Cum nu ştii ce-i aia deontologie? Deontologia reprezintă un compartiment al eticii care se ocupă cu studiul normelor şi obligaţiilor specifice unei activităţi profesionale. Cu alte cuvinte, este ceea ce ţine de obligaţiile fiecărui profesionist. Poate fi mecanic, meşter, doctor sau profesor. Vreau să o dezbatem, o am pe suflet, am exemple şi mai ales întrebări. Aştept să îmi răspunzi.

Nu iti doresc sa ai nevoie de mesteri, dar inevitabilul se produce la fiecare pas. Tevile se sparg si cineva trebuie sa le repare, sa le inlocuiasca. Cum eu nu am facut liceul de montat tevi sau de schimbat robineti, nici facultatea de mufe rapide in pexal sau masterul de montat prize sau bazine de WC, apelez la specialisti. Denumiti generic mesteri. Stii ce spune un mester d-asta dupa ce analizeaza amplu in 10 secunde spartura din teava? E, pai uite ma cum e teava asta pusa aici, cine ti-a pus-o? Nu vezi ce treaba de mantuiala ti-a facut? Si-a batut joc de tine. Eu o sa-ti fac o treaba ca lumea! La fel va spune si cel care vine dupa el, la fel si cel care va veni dupa cel care vine dupa primul. La fel va spune si cel care va veni dupa ce a venit cel de-al treilea, venit dupa cel de-al doilea, care a  venit dupa cel dintai. Continui? Nu…

La orice service auto, indiferent cu ce problema te prezinti acolo, primul lucru articulat de somitatea in salopeta cu amprente de ulei ars pe langa buzunare este: Cine ti-a reglat ma placile astea de frana? Pai tu nu vezi ca si-a batut joc de tine? Ia uite cum le-a pus! Si le da un sut sau bate cu o cheie in ele. Las` ca-ti pun eu altele si ti le pun ca lumea. Si toba asta cine ti-a montat-o? Tu nu auzi ca face ca la balamuc? Tre` s-o facem si p-asta! Tu incerci sa-i spui politicos ca un coleg de-al lui a montat totul… Pai la ala ai fost ma? Ala e prost facut gramada, nu stie el d-astea, lasa ca iti fac eu o treaba ca lumea!

La dentist aceeasi poveste. Dupa o evaluare riguroasa de 7 secunde, dentistul spune, batand cu ciocanelul in molarii tai: Cine ti-a pus plomba asta? Ti-a pus-o prost! Ia uite, si maseaua asta e cariata jumatate, nu ti-a vazut-o? Tu incerci sa articulezi ceva, dai tot ce ai mai bun: nhhh, ihi, mh… E firesc, ai gura deschisa si dentistul te trage de falci. Aici ti-a gresit materialul, ti-a pus portelan si trebuia sticla. Of, of, of, dentistii din ziua de azi. Lasa ca iti fac eu o lucrare ca lumea….

Nimeni nu a facut treba buna, dar ghici ce? Lasa ca iti fac eu o traba ca lumea! Toti ceilalti sunt niste prosti, dar norocul tau este ca ai venit la mine, eu fac o treaba data dracului! O treaba ca lumea.

Morala: Avem o ţară plină de specialişti.