Se spune că un om îmbrăcat în costum impune respect, denotă rafinament și emană eleganță. Așa se spune. Un om care poartă costum este cu mult mai credibil decât unul în tricou. Așa s-a dovedit. Noi, oamenii, asociem costumul cu seriozitatea. Tiparele pe care le-am construit cu migală în trecut ne deservesc și astăzi pentru a face lucrul la care ne pricepem cu toții: etichetăm pe ceilalți. Chiar dacă recunoaștem sau nu, asta facem în fiecare zi – cântărim oamenii cu care interacționăm, le punem etichete și încercăm să ne dăm seama daca îi vrem aproape sau departe. Iar cel mai simplu este să le descoasem stilul vestimentar. Și da, încă suntem blocați în conceptul devenit literă de lege pentru unii, haina face pe om.

Și pentru că haina face pe om, în multe instituții încă se impune cod vestimentar. Angajații încă transpiră intens pe sub cămășile călcate atent. Încă înjură printre dinți atunci când cineva dă cu piciorul (la propriu) luciului pantofilor. Încă se stă în picioare ca să nu se strice dunga pantalonilor. Încă se gâfâie cu nodul la cravată în pumn. Încă se moare de cald cu sacoul pe umeri în mijlocul verii. De ce? Pentru că încă există mulți oameni care cred despre alți oameni că sunt eleganți dacă se îmbracă în costum. Vezi orice bancă, orice agenție de vânzări, orice instituție, orice clădire de birouri. Oameni și costume. Adică eleganță, va să zică.

Ei, dacă-i așa, recunosc:  eu nu sunt elegant. Nu am cum să fiu elegant într-o lume în care costumul conferă statutul. Nu suport pantalonii cu dungă pentru că îi găsesc rigizi și bătrânești. Nu pot să port cravată pentru că am impresia că mă sufoc. Pantofii clasici, pe lângă faptul că sunt incomozi, reprezintă probabil cea mai proastă soluție de mers pe jos. Cu cămășile interacționez destul de des, dar niciodată băgate în pantaloni. Pentru că da, ești elegant doar atunci când ai cămașa băgată în pantaloni, nu-i așa?

Am întâlnit oameni care se îmbracă doar elegant, oameni care fac din asta un stil de viață și pe care nu mi i-aș imagina altfel. Le place, o fac. Dar viața mi-a scos în cale și altfel de oameni. Care se plâng des că îi bat pantofii. Sau că îi strâng pantalonii. Sau că nu mai suportă cravata. Oameni pe care întotdeauna i-am intrebat același lucru: de ce te chinui? Cu mici diferențe, răspunsurile se învârt în jurul aceleiași explicații: trebuie să fiu elegant. Să le spună cineva faptul că eleganța poate să trăiască fericită și sub tricouri/jeanși/șepci/adidași. Poți să fii elegant în fiecare zi, fără dungă.

Omul face haina. 

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces celor dornici să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]