Viața este frumoasă pentru că ne ține în contact permanent cu imprevizibilul. Dacă totul ar curge într-o singură direcție, fie ea super-bună pentru toți, în câțiva ani am începe să ne sinucidem în masă. Dar cum viața ne oferă sute de mii de posibilități, rămânem vii. Într-o singură zi un om poate fi fericit, trist, supărat, satisfăcut, nemulțumit, mohorât, introvertit, deschis și lista adjectivelor ar putea continua la infinit. Toate într-o singură zi. De ce? Pentru că oamenii cu care interacționezi sunt diferiți. Nu există doi la fel. Nici măcar dacă sunt gemeni identici.

Dar, dar, dar. Secretul unui comportament normal sau a unei personalitati de apreciat nu sta in bogatia vocabularului. Nu sta nici in cartile citite sau documentarele vazute. Mare miza a omului, din punctul meu de vedere reprezinta capacitatea lui de a-si ascunde sau a-si infrana instinctele animalice. Am vazut intelectuali iesindu-si din fire care erau gata sa omoare in bataie niste copii care bateau mingea in fata blocului duminica dupa-amiaza. Am vazut profesori cu zeci de diplome facand spume la gura si urland ceva mai tare ca un cimpanzeu alfa.

Si nu trebuie neaparat sa ma aplec asupra agresivitatii, pentru ca nu numai asta reprezinta un instinct animalic. Daca stai sa te gandesti si tu, un om normal, nu-i asa, pus intr-o situatie limita de viata si de moarte, vei descoperi ca nu esti cu nimic mai special decat un animal gata sa faca orice ca sa-si salveze viata. Ochi bulbucati, sprancene coborate,  maini tremurande, nari largite si respiratie accelerata. Asta esti intr-o situatie limita: un animal disperat. Diferenta este ca tu devii animal in situatii limita, iar altii devin animale in mod obisnuit, cotidian.

Tot animal se numeste si barbatul care se dezbraca de orice caracter si tine neaparat ca pustoaica din club sa il insoteasca in patul sau de doua persoane. Si poate ea nu vrea, ca nu se simte atrasa de el, dar el deja nu mai este om. Nu conteaza ca prietenii lui ii spun despre ea ca e urata, grasa, prea slaba sau beata. Nu! In mintea lui ea este metamorfoza caprioarei pe care stramosii lui o vanau cu cativa zeci de mii de ani in urma. El vede doar caprioara si atat. O vrea neaparat si va face tot posibilul sa o vada intinsa langa focul din pestera lui. Se va folosi si de forta daca este nevoie. El este un animal mai puternic decat ea, calculele sunt simple.

Pe de alta parte insa, lebedele, gibonii, calutii de mare sau soarecii de preerie formeaza cupluri monogame pe viata. Adica ceea ce oamenii nu sunt capabili sa faca. Cati oameni cunosti sa fi avut un singur partener toata viata? Nu sot/sotie, atentie! Parteneri. Adica luam in calcul si perioada ante casatorie. Eu nu cunosc niciunul. Iata de ce atunci cand spui despre un om ca este animal si atat, este foarte posibil ca animalul sa fie jignit, prin comparatie, si nu omul. De ce? Pentru ca unele animale sunt cu mult mai interesante din punct de vedere comportamental decat oamenii. [Daca e Joi, e voie buna, e cea mai scurta zi!]

Civilizaţia poartă o luptă surdă pentru a domestici instinctele.