Ce este Mandala – de unde vine și ce scopuri are?

GânduriNiciun comentariu

Ești aici:··Ce este Mandala – de unde vine și ce scopuri are?

Se spune că odată ce descoperi perfecțiunea unei Mandale, vei începe să le vezi peste tot. Dar ce este Mandala? Ce reprezintă, de unde vine si ce rol are ea? Să mergem la rădăcină. Mandala este un cuvânt din limba sanscrită, care se traduce vag prin cerc – însă mai degrabă cu semnificația de centru. Sigur că asta nu ne spune mare lucru, dar ne trimite subtil la ideea de esență a lucrurilor – centrul universului – centrul universal al lucrurilor.

Cel mai frecvent asociem forma de mandală cu modelele circulare care au culori și forme precise – modele care se repetă, pornind din centru. Mandalele pot fi precise, măsurate cu multă atenție, folosind ceea ce înțelepții numesc geometrie sacră, pot fi geometrice și perfect simetrice. În contrast, pot fi și asimetrice, create liber, natural. Cele mai des întâlnite sunt cele sub formă de cerc, însă nu este o regulă – se găsesc în toate formele, triunghiulare, pătrate, hexagonale s.a.m.d.

Mandala – origini

În tradițiile hinduse și budiste – unde a luat naștere conceptul, Mandalele sunt obiecte de meditație, folosite ca sprijin pentru creșterea sinelui, înălțare spirituală. Deși pentru ambele culturi mandala are același scop meditativ, există mici diferențe de formă pe care le voi atinge subtil.

Hindușii trasează imaginile prinse în interiorul Mandalei astfel încât să recreeze Universul cu totul. Simbolurile prinse în Mandală reprezintă realmente călătoria spirituală a cuiva, ciclurile naștere-viață-moarte și interconexiunea tuturor ființelor vii. Complex. Pentru hinduși, mandala este o poartă către esența sinelui individului. O poartă către esența tuturor lucrurilor, către energia primordială, creatoare. Tradiția hindusă se concentrează îndeosebi pe ideea de realizarea sinelui ca una cu divinul, iar Mandala este acest centru al tuturor lucrurilor.

Budiștii sunt doar puțin diferiți. La ei, accentul este pus întotdeauna pe potențialul de iluminare – natura Buddha. În tradiția budistă, imaginile prinse în mandala ilustrează obstacolele pe care trebuie să le depășim pentru a cultiva compasiunea și înțelepciunea. Ei sunt mai stricți în ceea ce privește crearea mandalelor, în sensul că se impune urmărirea unor reguli foarte bine-stabilite.

Dincolo de hinduși sau budiști, mandalele se pot găsi în foarte multe alte culturi, împrăștiate în forme diferite de-a lungul întregului mapamond. Trec în revistă câteva, cel puțin la fel de interesante: spiralele celtice, trandafirii și halo-urile din bisericile creștine, simbolul chinezesc Yin și Yang, roata medicinei și captatoarele de vise/dream catchers din cultura nativilor nord-americani, picturile Navajo – pe nisip, mandalele tibetane de nisip, calendarele circulare mayașe și multe altele. În natură, fulgii de zăpadă, florile și melcii sunt doar câteva exemple de mandale naturale.

Mandala în Europa

Elvețianul Carl J. Jung a introdus în Occident mandalele – folosite inițial pentru autoexprimare, descoperire și vindecare. În practica zilnică a lui Jung de a crea mandale, el a descoperit că formele, culorile și simbolurile reflectau bunăstarea sa mentală, emoțională și spirituală în momentul în care le-a creat. El a observat cum s-au schimbat desenele lui pe măsură ce stările sale mentale și emoționale s-au schimbat. Reflectând la aceste desene, Jung a concluzionat că eul nostru subconștient și conștient caută mereu echilibrul. În munca lui Jung cu clienții săi, îi punea să deseneze mandale. El a observat că prin crearea de mandale, a ajutat la calmarea pacienților care se confruntă cu stări psihologice haotice.

Jung a identificat, de asemenea, modele și arhetipuri universale care au apărut din nou și din nou în mandalele sale și ale clienților săi. Creând sau contemplând mandale pentru plăcere și reflexie personală, nu există reguli sau limite – iar asta este o formă de terapie. Fiecare individ creează propria poveste, ghidat în egală măsură de simbolurile prinse în mandală, dar și de starea sa emoțională de la momentul dat.  

Te invit să răsfoiești colecția de Mandale “Eu sunt Universul”. Am creat șapte modele unice, fiecare construită atent în jurul unui element central. Am folosit un anume set de culori care face trimitere la tradițiile hinduse, budiste și la natură – în egală măsură. Am lucrat în opt cadrane simetrice, atingând conceptul de infinit și propunând o călătorie mentală unică. Este imposibil să nu te atingă măcar una dintre cele șapte. Accesul se face aici: Tablouri Mandala

Atunci când contempli Mandala, nu există nici reguli, nici limite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus