Informația, materializată în lumină, intră în serverele unei centrale atomice din China. Trece de megasistemele de securitate ale asiaticilor și se împrăștie. Infectează tot, merge la sigur. Plăcile de bază filmate la nivel macro sunt populate de informația clandestină, iar una dintre pompele centralei cedează. Un reactor explodează și creează panică. Sursa? Un RAT (Remote Administration Tool) gândit de un super haker care nu vrea decât să-și măsoare forțele cu cele mai atente sisteme informatice de securitate – Blackhat.
Începutul filmului m-a dus cu gândul la panica pe care au creat-o băieții în 2010, cu ceea ce a fost ulterior denumit Stuxnet. Folosind probabil părticica de poveste reală, s-a construit povestea filmului. Una destul de simplă, având în vedere faptul că subiectul este unul vast și oferă foarte multe variante de abordare. Poliția chineză ia legătura cu agențiile secrete americane, în încercarea de a identifica sursa problemei și omul din spatele codului care a reușit să spargă orice sistem de securitate. Soluția vine tot de la un haker, Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth), închis pentru că a fost prins distrându-se cu sistemele bancare americane, reușind să sustragă câteva milioane de dolari – Blackhat.
Filmul ne plimbă din birourile serviciilor secrete din SUA, prin secretele celor din China, dezvăluind eternele conflicte și diferențe de opinie. În final ne plasează în Jakarta, dezvăluindu-ne planurile secrete ale temutului hacker. Nu m-a surprins cu absolut nimic, aș fi văzut o acțiune cu mult mai dinamică și cu mult mai multe dedesubturi. Am citit multe cărți polițiste, fiind un fan al genului, ceea ce probabil mă face pretențios cu filmele de acțiune. Îl recomand celor care din când în când își amintesc cu nostalgie de filmele în care un tip inteligent cu mușchi îi aranjează pe mulți tipi cu mitraliere, dar mai puțin inteligenți. Filmul rulează în cinematografe din 16 ianuarie și este distribuit de RoImage.
Pentru mine, Blackhat a fost un film de nota 5 din 10 – nu mi-a plăcut, deși subiectul este foarte ofertant și interesant.
Inamicul care nu lasă amprente este imposibil de controlat.
M-ai făcut curios…. Trebuie să-l vad.