După ultimul fum, de dragul aparențelor, arunci o privire fugitivă spre geamurile blocului de vis-a-vis și dai drumul mucului de țigară. Uneori îl privești cum se lovește de pământ cu scântei, alteori fugi de la geam trăgând repede perdeaua. Depinde de numărul luminilor aprinse în blocul vecin. Îți place să te consolezi cu gândul că filtrul țigării tale scumpe este biodegradabil. Te înșeli. Pe lângă faptul că nu este biodegradabil, este dăunător faunei și florei. Dar, ce mai contează un muc de țigară în plus, toată lumea le aruncă pe geam, nu-i așa?

Stai pe scaun în metroul foarte aglomerat. Sau în autobuz. Nu mai are niciun gust, s-a întărit, ți se lipește de măsele și trebuie neapărat sa scapi de ea. Ai flencănit-o destul, și-a făcut banii. Nici gumele de mestecat nu mai sunt ce erau odată. O scoți pe ascuns din gură și o rotești ușor între degetul mare și arătător până când devine o sferă perfectă de culoare gri, lipită de vârful arătătorului. Te uiți pe furiș în stânga: liber, cu toții sunt cu gândul la altele. Te uiți și-n dreapta și sesizezi că o doamnă te analizează subtil. Oare m-a văzut? Nu cred. Cobori încet mână și treci arătătorul pe sub marginea scaunului. Nemernica nu vrea să se lipească de scaun, încă puțin, încă puțin, gata. Misiune îndeplinită. Nu ești singurul care a făcut asta, ceea ce îți conferă o liniște confortabilă.

Stai cu ambalajul în mână de cinci minute deja. E de plastic și face condens la tine în palmă. Nu-l mai suporți și ai omis pur și simplu să te uiți după un coș de gunoi. Privești pentru ultima dată cocoloșul de plastic și îl strângi cu toată forța. Poate dispare. N-a dispărut. Lași mâna în jos și începi să relaxezi pumnul. Îl auzi cum se desface la tine în palmă. Parcă începe să-ți fie drag, te vei despărți de el cu un regret. Desfaci ușor pumnul și îl lași să cadă. Salvezi aparențele întorcând capul în direcția opusă mâinii care a ținut strâns ambalajul. S-a dus, ai scăpat de el. Nu ești singurul care a făcut asta, ceea ce îți conferă o liniște confortabilă.

Nu ești singurul care o face. Ca tine mai sunt foarte mulți, iar unde-s mulți, puterea crește. Și totuși, gunoiul trebuie să stea în pungi. Mulțumesc vecinului care a venit cu inițiativa. Locuiesc la etajul I într-un bloc de opt etaje.

 ianculescuhimself.poza.gunoi

Morala: Dacă gunoiul trebuie să stea în pungi, la fel trebuie să facă și gunoaiele.