Românii au o părere negativă despre țara lor. Nu ar recomanda-o unor prieteni din strainătate. Nu ar lăuda-o indiferent cât de frumoasă ar fi o experiență trăită pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. De ce? Pentru că ni se pare normal să fie bine și ne place să dăm vina pe sistem atunci când lucrurile decurg nu tocmai bine. Majoritatea românilor sunt nemulțumiți, sunt supărați și mâhniți. În timp ce românii ar da orice să plece în aglomerările urbane din străinătate, tot mai mulți străini vin şi cumpără pășuni sau case în zone liniștite din România.

Interesant este că după câțiva ani petrecuți prin țările calde, foarte mulți români plecaţi revin în țară fredonând același refren: tot mai bine este în țara ta. Indiferent cât de bun ai fi, în afara graniţelor eşti întotdeauna un străin, înainte de toate. Fiecare aspect mai mult sau mai puțin plăcut care definește România, face parte din noi. Ne-am obișnuit cu toate, ne definesc.

Străinii vin în România pentru că avem bere ieftină, femei frumoase şi tradiţie. Dacă pentru bere şi femei nu trebuie să facem un efort deosebit pentru atragerea turiştilor străini, când vine vorba de tradiţie lucrurile se schimbă. În afară, orice piatră cu istorie este îmbrăcată frumos şi promovată intens ca destinaţie turistică.

Nouă nici măcar poveşti interesante nu ne trebuie. Pe teritoriul României sunt zeci de locuri cu potenţial turistic imens. Dar palatele şi cetăţile par a fi într-o permanentă renovare. Delta Dunării se promovează singură prin unicitate, dar nu este de ajuns. Marea Neagră este asociată cu femeile apetisante, pentru că plajele sunt murdare iar apa miroase urât. Avem peşteri, avem munţi, avem pârtii, avem sate cu tradiţie, avem istore dar nu avem şosele şi nici condiţii bune de cazare.

Situaţia se schimbă însă în interiorul arcului carpatic. Transilvania pare desprinsă din alt film. Un film pe care noi toţi, indiferent de zona din care venim, ar trebui să-l studiem ca pe un bun documentar. Pe lângă faptul că fiecare piatră are povestea ei, oamenii sunt pur şi simplu altfel. Mai sinceri, mai calzi şi fără cultura bussinessului bazat pe înşelătorie. Motiv pentru care, de la an la an tot mai mulţi străini dau nebunia de la mare pe liniştea de podiş.

În ceea ce priveşte brandul de ţară, anul trecut, România ocupa locul 100 din 118 conform unui studiu realizat de Future Brand.  Ruşinos zic eu. Haideţi să nu mai stăm cu mâinile în sân. Haideţi să facem ceva, nu doar să ne plângem. Am un chestionar despre percepţia românilor faţă de brandul de ţară pe care vă rog să-l parcurgeţi cu interes. Datele strânse vor fi prezentate Ministerului de Turism, în speranţa că vom reuşi să schimbăm răul în bine.

Morala: Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea.