Viaţa ne oferă multe modalităţi de a afla ce fel de personalitate au oamenii din jurul nostru.  Sunt câteva metode considerate moderne, există şi teste în acest sens, unele mai bune ca altele. Dar nu despre acestea vreau să vorbim astăzi, ci despre cele mai simple. Modul în care oamenii îşi aranjează hainele în şifonier spune multe despre ei. La fel şi modul în care îşi ţin banii în portofel. Cea mai simplă metodă de a afla mai multe informaţii despre un cunoscut este, din punctul meu de vedere, desktop-ul computerului său. Şi am văzut multe.

Nu am cifre la îndemână însă pot să vorbesc analizând statistica desktop-urilor văzute de-a lungul timpului. Fără să fiu misogin. Contrar aşteptărilor, bărbaţii sunt mult mai ordonaţi decât femeile. Cel puţin din punct de vedere al numărului de iconiţe care apar pe desktop. Bărbaţii preferă un ecran curat, care sa-i relaxeze, îşi ordonează toate fişierele în foldere, cu nume relevante. Bărbaţii şterg în mod constant fişierele inutile sau pe cele din  Recycle Bin. Au partiţii separate; unele pentru filme, altele pentru muzică, totul aranjat aşa cum se cuvine. Niciodată pozele nu vor sta în acelaşi folder cu filmele, nici muzica alături de jocuri. Nu.

 Femeile în schimb, deşi aparent sunt mult mai grijulii cu tot ce ţine de ordine, sunt vraişte pe desktop. Nu ai unde să pui degetul sau mouse-ul. Un amalgam de fişiere neordonate, amestecate, puse unele peste altele, aparent fără logică. Fără logică pentru cineva din exterior, dar cu o semnificaţie aparte pentru utilizatoare. Ea sigur ştie că sus sunt filmele, în stânga pozele şi în dreapta muzica. Sau parcă filmele erau în stânga şi pozele sus? Eh, nu contează! Tot aici, pe mult-prea-puţin-încăpătorul desktop al unei femei ai ocazia să vezi aceleaşi fişiere copiate de câte trei sau patru ori. Doar pe desktop-ul unei femei ai ocazia să vezi fişiere cu numele Copy of Copy of Copy of  Gossip_girlsS06E09.avi. Alături de foldere denumite sugestiv New Folder, New Folder(1), New Folder(2), New Folder(3), New Folder(4), New Folder(5) … Cele mai multe dintre ele fiind goale. Nu femeile, folderele.

De ce unele dintre femei sunt atât de ordonate şi de răbdătoare în plan viu, iar când vine vorba despre desktop sunt atât de împrăştiate? Ideea de a salva ceva pe desktop ar trebui să fie utilitatea şi rapiditatea de a găsi  fişierul respectiv. Dar oare este util să cauţi un fişier (al cărui nume nu-l mai ţii minte) printre alte 50 de fişiere similare? Nu cred. Tu cum îţi organizezi desktop-ul?

 Morala: Desktop-ul este oglinda personalităţii.