Fidelitatea este statornicia în convingeri, în sentimente sau în atitudine. Infidelitate devine lipsă a devotamentului. Fidelitatea poate să definească orice tip de relație pe care omul o are cu realitatea din jurul său. De departe însă, cel mai interesant aspect îl reprezintă relațiile dintre oameni. De altfel, cel mai frecvent aducem în discuție infidelitatea atunci când vorbim despre modul în care oamenii se comporta vis-a-vis de alți oameni. Alți oameni, de obicei, de sex opus. În fond, nu pare a fi grav deloc faptul că ai schimbat marca de țigări sau că ai abandonat o editură în favoarea alteia, deși tot infidel te vei numi. Grav este atunci când manifești infidelitate față de oameni, constant.

Vulturul negru este monogam. Nu asta îl face neapărat special, pentru că sunt foarte multe specii în lumea animală care formeaza cupluri monogame; șoarecii de preerie, caluții de mare, lebedele sau vulturii pleșuvi. Interesant este însă faptul că monogamia la vulturii negri se manifestă violent. Dacă vulturul va fi observat curtând alta decât perechea sa, va fi atacat în mod violent de către întreg grupul. Nu numai partenera lui se va manifesta violent, incercând să-și ucidă partenerul infidel. O vor face cu toții, iar infidelitatea aduce de cele mai multe ori moartea. Iată că nu numai oamenii condamnă tot ce se leagă de infidelitate. Ce îi împinge oare pe vulturii negri să-și ucidă semenii infideli? Cum nu sunt oameni, nu poate fi instinctul bunului simț…

În lumea oamenilor lucrurile nu se întâmplă chiar așa, dar nici departe de lumea vulturilor negri nu ne situăm. Pentru că, să recunoaștem, oamenii se transformă în veritabile aimale de pradă atunci când orgoliul le este călcat în picioare. Acțiunea de infidelitate este probabil una dintre cele mai eficiente metode prin care îți poți transforma jumătatea într-o fiară capabilă uneori chiar să ucidă. Nu, nu suntem chiar atât de departe de lumea animală. Noi, oamenii, avem însă ceva ce animalele probabil nu au. Avem respect pentru fidelitate. Știm să o răsplătim și o vom aprecia mereu, pentru că în ochii noștri este o calitate. Nimeni nu se gândește la faptul că fiind fidel, procesul prin care vei găsi parteneru de viață va fi mai lung, mai anevoios sau chiar imposibil. Nu. Cu toții împărtășim ideea că fidelitatea este un lucru bun, iar infidelitatea este ceva rău.

Fidelitatea este ca perfecțiunea. Știm că există, dar n-am reușit niciodată să punem mâna pe ea. Nimeni nu este fidel, dar îi condamnăm pe cei care arată infidelitate. Societatea cu totul o condamnă, deși oricine a fost infidel cel puțin o dată. Oricine și-a înșelat măcar o dată jumătatea; se pune și copilăria. Oricine și-a schimbat măcar o dată marca preferată; se pun și alimentele. Oricine a dat ceva pe altceva mai devreme sau mai târziu. Lumea în care trăim nu ne oferă șanse să fim fideli, ba dimpotrivă. Navigând în fiecare zi printre sute de variante alternative, este imposibil să nu întinzi la un moment dat mâna după ceva despre care crezi că poate înlocui cu succes ceea ce tu deja ai. Sau că poate fi mai bun.

Suntem din ce în ce mai fideli infidelității.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces celor dornici să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]