisip nici nu e adevarata, este doar un zvon nascocit si raspandit tocmai din cauza lui Pliniu cel Batran (23-79 DCh), care el chiar i-a facut prosti din cauza asta !! (ca a zis ca fac asta din cauza ca au impresia ca daca isi ascund capul nu li se va vedea si corpul, chiar a explicat), dar mai tarziu, unul a zis ca e posibil ca strutii aia pe care i-a vazut Pliniu poate doar cautau ff atent sa gaseasca ceva de mancare in nisip si pietricele, insa National Geographic a zis ca e posibil ca intr-adeva acei struti sa fi arata rudimente de comportament de a dori sa se ascunda ca sa se fereasca de un pericol, ca atunci cand cineva se ghemuieste ca sa nu fie vazut de la distanta mai mare, sau oricum sa para mai scund.

   Mai zice si ca de obicei strutii calatoresc 2 cate 2, insa uneori se mai asociaza si in grupuri, care mereu vor avea leader un strut de sex feminin !! Asta, zau, nu mai indraznesc sa trag vreo concluzie daca poate tine sau nu de inteligenta !

  2. Adica ce ai vrea sa insinuezi, ca este prost ca are lider o femeie? :) ai face bine sa nu :)

   Curca da, curca este foarte proasta, aproape la fel ca strutul. Infond, animalele in general sunt proaste, nu au cum sa gandeasca toate ca delfinii. Cam asa sunt proportional dispusi si oamenii. Unii sunt curci, altii struti. Putini sunt delfini :)

 3. Bine punctat: e pur si simplu insuficient sa punem doar eticheta de ,,prost”. A devenit un cuvant atat de folosit, incat nu mai are valoare de unul singur.
  Ahm, referitor la ,,esti prost de dai in gropi”, cred ca asocierea ar fi, da, cu impiedicarea, dar si cu neindemanarea (fizica) intr-un sens mai larg. Si, sincer are sens, intr-un mediu rural mai ales – unde si acum persoanele neindemanatice nu sunt considerate prea inteligente (nu, de fapt, nu sunt prea apreciate – in ultima perioada s-au mai schimbat perceptiile si in mediul rural). Aici, inteligenta presupune sa te descurci (fizic) eficient si bine in mediu.

  Cred ca ,,esti prost de bubui” am auzit-o cel mai des cand eram prin generala, ca expresie folosita prin clasa. Era o moda atunci sa arunci cu astfel de constatari :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus