Bărbații au condus lumea. Așa spune istoria. În cele câteva milenii pe care istoria ni le detaliază, bărbații au condus lumea. Întotdeauna a fost vorba despre un conducător, un rege, un faraon, un cavaler, un ales, un profet. Bărbați, întotdeauna bărbați. Sigur, mulți dintre ei au condus alături de femeile lor. Rar, prea rar invers. Sunt câteva exemple notabile de femei care au condus, atestate istoric, dar le voi considera excepții. Bărbații au transformat lumea de-a lungul a mii de ani, formând-o aşa cum o ştim noi azi. Ce urmează?

Eu nu fac parte din cercul select al celor care cred că femeia trebuie să rămână acasă şi doar să gătească vânatul adus de bărbat. Nu. Asta indiferent de sex,vârstă sau culoare. În ultimele decenii se vorbește despre drepturile femeii, despre egalitatea dintre sexe şi despre capacitățile femeilor de a conduce. Fiind egale bărbaților, după cum se spune, ar putea să conducă. Şi nu numai că ar putea, dar au început să o facă. Femeile s-au luptat zeci de ani să dobândească ceea ce au acum. Doar pentru că oamenii au acceptat că așa a fost firea omului din toate timpurile cunoscute nouă: el să conducă, ea să stea pe lângă el. Să îl ispitească, ar crede unii. Ei bine femeia s-a luptat pentru drepturi egale. Și a reușit, ar crede unii.

Ea și-a dorit enorm să ajungă să fie egala bărbatului, fără să ia în calcul faptul că poate zvonurile sunt adevărate. Poate că timpurile îndepărtate aveau dreptate: el să conducă. Dar poate că nu sunt adevărate, nu-i așa? Femeia experimentează acum rezultatul necunoscut al unui experiment unic, întins pe o perioadă îndelungată de timp. Nu există precedent în timpurile cunoscute nouă, în care femeia să fi avut aceleași drepturi cu bărbatul. Se întâmplă acum, în fiecare zi. O face. Conduce. În primă fază funcționează. Până la prima criză.

Motorul femeii cedează. Începe să scoată fum. Intervin aspectele care scapă prin filtrul fin dintre personal și impersonal. Filtru care este diferit de cel care dotează motorul bărbatului. Femeia conduce, dar se amestecă rolurile. După o perioadă aparent sub control, se dereglează curelele. Motorul încearcă să se adapteze din mers, dar ghici ce? nu poate. Nu are rezistența necesară. Nu mai răspunde la comenzi. Nu este construit pentru putere. E mai soft, e altfel. Planurile se amesteca, iar busola se pierde. Totul se face plat. Se amestecă planurile. Multiplele curele de transmisie nu mai fac față. Motorul fumegă rău, deși este cu 13.000 de cuvinte pe zi mai performant ca motorul bărbatului. Se pare că nu are rezistență.

Răsucind cheia spre interior, femeia cu dreptul de a conduce, oprește motorul. După câteva minute bune află care este butonul care declanșează capota. Îl găsește. Îl apasă. Împinge cu putere capota, pune piedica, și se uită atent la motorul fumegând, lăsând impresia că se pricepe. Motorul arată de parcă este pe cale să explodeze. Uneori se întâmplă. Alteori totul se rezolvă trântind capota, apăsând butonul de blocare a ușilor și făcând autostopul. Mulți spun că niciodată o femeie care conduce nu s-ar fi oprit pentru una al cărui motor cedase. Norocul lor este că există și bărbați care conduc. [Dacă e Joi, e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Toți oamenii sunt egali. Chiar dacă unii au aptitudini pe care alții nu le. Cei din urmă au altele.