Tehnologia modernă reprezintă pentru cei mai mulţi o sursă de bucurie sau de mulţumire. Dar nu pentru toţi. În ultima vreme s-a dezvoltat pe nesimţite o ceată de oameni care se simt rău în actuala societate: manipulaţii. Se simt urmăriţi, furaţi, înşelaţi, minţiţi. Nu din când în când, ci mereu. În fiecare zi. Aceştia sunt cei care întotdeauna dau vina pe sistem. Sistemul este de vină pentru orice.

Majoritatea utilizează internetul, deşi sunt conştienţi că sunt urmăriţi în orice sencundă. Au conturi de Facebook, dar urăsc platforma pentru că, ghici ce, permite sistemului să îi urmărească. Motiv pentru care manipulaţii nu urcă poze cu feţele lor, nu schimbă statusuri, nu completează niciun câmp în secţiunea „About”. De cele mai multe ori nu utilizează numele de pe actul de identitate. Folosesc fie porecle, fie nume false. Pentru că, ghici ce, sistemul îi urmăreşte! Dar, ei sunt atât de inteligenţi şi îl fentează, nu?

În timpul liber, manipulaţii urmăresc documentare semi-obscure despre, ghici, cum ne manipulează sistemul. Ce ne ascunde guvernul, de ce ne ascunde şi mai ales ce impact are asta asupra lor. Concluziile gravitează invariabil în jurul unei singure idei: suntem terminaţi; noi, oamenii. Sistemul ne manipulează cu televizorul, cu internetul, cu perceperea taxelor şi impozitelor, cu Facebook, cu Twitter, cu telefoanele mobile şi aşa mai departe. În viziunea manipulaţilor, tehnologia este un monstru cu dinţi mari care ne mestecă lent şi în curând ne va înghiţi.

Interesant este că majoritatea au televizoare şi le folosesc; au internet şi îl folosesc; au telefoane mobile cu internet şi le folosesc; au sisteme de navigaţie şi le folosesc. Dar de ce? Întotdeauna m-am întrebat de ce genul ăsta de om nu se duce să trăiască liniştit într-o peşteră. Ce îl opreşte? Dacă în societatea actuală se simte manipulat, urmărit şi stors, de ce nu se mută în pădure? De ce nu-şi aruncă TV-ul pe geam? De ce plăteşte internetul lunar?  De ce are nevoie de telefon modern? De ce are maşină? [Dacă e JOI e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Morala: Un popor fără cultură este un popor ușor de manipulat.