Oricine are cel puțin o părere despre orice. Indiferent că este corectă sau greșită. Părerea personală reprezintă modul în care individul interpretează ceva. Oamenii care-și exprimă liber părerile personale sunt considerați dezinvolți, liberi, curajoși. La polul opus se află introvertiții, cei care își exprimă foarte rar părerile.  Dar oare ce ne împiedică să ne exprimăm părerile personale? De ce înainte să exprimăm o părere personală trebuie să ne oprim puțin și să ne întrebăm dacă merită să ne exprimăm?

Oamenii spun că sistemul de învățământ este deficitar. Din mai multe motive. Unul dintre cele mai importante este lipsa dialogului. Copiii trăiesc cu senzația că dacă părerea lor nu este cea corectă vor fi pedepsiți. Se întâmplă o dată, de două ori, de mai multe ori, până când exprimarea părerii personale devine ceva rarisim.  Spunem despre un sistem de învățământ că este bun, atunci când elevii își exprimă  liber parerile, iar profesorii susțin acest lucru.  Nimeni nu te poate împiedica să pui intrebari sau să-ți expui ideile. Secretul constă în crearea unui mediu propice dialogului și propagarea ideii că oricine se poate exprima liber.

Alt aspect important este părerea ta despre părerile tale. Cu cât consideri mai importantă părerea pe care o ai, cu atât mai mari sunt șansele să o exprimi. Despre încredere este vorba, va să zică. Dacă nu ai încredere în părerea ta, mai mult ca sigur nu o vei exprima. Deși ești conștient că nimeni nu te va pedepsi pentru asta, preferi să o păstrezi pentru tine. Faptul că tu consideri părerea ta greșită, cântărește foarte mult.  Dar cum poți să știi că este greșită sau nu, dacă nu o exprimi?

Într-o societate liberă, ce te împiedică să-ți exprimi părerea și să o susții? Pentru tine, cât de importantă este părerea ta?

 Părerea ta contează.