Sunt unele dimineţi în care am impresia că de când am adormit şi până când a sunat ceasul am fost plecat foarte departe. Şi nu doar plecat. Am impresia că am alergat, că m-am consumat, am suferit, am condus armate, am călătorit în viitor şi în trecut, iar într-un final am salvat (din nou) lumea de la distrugere. Intuiţia îmi spune că indiferent ce aş visa, faptul că am visat înseamnă că am dormit. Păstrând logica, faptul că am dormit înseamnă că m-am odihnit. Ei bine logica nu este tocmai bună în unele dimineţi.

Exista oameni care nu-si amintesc ce viseaza. Sau isi amintesc foarte rar; o data sau de doua ori pe an. La fel de bine exista si oameni care isi amintesc in fiecare dimineata aproape tot ceea ce au visat. Desi inclin sa cred ca aceasta capacitate de a-ti reaminti visul este ceva pozitiv, uneori am impresia ca un vis iti poate distruge odihna complet, doar pocnind din degete.

Se spune ca somnul, indiferent cum ar fi el, iti ofera odihna. Una dintre cele mai aspre metode de tortura era privarea de odihna a inculpatului. Dupa trei zile de nesomn organismul intra in panica. Dupa patru-cinci zile de nesomn deja apar halucinatii severe. Iar dupa sase zile de nesomn organismul cedeaza, de cele mai multe ori. Recodul in acest sens este de unsprezece zile de nesomn. Destul de mult, din punctul meu de vedere. Sa stai treaz 264 de ore nu este tocmai la indemana oricui. Cunosc persoane care nu rezista mai mult de 16 ore fara somn.

De cand eram copil ma intrebam de ce uneori, dupa un somn de cinci ore, te simti beton, de parca ai fi dormit o saptamana; in timp ce alte ori, dupa un somn de opt ore te trezesti dezmembrat de-a dreptul. Mie nu-mi place sa  dormn. As face orice, numai sa nu dorm. Dar am dimineti in care mi-as da ani din viata pentru cateva ore de somn. Dar nu orice fel de somn, ci somn linistit. Uneori mi-as dori sa pot apasa butonul „stergere” in momentul in care ma trezesc. In felul acesta, stergand din memorie visul, poate ca m-as simti mult mai odihnit. Tu (cum) visezi ?

Morala: Dorm şi florile-n grădină, dormi în pace!