Stai cu mâna pe o sobă încinsă un minut și ți se va părea o oră. Stai o oră în compania unei fete drăguțe și ți se va părea un minut. Asta era modalitatea lui Einstein de a ne demonstra că timpul poate fi controlat; manipulat;  relativ. Ceea ce înseamnă că oricine, oricând poate să transforme un minut într-o oră, sau invers. O oră într-o zi, sau invers. Experimentăm tot mai des adevărul din spatele vorbelor lui Einstein. Avem zile care parcă trec foarte greu și zile care se duc într-o pocnire de degete. Mi se întâmplă și mie, ți se întâmplă și ție. Ce face o zi să fie scurtă sau lunga?

Așa cum ar spune Einstein, fata draguță face să treacă timpul mai repede. Fata drăguță reprezintă modalitatea lui de a spune că te simți bine. Dacă te simți bine, timpul va trece mai repede. Dacă ai o companie plăcută, sau experimentezi ceva care te face să te simți bine, timpul se va scurge fără să îți dai seama. Se pierde percepția asupra lui. Bă, cum au trecut astea trei ore, nici nu mi-am dat seama!  Momentul acela în care te uiți la ceas și nu-ți vine să crezi cât de mult timp a trecut fără să-ți dai seama. Mi se întâmplă și mie, ți se întâmplă și ție.

Mâna pe plita încinsă reprezintă modalitatea lui Einstein de a spune că te simți rău. Dacă te simți rău timpul trece mai greu. Dacă ești obosit, n-ai chef de nimic, ai atâtea de făcut sau pur și simplu ești bolnav, timpul va trece în reluare. Greu. Te uiți la ceas din jumătate în jumătate de oră și nu-ți vine să crezi cât de puțin timp a trecut. Parcă ziua nu se mai termină deși nu este trecut de 12:00. Bă, nu mai trece ziua asta! Momentul acela în care te uiți la ceas și nu-ți vine să crezi cum în alte zile, tot ce-ai făcut în jumătatea asta de oră se petrecea în trei ore, parcă. Mi se întâmplă și mie, ți se întâmplă și ție.

Percepția noastră asupra timpului este influențată de modul în care ne simțim. Cu cât ne simțim mai bine, cu atât mai bine putem controla timpul. În același timp, chiar sentimentul că putem controla timpul este o sursă de a ne simți bine. Te simți bine atunci când totul este la timp, iată. Totul merge conform planului, dacă vrei îți faci o zi scurtă, dacă vrei îți faci o zi lungă. [Dacă e JOI e voie bună, e cea mai scurtă zi!]

Morala: Timpul poate fi controlat.