Manipulare şi manipulaţi

J.O.I.19Comentarii

Ești aici:··Manipulare şi manipulaţi

Tehnologia modernă reprezintă pentru cei mai mulţi o sursă de bucurie sau de mulţumire. Dar nu pentru toţi. În ultima vreme s-a dezvoltat pe nesimţite o ceată de oameni care se simt rău în actuala societate: manipulaţii. Se simt urmăriţi, furaţi, înşelaţi, minţiţi. Nu din când în când, ci mereu. În fiecare zi. Aceştia sunt cei care întotdeauna dau vina pe sistem. Sistemul este de vină pentru orice.

Majoritatea utilizează internetul, deşi sunt conştienţi că sunt urmăriţi în orice sencundă. Au conturi de Facebook, dar urăsc platforma pentru că, ghici ce, permite sistemului să îi urmărească. Motiv pentru care manipulaţii nu urcă poze cu feţele lor, nu schimbă statusuri, nu completează niciun câmp în secţiunea „About”. De cele mai multe ori nu utilizează numele de pe actul de identitate. Folosesc fie porecle, fie nume false. Pentru că, ghici ce, sistemul îi urmăreşte! Dar, ei sunt atât de inteligenţi şi îl fentează, nu?

În timpul liber, manipulaţii urmăresc documentare semi-obscure despre, ghici, cum ne manipulează sistemul. Ce ne ascunde guvernul, de ce ne ascunde şi mai ales ce impact are asta asupra lor. Concluziile gravitează invariabil în jurul unei singure idei: suntem terminaţi; noi, oamenii. Sistemul ne manipulează cu televizorul, cu internetul, cu perceperea taxelor şi impozitelor, cu Facebook, cu Twitter, cu telefoanele mobile şi aşa mai departe. În viziunea manipulaţilor, tehnologia este un monstru cu dinţi mari care ne mestecă lent şi în curând ne va înghiţi.

Interesant este că majoritatea au televizoare şi le folosesc; au internet şi îl folosesc; au telefoane mobile cu internet şi le folosesc; au sisteme de navigaţie şi le folosesc. Dar de ce? Întotdeauna m-am întrebat de ce genul ăsta de om nu se duce să trăiască liniştit într-o peşteră. Ce îl opreşte? Dacă în societatea actuală se simte manipulat, urmărit şi stors, de ce nu se mută în pădure? De ce nu-şi aruncă TV-ul pe geam? De ce plăteşte internetul lunar?  De ce are nevoie de telefon modern? De ce are maşină? [Dacă e JOI e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Morala: Un popor fără cultură este un popor ușor de manipulat.

19 gânduri despre „Manipulare şi manipulaţi”

 1. Îți dai seama ce conflicte interioare serioase dezvoltă oamenii ăștia, nu? Căci toate convingerilor lor i-ar îndemna la un anumit stil de viață, dar ei nu au puterea necesară să se rupă de cel actual, să renunțe la comoditatea pe care acele lucruri detestate de ei le-o oferă.
  Ca și un sclav care își înjură stăpânul, dar oferindu-i-se libertatea, nu o va lua. Căci poate stăpânul nu e chiar așa de rău, și, poate, doar poate, nici el nu e chiar sclav (căci până la urmă, nu-l oprește nimeni să se ia și să plece).

  1. Ai, au conflicte interioare foarte intense. Şi exterioare pentru că sunt destul de supăraţi pe cei care nu împărtăşesc aceeaşi idee despre lume cu ei.
   Da, sunt nişte proscrişi, nişte stigmatizaţi şi nişte genii neinşelese care freamătă :)

   Foarte bun exemplul cu sclavul. Exact aşa se întâmplă. Eu am propus unui cunoscut de-astă să meargă în pădure şi a zis că mai aşteaptă :)

 2. Pentru că societatea ne face să ne dorim aceste lucruri. Este foarte greu să ne descotorosim de toate tehnologiile și să plecăm la sat pe pășuni din simplul motiv, cred eu, că nu vrem de fapt asta. Vrem să rămânem conectați pentru că toată lumea este conectată. Știm că suntem urmăriți prin sateliți dar pentru noi contează mai mult conectarea cu spațiul virtual. Că mai spunem noi ca știm că sunt unii cu ochii pe noi….asta este așa o chestie că, vezi Doamne, știm că suntem urmăriți dar aveți grijă că ne-am dat seama. :)

  1. Aaaaha, asta sa fie? :))
   Da, noi râdem, dar oamenii au probleme grave şi se frământă, se consumă, lecturează şi dezvoltă subiectul.
   Eu n-am nimic împotriva faptului că sunt urmărit. Deşi nu cred că sunt atât de important pentru nimeni, iar prostia cu manipularea prin TV mi se pare colosală. Vrei Tv, îl bagi în priză, nu vrei TV, îl vinzi…atât de simplu. De ce să te uiţi şaşe ore pe zi la TV şi a doua zi să îţi pară rău că ţi s-a spălat creierul? Zi de zi, zi de zi…

 3. Il vinzi, dar degeaba il vinzi. Nu rezolvi nimic. Prostia din el se revarsa in continuare in casele altora.

 4. Si ii prosteste pe aceia…le transforma creierul in varza… Si ei vor actiona, vor vota, etc, lucruri care si PE TINE te vor afecta, si inca cum ! Trebuie starpit raul cu totul, de 23 de ani il ignoram si uite unde suntem !!!

  1. Alin, viața este compusă din bine și din rău. Dacă „stârpim răul cu totul” nu mai putem vorbi despre viață.
   Vița fără rău nu există nici în cele mai idilice filme :)

  1. Nu, nu asta este soluția, evident. Răul trebuie îndepartat, dar nu-l vei putea stârpi niciodata :) N-a prea reușit nimeni.
   În plus, de ce să vorbim despre rău când avem și bine de care ne putem lega?

 5. Pemtru ca binele la care te gandestitu e doar o iluzie. Din anul 2000 incoace s-au accelerat nebuniile, hotia, crimele. Se vor accelera si mai mult, nu prea sanse ca eu sau tu sa ajungem la batranete!

  Am citit acum,ca pana in 2100, sau si mai repede, „robotii” ne vor ucide, fiindca „inteligenta” lor o va intrece pe cea a oamenilor. Sau vom suferi alte transformari, dar nu vom mai arata ca cei de azi….

  1. Tu de unde știi la ce ma gândesc eu? :)

   Nu, roboții nu vor întrece niciodată oamenii cu inteligența. Am milioane de argumente, dar nu are sens să ți le dau. Fiecare privește viața în modul său.
   Și nu, nu s-au înmulțit crimele, s-au înmulțit capacitățile noastre de a le livra in case. Televiziune prin satelit, internet și așa mai departe. Nu uita că cele mai dure cazuri criminale au avut loc în urmă cu zeci de ani.
   Cum ziceam tu privești viața exact așa cum dorești să o privești, dar asta nu inseamnă că dacă eu o văd diferit înseamnă că greșesc. Sau viceversa.

  2. Pai nu inseamna, sigur. Ca au fost razboaie sau ca au fost mai violente nu e o unitate de masura ! Acum crimele sunt silentioase, bolile, atacurile biologice, dar tocmai asta le face mult mai nasoale decat cele violente de atunci ! Crezi ce vrei, dar e clar ca lumea se indreapta accelerat spre dezastre tot mai mari

  3. Și dezastrele fac parte din viață, să știi. Toate au un sens aici pe Terra. Este un sistem care se autoreglează, iar dacă asta înseamnă crime și războaie sau atacurti biologice, așa să fie :)

  4. Sunt curios daca ti-as pune pistolul la cap, ce ai spune ? Ti-ar conveni ca vei muri, doar pentru a se autoregla sistemul ?

   1. Amice, tu nu faci diferenta intre lucruri care se intampla independent de voina ta si lucruri pe care le determini exclusiv TU.
    Uite, de maine, te rog, cu vointa ta cea mare, sa faci ca in lume sa fie pace, in bucuresti sa fie curat, iar romanii sa nu mai fure. Poti? Nu poti. Ia loc si gandeste-te ca tu nu esti decat o furnica. Una mica de tot. Universul functioneaza independent de modul in care-si misca furnica picioarele, amice. Asta este viziunea mea. Si asa gresita cum crezi tu ca este…da-mi voie sa mor pe mana mea.

    Nu inteleg de ce te zbati sa-mi schimbi perceptia. Ar fi trebuit sa-ti dai seama pana acum ca suntem de aceeasi parte a baricadei. Desi privim lucrurile din unghiuri diferite. Hai sa ne oprim aici, pentru ca desi privim acelasi pom, discutia imi lasa impreisa ca tu-l privesti de la 30 de centimetri, eu de la 30 de metri si tu incerci sa ma convingi ca pomul pe care il vezi tu este diferit…

 6. Stiu ca sunt o furnica mica in lumea asta, sunt constient, nu am spus ca nu as fi !! Dar daca toate furnicile s-ar aduna…ar schimba totul din radacini…dar furnicile romance sunt niste fricoase si niste fiinte de cea mai joasa speta, care nu vor sa faca nimic, nici macar pt ele insele…daramite pt binele tuturor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus