Întrebări

J.O.I.4Comentarii

Ești aici:··Întrebări

Știi că mie-mi place să pun multe întrebări. Aşa am fost mereu, curios, dornic să aflu tot mai mult. Dar ajunge, că nu vreau să ţin o prelegere sau destăinuire de tip jurnal. Tu nu ai faţă de jurnal, cum nici eu nu am faţă de stilou. Vreau să-ţi adresez nişte întrebări care mă tot macină în ultima vreme. Nu, nu te gândi la probleme astro-fizice, deşi sunt interesante, nu despre asta este vorba. Urmează:

Cum isi fac test oftalmologic analfabetii? Adica mister nenea care nu stie sa scrie sau sa citeasca merge la control, i se pun pe nas niste ochelari speciali, este asezat pe scaunul ala tip tron si se uita la panoul cu litere si cifre, nu? Si atunci doctorul, cel mai probabil, il va intreba care este randul pe care il vede. El va spune ca vede perfect randul patru sa zicem. Doctorul ii va solicita sa-l citeasca. Nu in gand, ci cu voce tare. Cum citeste analfabetul randul patru? Trebuie sa ii dovedeasca intr-un fel doctorului ca vede randul patru, dar cum o face? Exista planse cu desene pentru analfabeti? Tu stii ceva? Sunt tare curios.

Cum isi aleg orbii hainele? Am vazut persoane oarbe, imbracate foarte bine. Dincolo de faptul ca au trecut peste toate greutatile vietii, se prezinta impecabil, macar din punct de vedere vestimentar. Cum reusesc orbii sa isi cumpere haine care le vin bine? Orbii din nastere nici nu stiu culorile, ca nu au cum sa le stie. Si atunci care este secretul? Crezi ca isi permit stilist? Si ce ii spune stilistul? Vezi ca maine te imbraci cu costumul maro pentru ca se potriveste foarte bine cu decorul! Crezi ca asa se intampla? Sunt tare curios…

Cum reusesc surzii sa invete sa danseze? Asta este unul dintre cele mai mari mistere pentru mine. Mi-a explicat cineva ca pe baza vibratiilor, dar nu inteleg. Eu de la fizica stiu asa: orice corp care vibreaza produce sunet. Asta imi este foarte clar. Dar cum reuseste un surd sa simta vibratia, nu imi este clar deloc. Ba chiar sunt in ceata total. Trebuie sa fie o vibratie atat de mare incat sa o resimta corpul? Ca atunci cand simti bas-ul in piept? Doar asa? Sau exista alta metoda? Sunt tare curios…

Traim in lumea in care orbii se imbraca impecabil, se chinuie sa invete sa citeasca in Braille si asa mai departe. Surzii invata sa simta vibratia muzicii si sa danseze, iar cei care nu au nicio problema nici cu ochii nici cu urechile, nu stiu nici sa scrie si nici sa danseze. Sunt analfabeti. Spune tu ca nu traim intr-o lume ciudata! [Dacă e Joi e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Morala: Daca vrei poţi!

4 gânduri despre „Întrebări”

 1. 1. Exista planse cu desene pentru copii (prescolari si neprecoce). Cu siguranta, tot acelea se folosesc si in cazul celor nedusi la scoala.
  2. In mod sigur orbii au prieteni care ii ajuta la cumparatul hainelor si, in cazul in care e nevoie, la asortatul culorilor.
  3. Habar n-am. De vibratii am auzit si eu, dar nu stiu cum ii ajuta. Nu stiu daca e foarte important sa auzi muzica pentru a fi capabil sa dansezi. Incearca fara muzica. O sa iti iasa. Bine, o sa zici ca tu stii cum suna muzica, deci poti sa iti fredonezi in gand o melodie, de aceea o sa iti iasa. Se prea poate, dar eu cred ca dansul e despre miscari armonioase (pe care le poti face si in lipsa muzicii). Singura problema e ritmul si poate la asta ajuta vibratiile cu pricina.
  Da, lumea e ciudata, iar eu sunt foarte serioasa si lunga in exprimare azi :)

 2. Nu stiam de plansele respective, pentru analfabeti, ma gandesc ca in absenta lor se poate recurge la reproducerea literei/cifrei pe o foaie? Adica, ok, sunt analfabeti, dar ma gandesc ca ar fi capabili sa reproduca 3 linii pentru litera A sau… nu stiu :)

  Cat despre surzi care danseaza pe ritm… Poate am simti si noi vibratiile daca nu ar fi atat de mare galagie in jurul nostru. Poate intr-o lume unde linistea e suveran absolut, schimbarile in aer, provocate de vibratii, sunt resimtite altfel, poate corpul este mai receptiv. Mi se pare si mie extraordinar si uimitor.. Apoi, mai e faptul ca orice melodie are un ritm anume care se pastreaza mai mult sau mai putin pana la sfarsit. Unii oameni au simtul ritmului, e suficient sa il prinda odata si s-a lipit de ei.
  Astea sunt explicatii puerile, iti dai seama, m-am intrebat si eu, dar nu am ajuns la nici o concluzie :)

  1. Voi fi rautacios, dar daca nu ar fi asa de simplu sa trasezi 3 linii pentru litera A, da-mi voie sa cred ca nu ar mai exista analfabeti. Lor li se pare probabil ceva divin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus