Panica este o spaimă care te cuprinde subit și violent. Se poate întâmpla din foarte multe motive. Nu motivele sunt interesante, ci modul în care panica modelează firea omului. Din momentul în care panica preia controlul, omul devine un simplu animal ghidat după instincte. Transformarea este imediată. De cele mai multe ori, memoria nici macar nu mai înregistrează ceea ce se întâmplă în momentele de panică, pentru că întreaga energie este canalizată către supraviețuire. Mintea și corpul vor lucra doar pentru a ieși din impas, celelalte procese trec imediat pe plan secund.

Să ne imaginăm că ai fost răpit și aruncat într-o pivniță. După primele momente în care vei lupta ca să te convingi că totul este real, vei trece la acțiune. Panica va face din tine (un om liniștit și calculat) cel mai fioros animal de pradă. Rotițele se vor  pune în mișcare și vei constata cu stupoare că ești gata să faci orice pentru a te elibera. Începi să gândești un plan de evadare, indiferent ce implică asta. Ești gata să scoați ghearele și să muști pe oricine. Din secunda în care ai conștientizat faptul că viața ta este în pericol, vei deveni cea mai performantă armă controlată de panică. Transformarea este totală.

Vei căuta că desfaci nodurile funiei cu care ești legat. Îți vei rupe dinții desfăcându-le, însă cu certitudine nu vei simți nicio durere. Odată eliberat vei alerga prin întuneric în căutarea oricărui obiect care poate fi utilizat ca armă. Vei constata surprins că panica te determină să vezi în întuneric. După ce vei găsi un cui, o sârmă sau orice poate deservi țelului tău, te vei întoarce la plan. Vei cântări opțiunile și îți vei alege un loc în care să aștepți pe oricine va intra în pivniță și îl vei ucide. Viața ta este cu mult mai importanta ca a lui, nu-i așa? Ce dacă nu te-ai gândit niciodată că vei fi în stare de așa ceva? Acum ești, pentru că acum ești cel mai feroce animal de pradă cu cele mai ascuțite simțuri pentru supraviețuire.

Și totuși omul se delimitează de animale. Omul se poate aduna și poate redeveni cerebral. Așa cum panica face tranziția de la om la animal, conștientul poate determina procesul invers. Animalul redevine om, ceea ce sălbăticiunile nu pot face. Impactul pe care un moment de panică îl poate avea asupra omului poate fi mai mic sau mai mare. De cele mai multe ori însă, oamenii redevin oameni. Uneori mai devreme, alteori mai târziu.

 Mortala: Omul este un cel mai performant mecanism de supraviețuire.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces celor dornici să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]