Limba română este foarte bogată şi oferă foarte multe sensuri, ceea ce mi se pare foarte tare. Sunt o grămadă de expresii pe care le utilizez în mod constant, dar parcă niciuna nu exprimă mai bine realitatea. Nu mai bine ca expresia pe care vreau să o dezbatem azi. Mă impresionează expresia „a fi la înălţime„. Oricum ai interpreta-o, tot pozitivă iese. Poţi să o interpretezi în toate felurile, rezultatul va fi acelaşi: a fi la înălţime este ceva de bine.

Intotdeauna oamenii au fost fascinati de inaltime. Constructiile pe care le-au dezvoltat, amplasarea lor, forma lor, toate tind catre inaltime. De ce? Pentru ca a fi la inaltime inseamna a fi impozant. Inseamna ca nimic nu te poate atinge. A fi la inaltime, de-a lungul istoriei, s-a confundat cu a fi puternic, de necucerit. Toti marii conducatori au cautat mereu pozitii inalte. De sus este mult mai simplu sa te aperi si cu atat mai simplu sa ataci.

Nu stiu daca ai observat. Barbatii in general, cand se afla la inaltime (la propriu) sunt foarte stapani pe ei. Au impresia ca lumea este a lor. Mai mult decat atat, se intampla foarte frecvent sa si scuipe. Fostul meu profesor de filosofie mi-a explicat ca prin acest gest, barbatul aflat la inaltime isi marcheaza teritoriul. O explicatie destul de pertinenta, zic eu. Barbatul, acest fost vanator, nu a scapat inca de instinctele animalice. Constient sau inconstient mai are cate o tresarire de barbar.

A fi la inaltime inseamna ca esti de neatins. Cand spui despre o persoana ca a fost la inaltime chiar nu mai lasi loc de interpretate. A fost bine inseamna ca nu a fost rau si atat. A fost OK inseamna ca a fost bine, dar nu prea. A fost super bine inseamna ca s-a apropiat de perfectiune, dar totusi nu a fost perfect. A fost la inaltime inseamna ca nu mai este loc de interpretari. Nu suporta comparatie. Cand spui despre cineva ca a fost la inaltime inseamna ca si-a afumat concurenta. A castigat detasat, a fost cel mai bun.

Morala: A fi la înălţime este o stare de spirit.