Realitatea, acest bun intangibil

J.O.I.9Comentarii

Ești aici:··Realitatea, acest bun intangibil

De multe ori stau și mă gândesc la faptul că poate ceea ce văd eu nu mai vede nimeni din jurul meu. Și asta nu pentru că eu văd oameni morți și vorbesc cu ei.  Ci pentru că poate ceea ce pentru mine este un obiect galben, pentru tine poate fi portocalu sau verde, să zicem. Poate exagerez, dar o fac doar pentru că exemplul o cere. Ideea este alimentata practic de diferențele pe care oamenii le gândesc in momentul în care văd un obiect. Pe unii poate lucrul ăla ii duce cu mintea la copilărie, iar pe alții la intenții suicidale. Iarăși exagerez, dar o fac din același motiv.

Eu: Diferentele de perceptie sunt niste lucruri care tin de mediul in care ai crescut. Iar asta nu poate fi catalogat drept corect sau incorect. Pentru ca nu poti sa spui despre cineva care a avut bani foarte multi, ca crescut intr-un mediu incorect. Cum nu poti sa spui nici despre unul care niciodata nu a avut ce si-a dorit ca nu acesta este mediul corect cu care ar trebui sa cantareasca lucrurile. Pentru ca asa a crescut, nu este ceva corect sau incorect, dar este ceva personal. Nu cred ca exista doua persoane care sa aiba trecut perfect comun. Ceea ce inseamna ca sunt fix sapte miliarte de filtre de gandire pe Pamant. Adica poate vedem aceleasi forme geometrice, dar fiecare obiect reprezinta ceva unic pentru fiecare. Desi avem aceleasi denumiri pentru acea forma geometrica.

Grigore: O ma ce-ai loat-o serios asea? Tea-i suparat ceai? Adica daca io vad o brichieta brecita  bricheta tu vezi alceva dacat toto bricheta sau ce? Tu oi fi mai special ca nai bani, nai masina, dar ai facultate. Tu cre ca o vezi pe Maica Tereza cand plange sau ce? Nu ie alceva ie o brichieta brecita bricheta siatata. Adica daca amandoi ne uitam la o masina rosie sport nunseamna ca vedem o masina rosiie sport? Ba iz zic io ca da. Nu conteaza ceai facut tu pana acum nu ie niciodiferenta intre iele. Unbrela-i unbrela pentru amandoi, brichetai bricheta, masina masina pentru amundoi. La fel ie si can ne uitam la o farfurie cu sarmale.

Eu: Asa este, poate ca si eu vad o umbrela, la fel ca si tine, dar poate aceasta umbrela la care ne uitam amandoi este primul lucru pe care eu i l-am daruit iubitel mele sau nevestei mele. Nu este o simpla umbrela. Este primul lucru pe care i l-am daruit. Poate are aceeasi forma, dar nu cred ca ne uitam la acelasi lucru. Iar bricheta, bricheta chiar este primul lucru pe care l-am primit de la ea. Poate pentru tine e doar o bucata de fier cu care-ti aprinzi tigarile sau aragazul. Dar pentru mine este o chestiune diferita. Chiar daca o numim amandoi bricheta. Masina pentru mine reprezinta cam echivalentul unei sufragerii, holul si putin din baia uni apartament cu doua camere. Cam la asta se rezuma valoarea ei. Ne uitam la acelasi lucru, dar eu chiar vad altceva. Sarmalele tale imi provoaca repulsie, poate. [Dacăi joi ie voie bună, ie cia mai scurtă zi. Unui Grigore să știie]

Morala: Realitatea poate fi confundată ușor cu iluzia.

9 gânduri despre „Realitatea, acest bun intangibil”

 1. Am inteles ca el, Grigore, e un produs al imaginatiei tale (unul foarte ancorat in realitate, ai avut surse de inspiratie la tot pasul :P ), dar cred ca am auzit acest gen de conversatie de nenumarate ori. Doi oameni care teoretic vorbesc aceeasi limba, practic insa… categoric nu au un repertoriu comun (ca sa fac apel la elementele comunicarii) :))

  Eu as zice ca realitatea e una, interpretarile ei infinit de subiective. Imi place exemplul pe care l-ai dat cu umbrela si bricheta ulterior. Ne folosim de unele denumiri/etichete si avem impresia ca vorbim despre acelasi lucru, cand, de fapt, pana si pentru cel mai banal obiect, avem definitii destul de personalizate (sau fiecare ne gandim la anumite particularitati ale sale).
  Am facut exercitiul asta la un curs, in anul I de facultate. Ne-a aratat proful o imagine cu ceea ce parea a fi o masa (zic ,,parea”, pentru ca un coleg a zis ca e scaun) si ne-a pus sa scriem individual o definitie pentru ceea ce vedem. Iar apoi am citit toti, pe rand. Tocmai pentru a ne da seama cum cei de langa noi se gandesc la altceva si interpreteaza realitatea intr-un anume mod, cand vad acelasi obiect.

  Dap, diferente de perceptie :) Si era o simpla masa! (sau scaun) :))

  1. Diferenta de perceptie poate fi usor confundata cu realitatea, in esenta strafundului problemei. Pentru ca, daca stai sa te gandesti ce este realitatea? Realitatea este modul in care tu vezi si percepi ceea ce te inconjoara, nu? Asta fiind o definitie umana, nu stiintifica.

   Daca ne aplecam asupra denumirii stiintifice, realitatea este intr-adevar materia care exista indiferent de constiinta fiecaruia. Dar este doar o definitie empirica si atat :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus