Ţi-e somn? Ce este somnul? Nu am găsit până acum o explicaţie pe care să o pot accepta în proporţie de sută la sută. Accept faptul că organismul trebuie să urmeze un anumit ciclu zilnic, trebuie să se odihnească şi aşa mai departe. Dar nu înţeleg nici în ruptul capului ce se întâmplă cu organele interne în timpul somnului. Se zice că ele intră într-o stare semi latenta, într-un stand by. Dar creierul? Creierul nu are cum să între în stand by pentru că altfel am fi morţi, dar noi visăm.
Trebuie sa ti se fi intamplat sa fii mort de somn. Oricat de mult ti-ai dori sa mai stai treaz nu ai cum. Corpul tau simte nevoia de somn si pur si simplu ti se inchid ochii, iti vine sa te asezi, sa te intinzi sa inchizi ochii si atat. Stii ce spun? Oricat de tare e petrecerea, oricat de buna este muzica in club, oricat de bun este filmul la care te uiti, daca te loveste somnul intr-un mod acut, uiti de tot. Somn si atat. Oricat de tare te tii, parca atunci cand inchizi ochii ti se imbratiseaza pleoapele de parca nu s-au mai vazut de o suta de ani. Asa de bine le este impreuna…
De-a lungul timpului oamenii au creat fel si fel de produse care te tin treaz: energizant, cafea, pastile s.a.m.d. Dar niciunul nu te poate tine treaz macar o suta de ore fara sa te simti ca un zombi. Lipsa somnului atrage dupa sine o stare de vegetatie, neatentie, demoralizare, practic esti ca o râmă care a nimerit pe ciment. Te tarasti, te chinui, dar sfarsesti la orizontala, inert. Somn, tati, somn si atat. Urasc diminetile somnolente, in care ma trezesc de parca nu am mai dormit de trei saptamani. Si nu sunt fan somn. Nu-mi place sa dorm, as face orice numai sa nu dorm, dar uneori ma simt ca o bucata de carne cruda si atat. Mi-e somn.
Morala: Sunt pe pace, mi-e somn şi-mi place.
Somnul este corpul uman pus la relanti.
pe liber :)
Ma fascineaza somnul asta, tocmai pentru ca mi-am dorit mult timp sa il ,,elimin” (da, nu avem cum), ca mi se parea pierdere de timp, ca in timpul ala as fi putut face ataaat de multe. De fapt, daca dormi bine, poti face ,,atat de multe” intr-un timp mai scurt. Practic, dai mai mult randament.
Somnul e o stare alternanta a constiintei. E ca si cum am intra intr-o stare profunda de meditatie – si aia e tot o stare diferita a constiintei. Si desi corpul ne intra intr-un soi de paralizie, creierul ramane treaz, functioneaza (de aici si visele probabil), rumega si stabilizeaza conexiunile nervoase (de asta ni se slabeste sistemul nervos daca nu dormim suficient). Nemaiprimind o mie de stimuli de la corp, ca l-a paralizat oleaca, creierul are timp sa se reseteze putin, sa isi faca ordine pe-acolo :)
Incerc sa nu mai privesc somnul ca pe o pierdere de timp… Creierul meu e tot treaz, munceste tot pentru a-mi usura mie derularea normala a proceselor cognitive, iar eu macar atat pot sa fac, sa stau si sa dorm :P
Si eu incerc, dar pana in prezent nu am reusit sa il privesc altfel decat pierdere de timp.