Moș Crăciun Modern

Gânduri2Comentarii

Ești aici:··Moș Crăciun Modern

In spiritul sarbatorilor, dezvoltam un mit: „Mos Cracin vine la copiii cuminti”

Toata lumea stie ca Decembrie este luna cadourilor, ca este Nicolae, ca este Craciun, vine Mosul, se fac sute de cadouri apropiatilor, toata lumea se bucura! Copiii insa sunt cei mai fericiti in Decembrie. Copii suntem cu totii, asa cum bine stiti de aici! Insa, vorbim despre copii la modul propriu, cei cu varste ce nu depasesc 10 ani. Pentru ei vine adevaratul Mos Craciun. Am sa va povestesc ceva care pe mine m-a impresionat realmente!

Nu demult am aflat chestia asta care m-a miscat profund. Am sa va fac o scurta prezentare de ansamblu a situatiei. Este vorba despre o oarecare clasa a II-a dintr-un oarecare sat. Ceea ce urmeaza sa va povestesc impacteaza fondul, nu forma, ceea ce inseamna ca nu conteaza despre ce loc sau despre cine vorbesc. Revenind in clasa a II-a despre care va vorbeam, avem de-a face cu copii de 7 ani asadar, cat se poate de moderni pentru ca, asa cum va spuneam, lucrurile s-au petrecut de Craciun in 2009, dar la fel de bine se pot petrece si  in prezent. Ca in orice clasa, exista copii inteligenti, copii „buni” si copii mai putin buni, „lenesi”. Ei bine copilul despre care am sa va povestesc, face parte din prima categorie, mi-as permite sa il includ chiar in categoria foarte buni. Am sa il numesc generic Mihai (marturisesc sincer ca nu mai stiu cum il cheama).

Mihai are o situatie materiala precara. Mihai este un elev foarte constiincios si foarte simtit, desi este foarte sarac, invata foarte bine, citeste cursiv si la matematica ii zbarnaie mintea. Este uimitor cum reusesc amaratii astia mici sa uite toate problemele de acasa si sa le stea mintea la invatatura, sincer! Si totusi invata, isi face temele, desi pe el nu il intreaba nimeni daca ii este foame, daca ii este frig, daca bocancii il mai incap sau astfel de intrebari normale. Parintii lui Mihai sunt plecati in strainatate, sunt in Italia, asa ca el creste cu bunica si cu cei doi frati mai mari. Mihai nu are pachetel cu mancare asa cum au toti copii, iar doamna invatatoae stie asta si il ajuta asa cum poate, fara insa sa il faca sa se simta prost. Mai mult decat atat, Mihai refuza in mod constant ceea ce ii ofera uneori colegii de mancare, sau dulciuri, tocmai pentru a nega oarecum conditia lui.

In una dintre zile, pentru ca in mod constant copii cer voie doamnei invatatoare sa mearga la magazin sa isi cumpere dulciuri, cere si Mihai voie sa mearga cu un coleg. Se intorc cei doi, iar colegul merge la doamna invatatoare si ii spune ca Mihai defapt nu a avut bani. Doamna invatatoare deduce ca amaratul asta mic a cerut voie sa mearga la magazin doar pentru ca nu dorea ca iarasi colegii sa ii ofere mancare pentru ca el nu are. Dorea sa fie si el in rand cu ei, cu cei care au…Stiu prieteni, se intampla si chestii de-astea, e foarte trist. Revenim…

De Craciun, pentru ca aici doream sa ajung, evident, toti copiii au venit cu „ce le-a adus mosul” pentru ca s-a tinut  serbare, asa cum se tinea si pe vremea noastra. Cel mai slab copil din clasa, care este si batausul clasei, cel mai rautacios (stiti voi, ca ati avut si voi in clasa!) a venit cu un tren mare cu telecomanda. Mihai nu a primit nimic de la Mosul…Va marturisesc faptul ca acest copil merge si la biserica in fiecare Duminica, este un baiat foarte cuminte si credincios. Trist ca intotdeauna a mers la „doamna invatatoare” care l-a intrebat ce a primit de la Mos Craciun. A raspuns cu capul in jos: Nimic…La mine nu a venit Mosul…dar doamna, cum se face ca la Victor(batausul clasei), care nu stie nici macar sa scrie si nu invata, nu isi asculta parintii si nu este niciodata cumite, a venit Mos Craciun si la mine nu? Ca eu sunt cuminte! Iata prieteni ce se intampla in mintea unui copil de 7 ani…da! Are dreptate!

Copiii sunt crescuti cu mitul de care va vorbeam la inceput si ajung sa traiasca niste drame interioare. Mintea unui copil este foarte fragila. Spuneti si voi, cum il mai puteti pacali pe un copil de 7 ani sa fie cuminte si sa invete, mai mult, sa mearga si la biserica, pentru ca o sa vina Mos Craciun la el cu ceea ce isi doreste? In mintea lui se produc niste modificari grele, se produc niste gauri care il vor urmari multa vreme de acum incolo… Evident, doamna invatatoare a facut tot ce a putut si i-a luat un cadou, inlocuindu-l pe Mos Craciun-ul tradator, cel din mintea lui Mihai! Isi dorea o amarata de masinuta cu telecomanda. Nici nu va imaginati cat de fericit a fost…

Doamna invatatoare/profesoara este cea mai tare femeie din lume! Nu va spun cine este, nu are importanta, deduceti voi, insa ea este cea care mi-a relatat toata intamplarea, si impreuna cu care am dezbatut la vremea respectiva intamplarea aceasta. Pe mine m-a impresionat, este trist, dar am scris asta in ajunul Craciunului pentru a va determina sa fiti mai fericiti! De ce? Pentru ca noi/voi avem de toate dar ne tot plangem ca nu ne ajung. Frate, unii chiar nu au ce manca, iar noi ne intrecem in megapixeli pe telefoane…Suntem niste norocosi! La voi a venit Mosul? Ce v-a adus? Hai, Meri Crismas!

Morala: Moș Crăciun vine doar la copiii cu părinți bogați!

2 gânduri despre „Moș Crăciun Modern”

  1. Frate ai atata dreptate la asta
    dar nu stiu cum se poate intampla asa ceva.. is copii care chiar sufera pentru asa ceva si is fraieri dinaia care stiu doar sa isi bata joc de copii saraci care pot sa ajunga deoarte dar nu au cu ce:| si pana la urma ajung departe fraieri bogati :)
    si fac pariu ca sti ce zic.. pentru c aii imposibili sa nu fi ajuns cineva in fata ta cu ajutorul banilor cel putin o data in toata viata :)

  2. In fond despre asta vorbeam, tu ai deviat pun de la subiect, dar ai dreptate, prostii cu bani ocupa trepte superioare, asa a fost, asa este si asa va fi intotdeauna. Eu insa nu vorbeam despre asta, vorbeam despre conceptul de Mos Craciun care a ajuns afacere si Lux. VOrbeam despre ce se intampla in mintea unui copil cuminte si destept si despre faptul ca noi avem si altii mor de foame, culmea este insa ca tot noi ne plangem ca nu avem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus