Oamenii sunt subiectivi prin natura lor. Sunt selectivi, iar gusturile sunt foarte diferite. Ceea ce unii iubesc, alții urăsc. Ceea ce unora le place, altora nu le place. Este ceva natural ca punctele de vedere să fie diferite. Dar oricât de natural ar fi, întotdeauna se formează o celulă de oameni cărora li se pare deplasat faptul că altora le place ceea ce ei nu găsesc atractiv. De aici pornesc discuții lungi, se consumă mulți nervi și se pun etichete mari. Asta conduce de cele mai multe ori la precauție. Trebuie să fii atent când, cum și unde spui că îți place sau nu ceva.

Niciodată nu am trăit cu ideea că ceea ce-mi place mie trebuie neapărat să placă tuturor. Sunt însă oameni care fac din asta o artă. Merg atât de departe încât dacă nu-ți place ceea ce ei găsesc atractiv devii urât, respins, necunoscător sau pur și simplu prost. Da, ești prost doar pentru că nu ai aceleași gusturi. Cum adică nu ți-a plăcut filmul? Cum adică nu-ți place melodia? Cum să nu-ți placă reclama? Nu se poate să nu-ți placă marca! Nu știi ce este frumos, nu te pricepi, habar nu ai. Ești prost! Ceea ce este pe de-o parte amuzant, pe de altă parte cam trist. A crede că gusturile tale trebuie să fie împărtășite de toată lumea reprezintă o sursă permanentă de stres. Realizezi cât de greu le este oamenilor ăstora să fie fericiți?

Alții au alta. Orice nu le place lor este greșit, urât, prost sau de valoare scăzută. Ei sunt cei care nu ezită niciodată să-și exprime public părerile legate de orice. Sunt într-un fel eternii nemulțumiți care etichetează nu numai produsul, dar și oamenii. Filmul x este pentru retardați. Trupa y este pentru inculți. Brandul z este pentru săraci. Nu are cum să îți placă, e imposibil. Îți trebuie mult curaj să spui despre niște oameni că sunt într-un fel sau în altul doar pentru că au gusturi diferite. Evident, cei vizați ar trebui să-și ceară eventual scuze că lor le place filmul, trupa sau marca respectivă.

Poți să aduci argumente care să susțină faptul că îți place ceva. Dar nu poți converti pe nimeni. Vei încerca în zadar să determini pe cineva să iubească ceva care nu-i place. Sau să urască ceva ce îi place. Fiecare gustă viața așa cum vrea el. Ar trebui să ne obișnuim cu ideea că oamenii sunt foarte diferiți, deși au aceleași trăsături fizice. [Dacă e JOI, e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Morala: Ce ție nu-ți place, altuia îi place.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces oricui este dispus să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]