Inovaţia românească. Visul de a zbura

Gânduri4Comentarii

Ești aici:··Inovaţia românească. Visul de a zbura

Orice om are un vis. Unii visează doar pentru ei, alţii visează pentru ţoţi cei din jurul lor. Unul dintre cei care a visat pentru toţi cei din jurul său este Traian Vuia, un român care a demonstrat că România inovează şi o face bine. S-a născut în anul 1872 în satul Surducu Mic, judeţul Timiş. La vârsta de zece ani, adică în urmp cu mai bine de 130 de ani, tânărul Vuia a început să dezvolte o pasiune ieşită din comun pentru zbor.  A început cu zmeie. Le urmărea, le studia şi încerca să construiască altele şi mai performante. Aşa a început totul.

Odată cu înaintarea în vârstă, studierea zmeului era parcă prea puţin. A început astfel să încerce să-şi explice ce se întâmplă în jurul zmeului din punct de vedere fizic. A încercat să determine forţele care acţionează, condiţiile de echilibru şi să încerce să le înţeleagă. De ce? Pentru că pur şi simplu era pasionat de zbor. Îl fascina modul în care zmeul pluteşte şi îşi dorea să poată afla totul despre el. Să îşi explice şi să înţeleagă perfect zborul.

Traian_Vuia_aircraft

După ce a luat BAC-ul, Vuia a mers la Budapesta să urmeze Politehnica. Dar pentru că nu avea bani, a renunţat după  un an.  Revine în ţară şi se inscrie la Drept, practică avocatura în Banat pentru a putea trăi. În câţiva ani îşi ia doctoratul în Ştiinţe juridice. Toate acestea doar pentru a face rost de bani. Bani necesari pentru…ghici ce? studierea zborului uman. Adică visul vieţii lui. Şi reuşeşte să construiască primul aparat de zbor pe care-l denumeşte aeroplan-automobil. În 1903 Vuia merge cu proiectul la Paris.

Răspunsul primit este pe cât de simplu pe atât de sec: Problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis. Însă un român ambiţios care crede că orice vis poate deveni realitate nu are cum să abandoneze lupta atât de uşor. Îşi urmează visul, indiferent că pare imposibil sau ireal. În 1906 aparatul lui  Vuia a zburat pentru prima dată. Nu are importanţă la ce înălţime şi nici pe ce distanţă. Important este că Traian Vuia a demonstrat în urmă cu mai bine de un secol că orice vis poate deveni posibil.

Tu ai un vis? La premiile inovaţiei româneşti se poate înscrie oricine până pe 31 octombrie 2013. Se PR3MIAZĂ INOVATIA!

Morala: Orice vis poate deveni realitate.

4 gânduri despre „Inovaţia românească. Visul de a zbura”

  1. Datorita acestui articol am inceput sa caut informatii despre diferite persoane, Traian Vuia, Henri Coanda si multe persoane care in ziua de azi se bucura de o medalie primita la Geneva. Imi place inventica romaneasca, o sustin si inca odata, imi place.

    1. Pe mine nu neaparat inventica ma fascineaza, ci puterea pe care oamenii astia au avut-o. Puterea de a crede in ceea ce altii considerau SF. Asta ma fascineaza in general la inventatori, faptul ca ei sunt singurii care cred in visul lor si se dedica total pana cand le iese. Si le iese de cele mai multe ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus