Bere de esență tare

GânduriComentariile sunt oprite pentru acest articol.

Ești aici:·Bere de esență tare

În România se produc foarte multe beri bune. Și ieftine. Tot mai des în ultima vreme, străinii care ajung din diverse motive pe meleagurile noastre laudă berea. În primul rând pentru că e bună, în al doilea rând pentru că este ieftină. Numai noi, românii, evităm anumite mărci tocmai pentru că sunt ieftine. Nu știu de ce s-a dezvoltat în mintea multora ideea că doar berea scumpă sau foarte scumpă este bună. Berea nu trebuie cântărită în funcție de preț, trebuie judecată după gust.

Aseară, alături de mulți oameni de treabă am băut bere bună (#berecutovarasi) la inițiativa lansată de Manafu și de Chinezu. Am băut Stejar Strong. O bere românească foarte bună; foarte tare; tare bună și bună tare. 7% alcool o recomandă ca pe o bere bărbătească serioasă, care merită cel puțin să fie încercată! Fotografia aparține lui George Toma. Printre cei prezenti au fost: Cristian Manafu, Chinezu, Stefan Rosioara, Serban Paun, Matei Psatta, Ana Lavinia, Haotik, Ionut Dragu, Mihai Teodorescu, Dana Ungureanu, Spanac

 

Morala: Berea se bea doar cu prietenii.

19 gânduri despre „Bere de esență tare”

  1. eu nu beau bere decat foarte rar si atunci prefer Leffe neagra dar cu un lucru sunt de acord,berea se bea doar cu prietenii! :)

    1. Ioanei tot Leffe neagra ii place. Am impresia ca este o bere neoficiala pentru femei. :)

    1. Cunosc multe, dar multe femei care spun ca lefe bruna este berea lor favorita. Berea asta ma urmareste in ultima vreme.
      Uite, Stejar Strong m-a uimit aseara, o bere foarte buna si la jumatate de pret fata de Leffe.

  2. Mie berea imi e in general indiferenta, de fapt majoriitatea mancarurilor sau bauturilor imi sunt indiferente, adica nu le asociez asa cu chestii deosebit de afective gen mare prietenie, ci mai mult cu chestii oarecum mai profesionale, (chiar daca le consum impreuna cu prieteni off serviciu, dar tot mi se par asa un fel de obligatie sociala mai mult decat ceva facilitant pt relaxare), dar in general prefer ca berile sa fie asa ca sucul, cum e Miller, nu imi place sa am impresia ca e aliment, adica sa fie ff grea sau sa mi se para ff hranitoare, asa cum ar fi de ex cidrul sau braga, care mi se par si alea OK, dar mai rar, asa poate cel mult o data pe an, plus numai daca mi-e foame, nu doar sete asa de ceva de baut, pt ca mi se par adevarate feluri de mancare, nu doar bautura. Cred ca putine beri brune au calitatea asta de a parea ff usoare, dar am gasit eu una din Chicago, de la firma Goose Island, din care imi place atat in varianta blonda 312, care parca e apa minerala, cat si una mai bruna, dar care nu mai stiu cum se cheama, cred ca Honkers Ale, care e destul de vesela si usoara, si de aia imi place. Si mai e una frantuzeasca ff usoara, asa ca o limonada, Kronenbourg 1664, insa ma cam enerveaza chiar gustul oarecum citric pt ca eu nu am chef mereu de limonada sau de citrice, mai ales nu vara, si nu la pranz sau dupa amiaza, ci de fapt mai mult iarna si/sau la micul dejun, si asa ceva nu se prea potriveste cu o bere, poate doar sambata la un brunch dupa ora 11:30, sau ceva de genul asta, dar nu am mai mancat eu brunch de minim 8 luni cred, adica inainte incercam macar de 2 ori pe an, dar in ultima vreme nu am mai reusit decat o data pe an.

    1. Ah, as fi foarte interesant sa-mi dai niste preturi in Euro sau in ce moneda vrei tu, pentru berile pe care le consideri tu bune :)
      Dezbateam la bere preturile de prin Europa. Daca ai timp, raman recunoscator.

    2. Pai in mai toata Scandinavia o bere straina e in jur de 10 Euro o sticla asa de cca 330 ml, fie ca o bei la un restaurant mai mediu oarecare, fie ca o iei din magazin, tot pe acolo este. Tot cam atat e si un pachet de tigari, sau un meal la McDonald. Nu sunt marii diferente, totul e ff scump, majoritatea chestiilor de manact sau de baut sunt de import oricum, poate numai asa vreun lapte sau niste cartofi sa fie de pe acolo de la fata locului, dar cosat la fel ca aia de import, tot aia e. E comunism ff egalitar, chiar si pt importatorii capitalisti sau pt taranii producatori, pt consumatori si platitorii de impozite, pt toti. Mai exista desigur si piata neagra, dar e cam complicat de abordat daca nu stii exact ce este sau ce nu este tolerat de politia locala, si cred ca depinde si din ce tara esti ca origine daca ai sanse mai bune sau mai proaste, chiar si ca consumator/cumparator de pe piata neagra, nu neaparta ca afacerist, daca ai acces la aceasta piata neagra si daca veii fi tolerat in cadrul ei…e pe pile si gasti destul de restranse, ca in orice sistem comunist, dar e si cu senioritate de tip feudal, ma rog, unul mai cunoscator in chestiile astea decat mine cred ca s-ar descurca mai rapid decat mine…eu inca sunt la faza in care abia am ajuns sa citesc capitolul despre istoria Reformatiei si a ligii Hanseatice in Scandinavia de pe wikipedia, nu am ajuns inca la partea despre dezvoltarea sindicatelor, sau a pietelor economice mai moderne…asa ca sunt cam pe dinafara cum e cu piata neagra, dar tot ce pot sa spun e ca in Scandinavia nu au existat decta tarani liberi, nu au existat niciodata iobagi, iar proletarii au fost sindicalizati din prima, nu a existat exploatare de capitalism salbatec, doar Reformatia ce a mai fost asa mai totalitara si destul de dura plus ciuma adusa de straini si foametea din cand in cand, asa ca lumea e inca afectata asa in sensul asta, nu ca e comunista in mentalitate datorita vreunui comunism adus dinafara, a fost asa un fel de comunism de nevoie de grup mic, ca sa supravietuiasca fiecare cum o putea si sa-si pastreze vaca sau capra personala care dadea de mancare la copiii proprii…plus democratia statului de drept modern a fost inventata in comuna primitiva inainte de sa stie cineva despre aia mai elitista de la grecii antici, adica era grup asa de oameni intr-o pestera care se adunau in jurul unei pietre numita Parlament, si decideau Constitutia de cine trebuie tolerat in cadrul grupului sau cine trebuia ostracizat, iar aia toleratii care ramaneau acolo, imparteau asa egal intre ei o balena, sau niste ciuperci sau ce mai gaseau pe acolo de mancare, plus mai decideau si Codul Penal in functie de daca avea unul o casuta mai pe langa plaja sau o pestera mai la adapost, si ii inscenau proces de criminal, ca sa ii ia pestera aluia inspre binele comunitatii mai largi. Suedezii ce sunt parca ceva mai luminati modern asa ca diplomati mai spre vremurile noastre de sec 17 si 18, numai ca au fost de-a dreptul ingroziti de ce tranzitie de Teroare a urmat dupa Revolutia Franceza, si si acum sunt speriati de asta, asa ca parca parca sunt oarecum mai inclinati capitalist si elitist-aristocratic boieresc, dar ff vag, mai mult asa in telenovelele de la TV, nu asa in viata de zi cu zi a omului obisnuit, in rest e comunism organic nascut de la sinea lui asa cultural ff larg, plus fiecare tine la mica lui proprietate, daca o are, de ex un mic iaht, util la orice la casa omului, asa cu dintii, ca aia poate fi rechizionata oricand in folosul poporului. Danezii au mai fost obisnuiti si mercenar oarecum atat mai devreme cat si mai prin Evul Mediu, de aia par oarecum mai vag legati de restul UE, nu numai geografic dar si in anumite mentalitati, ca au mai tranzactat si la nivel mai practic, nu doar asa de salon diplomatic ca suedezii. Norvegienii au fost cei mai saraci si mai amarati si afectati de foamete si ciuma si lepra si toate alea, plus ca nu au avut independenta reala decat ff recent, asa ca sunt mai paranoici. Finlandezii, care sunt mai de tip moldovean dintre totii scandinavii, au o lunga relatie conjugala de love-hate insa destul de stabila cu rusii, fie taristi, fie comunisti, tot aia e.

    3. Ma rog, ce am scris mai sus trebuie citit ca si cum as fi fost si eu beat turta la acea agapa amicala cu bere, ca sunt interpretari de-ale mele personale mai mult legat de ce am citit de pe wikipedia decat ce o fi adevarat, ca adevarul e ca habar nu am ff profund despre nimica, mai ales legat de cum merge istoria, si cum se dezvolta sistemele politice si in paralel economia dar chiar si mentalitatiile oamenilor in anumite locuri asa mai natural de la sine, mai impus de altii, mai usor acceptat, mai cu forta, etc.

    4. Uau, esti puțin cam supărat azi, dar înteleg intr-un fel sau altul :)
      10 euro? Pfoai, când ma gandesc la faptul că in Romania bei bere buna cu 50 de eurocenți încep să înțeleg tot mai profund bucuria străinilor care ne vizitează parcă tot mai des în ultima vreme.

      O bere în Scandinavia costă cam cât un vin decent spre bun în Romania. Cam trist.

      Dar ei produc bere? Berile lor, autentice, ce prețuri au? Sunt doar curios. Mă interesează cu mult mai mult părerea ta, chiar și exprimată așa cum ai considerat-o tu. Ceea ce scrie pe wiki este, dacă vrei echivalentul cu ceea ce scrie în manualul de istorie. Dar lucrurile nu s-au întamplat neapărat ca în manual. De-asta te-am întrebat.

    5. Ha ! Ha ! Nu numai ca am scris cam neglijent si alandala, dar mi-am dat acum seama ca am dat info total gresita ! Berea straina NU e 10 Euro pe sticla, e cam 4-5 Euro pe sticla, si poate aia autohtona sau chiar nemteasca mai comuna vreo 3 Euro pe sticla. Efectiv cred ca ma gandeam la cutiuta de carton cu 4 cutii sau sticle mai mici cand am zis 10 Euro, desi de fapt aia e adesea cam 12 Euro, nu chiar 10, dar am vrut sa fac un fel de medie intre toate coroanele astea care sunt oarecum diferite intre ele ca valoare, plus desigur ca alea la sticla sunt mai scumpe decta cutiile, sau nemtii si danezii au pe unele beri care se vand mai des cutii mai mari, de peste 330 ml, etc. Deci NU e 10 Euro ! E cam 4 asa in mare medie generala !!!!

    6. Sincer, la cat de bine se spune ca se castiga in nord, nu m-a mirat deloc faptul ca o bere este 10 euro.

      Eh, 4 euro nu este deloc mult.usor cam triplu fata de noi. In fond, in baruri, berea se cumpara de la noi cam cu 1.5 euro/sticla de 0.5.
      Ne echilibram :)

    1. Eu am fost ok, adica puteam sa merg intr-un fel sau altul si am prins metroul… Nu stiu nici eu cat am baut, iar asta ma sperie :)

  3. Eu nu beau mai mult de doua, trei pahare de bere pe an si atunci prefer Ciucas la sticla. Mi se pare cea mai buna bere (chiar daca nu sunt bautor, sa stii ca am gustat din nenumarate sortimente).

    1. Ultima dată cand am băut Ciucaș cred că a fost anul trecut de 1Mai, in Sibiu. Și am fost foarte plăcut surprins. Era foarte proaspătă și foarte bună.

      Din punctul meu de vedere prospețimea berii este un factor foarte inportant în stabilirea gustului. Am băut Ursus de la poarta fabricii și era extrem de bună. La fel am pățit și cu Silva. Blondă și brună, dar proaspătă.

      Eu beau ceva mai mult de două pahare pe an :)

    1. Hahaha, da, genială reclama.
      Și reală, dacă intri în poveste :)

  4. Mie nu îmi plăcea berea (în sensul că îmi displăcea), dar viața de student te obișnuiește cu de toate :)) Acum mi se pare ok, beau dacă aia este de băut și nu mai fac mofturi. Dar nu mă pricep la diferențele dintre ele. Deși mi-am dat și eu seama că unele sunt mai bune la gust și altele… nu tocmai, tot nu am reținut care dintre ele intră în ce categorie :)

    Stejar nu cred că am gustat, dar îmi place cum sună. Românește și natural :D

Comentariile sunt închise.

Sus