Saptamana trecuta am initiat un sondaj in metrou. Esantionul a fost destul de redus, practic s-a rezumat la cei pe care puteam sa-i vad in metrou. Rezultatul sondajului mi-a consolidat parerea: romanii nu citesc, romanii se uita la poze, si nu orice poze, trebuie neaparat ca pozele sa fie cu femei dezbracate. In fiecare zi, de luni pana vineri, mi-am notat cati citesc ce citesc. Iata rezultatele!

Mie imi place sa citesc in metrou, din punctul meu de vedere sunt foarte multe motive pentru a citi in metrou. Trece timpul mai repede, te rupi de realitatea dura din metrou, nu-ti mai pasa de nimeni si asa mai departe. In principiu trece timpul mai repede. De aceeasi parere cu mine sunt si altii, unii citesc o carte, altii ziare, altii cursuri (cei mai tinerei). Dar ma iau cu vorba si omit esenta. Mentionez ca studiul ma include si pe mine, pentru ca si eu ma incadrez perfect in datele studiului.

Luni: 11 persoane citeau ceva. Doua dintre ele citeau o carte, una citea niste cursuri, opt citeau ziare. Acum nu stiu daca substantivul „ziar” defineste cu exactitate ceea ce citeau oamenii astia. De ce spun asta? Pai sapte dintre ei citeau Libertatea/Click. Adica putem afirma cu tarie ca nu „citeau” ci „priveau” ziarul. Pentru cei care nu stiu, libertatea/click reprezinta un fel de ziare cu femei in tatele goale. Multe! Foarte multe! Cam 5 femei dezgolite la doua pagini de „ziar”. O persoana citea Capital.

Marti: 9 persoane citeau ceva. Una (eu) citea o carte restul ziare. Tot opt persoane si nu erau aceleasi (cred)! Trei dintre cele opt citeau ziarele alea gratuite de la metrou. Nu ii pot incadra la nicio categorie, ziarele alea sunt degeaba, si daca le citesti, si daca nu le citesti, esti acelasi om, nu afli nimic nou, nu te scandalizeaza nimic, nu castigi nimic, nu pierzi nimic. Pierzi timpul, dar pana la urma asta e bine in metrou. Evident ceilalti patru citeau Libertatea/Click.

Miercuri: 12 persoane citeau ceva. Patru citeau carti, doua citeau cursuri, sase citeau ziare. Cinci dintre cei care citeau ziare citeau Libertatea/Click, iar cel de-al saselea citea Gazeta Sporturilor. Ziarele de sport nu sunt rele, din punctul meu de vedere sunt pentru barbati. Mai un fotbal, mai un transfer, un ziar barbatesc. un plus pentru cel care citea Gazeta Sporturilor este si faptul ca s-a vandut impreuna cu cartea „Explozii in Stockholm”. Nu i-am vazut cartea, dar banuiesc eu ca a luat-o, parea unbaiat destul de serios.

Joi: 8 persoane citeau ceva. A fost foarte aglomerat joi, astfel ca vederea mi-a fost obturata de multime. Doua persoane citeau carti, sase persoane citeau ziare. Sase din sase citeau Libertatea/Click. Mentionez faptul ca joi ziarul Click a fost mai mult decat „darnic” pentru cititorii sai fideli. Am vazut mai multe tate pe centimetru patrat decat vedeam in Playboy in trecut.

Vineri: SOC! 9 persoane citeau ceva. Patru citeau carti, cinci citeau ziare. O persoana citea Cotidianul, alte doua citeau Evenimentul zilei. Culmea! Chiar a fost un eveniment vineri…doar doua persoane citeau Click/Libertatea.

Centralizand, obtinem cifrele astea:

49 persoane citeau in metrou;

13 persoane citeau carti;

33 persoane citeau ziare, 20 dintre ei citeau Libertatea sau Click;

Restul nu mai conteaza…tragem impreuna concluzia.

Circa 26% dintre cei care citesc ceva la metrou citesc o carte.

Circa 67% dintre cei care citesc ceva la metrou citesc ziare.

Circa 41% dintre cei care citesc ceva la metrou sunt „cititori” de ziare cu femei goale, Libertatea sau Click. Circa 61% dintre cei care citesc ziare citesc Libertatea sau Click. Deduceti voi ce inseamna asta! Aveti aici un clip semnificativ!

Morala: Spune-mi ce citești ca să-ți spun cine ești!