Neoane multicolore. Înstalații clipocind. Muzică de poveste. Urși de pluș dansatori care cântă. Brazi împodobiți. Moși Crăciuni vii sau nu, care hohoho. Spiriduși care întrețin copiii hihihi. Reni de polistiren. Colindători prematuri. Cadouri, cadouri, cadouri. În mare, cadru clasic Decembrie. Asta este ceea ce numim noi atmosfera de sărbătoare. Nu-mi displace. Da, se face risipă; se alocă bugete; se aruncă bani, care probabil puteau fi direcționați către cine știe ce instituție care ajută copiii cu probleme.  Sunt de acord, dar mie-mi place. Dincolo de lumini. Dincolo de faptul că oamenii și copiii cuminți vor primi sau primesc daruri. Dincolo de clasicele decoruri nefinisate sau prost alese. Dincolo de eternele întâlniri anuale cu familiile. Dincolo de colinde și colindători. Îmi place luna Decembrie. Așa, pur și simplu, grand finale.

Se promovează ideea că în luna sărbătorilor e bine să fii mai bun. Sigur, a fi mai bun nu echivalează cu invenția apei calde, dar este un lucru pozitiv. Indiferent de numărul celor care aleg să fie mai buni (măcar în preajma sărbătorilor) e un câștig. Societatea pare mai veselă, mai darnică, mai mulțumită, chiar mai bună, ca până mai ieri. Sau este. În plus, este posibil ca unora dintre cei care experimentează bunătatea în această perioadă, să le placă. Se poate să rămână buni o perioadă mai lungă, aflând că nu doare să fii bun sau mai bun. Ba dimpotrivă. Se poate să rămână mai buni, pur și simplu.

Îți  trebuie o sărbătoare ca să poți promova util ideea că e bine să fii mai bun. Altfel e sec. Nu e nimic, dacă altfel nu se poate, e bine și așa. Am totuși impresia că oamenii nu știu ce înseamnă să fii bun. Mulți trăiesc cu ideea că bunătatea se metamorfozează în ușurința de a topi sume mari pe cadouri multe și scumpe. Toate magazinele vând orice în perioada asta, tocmai pentru că oamenii deveniți mai buni sunt dispuși să cumpere orice pentru oricine. Ca prin minune, își aduc aminte de toți și cumpără pentru fiecare câte ceva. Daruri, cadouri, atenții. Fiecare este mai bun în felul său.

Nu te va opri nimeni niciodată să fii bun, oricând, oricum, cu oricine. Nu te poate opri nimeni să faci un cadou oricând, oricum, oricui. Poți să faci oameni fericiți în fiecare zi, când ești bun. Orice ar însemna asta. Nu are cum să te determine cineva să nu mergi să-ți vezi familia oricând, oricum. La o adică, poți împodobi bradul chiar și în mijlocul verii, deși vecinii tăi s-ar putea să credeadă lucruri ciudate despre tine. Însă mai bun, poți fi în fiecare zi fără să supere pe nimeni asta. Ai putea fi uimit. Funcționează perfect și în alte luni. Și lumi.

Bunătatea nu e decât o manifestare a fericirii.