Nimic nou sub Soare

J.O.I.9Comentarii

Ești aici:··Nimic nou sub Soare

Întotdeauna oamenii au fost fascinați de viitor şi de prezicerea lui. Încă din cele mai vechi timpuri existau profeți sau înțelepți care susțineau că au capacitatea de a vedea în viitor. Faptul că mai toate culturile amintesc de câte un astfel de supra om, mă pune puțin pe gânduri. Adică dacă la prima vedere pare o tâmpenie, experiența m-a învățat că nu este deloc greșit să crezi în lucruri ciudate. Începând de la preotul satului şi terminând cu clarvăzătorii din prezent, toate civilizațiile păstrează dovezi cu privire la existența acestor oameni(?).

Mulți au impresia că această capacitate de a vedea viitorul sau măcar de a-l intui reprezintă ceva extraterestru. Mie nu mi se pare deloc atât de specială. Am să-ți spun și de ce. Sunt oameni care visează matematică, visează fizică, visează psihologie și nu sunt considerați extratereștri. Crezi că între un matematician desăvârșit și un vizionar există vreo diferență din punct de vedere structural? Nu, sigur că nu. Și dacă m-ai întreba, din punctul meu de vedere matematicianul este mai mult extraterestru decât unul care are capacitatea de a-și imagina viitorul. Acesta fiind spuse…

Pe la jumătatea secolului douăzeci, a avut loc explozia romanelor de tip Science Fiction. Române care pe mine încă mă pun pe gânduri, la modul constructiv. Ceea ce mă intrigă nu este neapărat artă de a crea un roman SF, cât numărul celor care au experimentat acest lucru. Mulți, foarte mulți autori de române SF converg spre aceleași idei. Anume că într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vom fi treptat înlocuiți de mașini; vom cuceri spațiul; vom descoperi într-un final alte civilizații. În fond nimic prea departe de adevăr.

Să revenim la ideea de înlocuire a oamenilor cu roboții. Sună puțin fatalist, dar chiar asta se întâmplă. Avem în case aparate în stare să toace, să spele, să aspire, să răcească, să amestece în mâncare, să încălzească apa, de unele singure. Deja se comercializează frigiderul inteligent care comandă singur alimentele care lipsesc din el și pe care tu le setezi ca fiind importante. Avem telefoane inteligențe, periuțe de dinți inteligențe, televizoare, laptop-uri, tablete, mașini, dușuri inteligențe. Avem aproape tot ceea ce scriitorii de SF știau că vom avea, încă de acum 60 de ani. Asta mi se pare un lucru foarte interesant. Capacitatea lor de a-și imagina atunci obiectele și lumea care ne înconjoară pe noi acum.

Evident acum se naște următoarea întrebare: Oare noi inventăm toate acestea independent, pentru că avem nevoie de ele, sau doar pentru că așa au văzut oamenii din trecut viitorul? Este o chestiune la care merită să te gândești. Inventăm ceva util pentru noi sau ceva la care alții s-au gândit că ar fi util pentru noi? Mie mi-e greu să răspund, dar aștept să-mi răspunzi tu. [Dacă e Joi, e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Inventezi doar cu amintirea.

9 gânduri despre „Nimic nou sub Soare”

  1. Nu cred că toți chinezii care inventează te miri ce minuni sunt cititori de SF :)
    Categoric nu avem nevoie chiar de toate mașinăriile și dispozitivele inventate. Fiecăruia dintre noi îi ipsesc o mulțime de lucruri inventate în scopul de a ne ușura viața, dar ne descurcăm foarte bine și fără ele. Cred că vorbim doar despre o permanentă evoluție a lucrurilor, deci și a tehnologiei. Fiecare lucru nou se bazează pe descoperiile sau invențiile anterioare și uite așa e posibil ca ceva ce părea ireal, de domeniul fantasticului să devină palpabil. Și noi ne putem închipui tot felul de lucruri, iar dacă cineva va avea destul creier să le transpună în real, ne putem considera vizionari :)

    1. Poate ca nu citesc, este adevarat.
      Putem sa ne gandim, dar mie unul mi-e greu sa ma gandesc si la viitorul de peste 20 de ani. E din ce in ce mai greu sa vezi viitorul acum. Pentru ca noi nu cunoastem prea bine nici prezentul. Styadiul actual al tehnologiei ne este necunoscut, oarecum.

    1. Eu sunt topit dupa viziunile lui P.K. Dick legate de viitor :)
      dar nu este singurul. Au amuzit atatea cuvinte tari legate de seria DUne, incat mi-am promis mie sa le iau si sa le savurez in tihna incet asa pe toate. Am inteles ca sunt vreo 7 ?

    2. Si eu mi-am promis acelasi lucru. Am inceput sa citesc anul trecut, insa era pe laptop cartea. M-a fascinat! M-am oprit pentru ca as vrea sa ma chiar bucur de lectura Dunelor (nu pot face asta pe laptop, nu in intregime).

  2. E posibil sa ma insel, dar mi se pare ca autorii de SF, cei mai buni dintre ei, au cunostinte chiar foarte aprofundate in ceea ce priveste stiinta si tehnologia – precum si ritmul progresului in cadrul acestora. De aceea, cred eu, viziunea lor are o baza teoretica foarte buna si e argumentata de multe ori chiar foarte convingator (nu sunt doar idei si vorbe in vant) – deci si sanse mai mari sa se materializeze.

    Cred ca multe inventii apar din necesitate, dar cred si ca avem o foarte mare nevoie de astfel de oameni cu viziune, care ne pot anticipa nevoile intr-un mediu din ce in ce mai complex si mai schimbator. Acum, sincer, consider ca nu avem nevoie de teleportare sau de masini zburatoare, e posibil insa ca in cateva zeci/sute de ani acestea sa fie indispensabile pentru societatea respectiva. Scriitorii de SF, impreuna cu oamenii de stiinta vizionari sunt cei care se asigura ca evoluam si ca vom fi si pregatiti pentru propria noastra evolutie.

    Ideea e ca noi nu inventam dupa cum au vazut oamenii din trecut viitorul. Procesul de inventie si creatie a inceput inca de pe-atunci (la fel cum si cercetatorii de acum incearca sa puna in practica idei… extraordinare), dar s-a finalizat abia acum. Si continua :)

    Eu m-am imprietenit cu Arthur C. Clarke in ultima luna :D

    1. Eu inca nu, dar ne dam telefoane :) vreau sa ne intalnim cat de curand. Am insa o agenda lecturara foarte incarcata. Urmatorul sf ma asteapta de cateva saptamani, Cantec de gheata si foc. Cinci bucati.

      Legat de autori, este firesc sa se documenteze bine, insa pe langa documentatie au si un mare aport creativ, vizionar. Cele mai multe viziuni legate de supertehnologizarea viitorului sunt sumbre, insa. Asta ma cam sperie, uneori :)

    2. Eu am toate cele 5 imensitati pe raft, si incerc de doua saptamani sa-mi fac curaj sa ma apuc de ele. Termin ce-am acum de citit si incep :)

      Numai cuvinte de lauda am auzit legate de acasta capodopera :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus