Care este cea mai grea intrebare?

GânduriComentariile sunt oprite pentru acest articol.

Ești aici:·Care este cea mai grea intrebare?

Omul este probabil singura ființă capabilă să își pună întrebari. Nu cred că iepurii sunt capabili să se întrebe de ce oamenii sunt atât de răi și îi rotisează. Omul își pune foarte multe întrebări pe zi. Răspunde la multe, pune multe, își pune multe, oricare ar fi cea mai grea intrebare, parcă o caută. Există una singură însă, care lasă impresia că nu are răspuns. Este vorba despre de ce? Este infinită. În momentul în care omul s-a izbit conștient de întrebarea de ce? a cam uitat să fie maimuță. A devenit om, a început să-și pună întrebări. De ce?

Care este cea mai grea intrebare? În momentul în care un eveniment are loc și te întrebi de ce? se creează un labirint fără scăpare.  Evenimentul poate să fie ceva natural. Poți să te întrebi de ce degetele odată strânse în pumn stau unghie lângă unghie, par egale. Iar când îți întinzi palma te întrebi de ce par atât de diferite. De ce? Evenimentul poate să fie ceva și mai natural. De ce a căzut un copac? Răspunsuri multiple, intrebare pentru fiecare răspuns: de ce? De cele mai multe ori mintea omului nu reușește să meargă mai departe de Univers. Într-un final, întrebarea de ce [ orice]? își are răspunsul sec, pentru că așa funcționează Universul. Care este cea mai grea intrebare?

Răspuns este sec, dar întrebarea de ce? este umedă. De ce funcționează așa Universul?  Cei mai tari oameni de știință încearcă să-și răspundă într-un fel sau altul la întrebare. Libertatea de exprimare și viteza de răspândire a informației fiind atât de mare, au apărut  zeci de răspunsuri. Diferite, dar toate corecte. Toate corecte pentru că fiecare poate fi dovedită utilizând un anumit raționament. Pe mine mă roade însă altă întrebare. De ce are omul nevoie să caute în permanență răspunsuri? De ce își pune întrebări întotdeauna? De ce vrea să afle mereu totul? Cea mai grea întrebare este de ce?. 

Care este cea mai grea intrebare? Poți să o consideri un fel de leapșa.

9 gânduri despre „Care este cea mai grea intrebare?”

  1. Hmmm, nu stiu care ar fi cea mai grea intrebare, dar te intreb: vrei sa arunci o provire pe la mine sa-mi dai o mana de ajutor la plantat?:)

  2. nu stiu daca „de ce” e cea mai grea intrebare dar stiu ca despre „de ce” se spune ca este singura intrebare care ramane in general fara raspuns…de ce?nu stiu :d

    1. Este o intrebare foarte grea. Copii o descopera de la o varsta frageda, si fac uz de ea toata viata.
      Este una dintre cele mai stresante intrebari, dar asa cum bine-ai spus, de cele mai multe ori nu suporta un raspuns multumitor.
      Raspunsuri se pot da, numai ca nu ajuta :)

  3. Multumesc mult! Intr-adevar, am realizat si eu ulterior ca prea mi-am incordat creierul alegand doar carti cu subiect istoric. Trebuie sa-mi iau revansa cu ceva mai usor, vreun suspans ceva.

  4. Legat de copii și ,,de ce?”, la vârstele mici (3 ani, de obicei), punând această întrebare, copiii nu sunt curioși de cauzalitate, de ex. Ei nu vor să știe de ce apare curcubeul, în mod obiectiv (care sunt cauzele fenomenelor), ci vor să afle de ce curcubeul face asta pentru ei și ce impact are curcubeul pentru persoana lor (,,Curcubeul apare ca să te facă pe tine să zâmbești, pentru a-ți colora ziua”). Treptat, apare nevoia de înțelegere iar întrebarea trece la un nivel mai profund, de cauzalitate, semnificație, sens.

    Mi se pare o chestie interesantă, dpdv al dezvoltării și evoluției rațiunii :)

    De ce ne punem întrebări, de ce nevoia de răspunsuri? De ce ,,de ce?” ? :)
    Poate pentru că suntem în stadiul de „meta”. Conștiința și rațiunea noastră e un mod prin care materia învață despre ea însăși. Mi se pare fascinant :) Noi suntem materie care învață despre materie.

    1. Foarte interesanta perspectiva ta. Suntem „beta” de fapt. Adica nu versiunea finala, dar ideea este foarte BUNA! :)
      Vorbeam cu un prieten si-mi povestea despre o teorie la fel de interesanta. Totul este materie. Noi si ceea ce ne inconjoara. Noi construim microscoape si mai puternice, materia se ascunde si mai bine.
      Noi construit telescoape tot mai puternice, materia se indeparteaza si mai mult. Un V-ati ascunsele perpetuu in care omului ii place sa joace la nebunie.

      Asta este o propozitie care merita nota zece!
      „Conștiința și rațiunea noastră e un mod prin care materia învață despre ea însăși.”

  5. Cea mai grea intrebare este chiar aceasta.
    ,,Care este cea mai grea intrebare?”
    Aceasta e cea mai grea intrebare deoarece nimeni nu stia sa raspunda.😊

Comentariile sunt închise.

Sus