Cat de bătrân vrei să ajungi?

GânduriComentariile sunt oprite pentru acest articol.

Ești aici:·Cat de bătrân vrei să ajungi?

Media vârstei populației Pământului este în creștere. Acest fenomen se datorează creșterii speranței de viață. Dar ce înseamnă această speranță de viațăSperanța de viață este durata medie a vieții unui individ (sursa). Este o definiție surdă, trebuie să recunosc. Dar este adevărată, dacă judecăm prin prisma faptului că asta învață copiii la Geografie în clasele primare. Cifrele sunt și ele adevărate, ceea ce înseamnă ca matematica susține acest adevăr. Speranța de viață reprezintă o combinație de elemente care pot fi privite din milioane de puncte de vedere. Aceasta nu este o definiție. Dar este un adevăr.

Oamenii au ajuns să prețuiască viața foarte mult în ultima vreme. Susținuți sau nu de industria medicamentelor. Pur și simplu își doresc mai mult să trăiască. Sau să trăiască mai mult. Acest fenomen se poate datora faptului că este pace? Că oamenii au sentimentul de libertate? Oamenii de peste 90 de ani care mor în prezent, mor cu o părere de rău în suflet. Deși au dus o viață lungă, și-ar fi dorit să fie și mai lungă.  Omul din prezent conștientizează foarte bine speranța de viață. Din punctul fiecărui individ de vedere. Dar ce ne determină să simțim că trebuie să trăim foarte mult, indiferent de chinurile bătrâneții?

De ce ne agățăm cu atâta forță de viață? O facem pentru că suntem cu mult mai educați decât în urmă cu câteva secole? Asta să fie sursa speranței sau a dorinței de a trăi? Dacă educația ar sta la baza dezvoltării speranței de a trăi, înseamnă că oamenii care trăiau în peșteri nu aveau dorința de a trăi mult. Deși istoria ne învață că unii erau cam vii la cruda vârstă de 200 de ani. Iată că și cei mai cunoscuți needucați oameni de pe Pământ aveau o speranță desăvârșită de viață. Nu pare a fi educația. De ce vrem să trăim cu atâta patos? Deși îndesăm în noi fel și fel de alimente. Fel și fel de vicii.

Pe tine ce te face să ai speranță de viață? Cât de bătrân vrei să ajungi?

Morala: Speranța de viață este  o combinație de elemente care pot fi privite din milioane de puncte de vedere.

8 gânduri despre „Cat de bătrân vrei să ajungi?”

  1. Eu nu vreau sa ating o varsta anume. Vreau doar sa am parte de un sfarsit rapid, lipsit de umilinta si chinul unor boli degenerative.

    1. Si eu vreau exact acelasi lucru ca si tine. Lipsit de chin. Chiar nu vreau sa ma tarasc. Multi ar spune ca asta spunem acum, cat suntem tineri, dar mai tarziu ne obisnuim. Este si asta o posibilitate :)

  2. O, pai organismul uman, (si probabil nu numai uman, dar la om e si mai complex), are implantat in el de la mama Natura multiple mecanisme care au drept scop tocmai supravietuirea efectiv cu orice pret, chiar si cu pretul nefericirii sau al unor degenerescente sau maladii. Pana si la nivel de simpla pofta de mancare, organismul uman are ca mecanism apararea maxima a mentinerii rezervelor de energie pana in ultima clipa. Inima insasi are centru autonom de a continua sa bata, indiferent de daca chiar si trunchiul cerebral nu mai functioneaza, si acolo chiar ca sunt centri vitali pt respiratie sau a unei circulatii sanguine periferice, fara de care efectiv viata nici nu ar fi teoretic posibila. Si mai sunt multe, inclusiv la nivel structural de aparare maxim posibila, efectiv chiar si in ciuda a ce o vrea un om posibil ganditor pt sine ! Eu nu ma pun niciodata cu fortele mamei Natura, mi-e de fapt si groaza de ea, la o adica, asa ca eu zic Prezent ! + Sa traiti, eu sunt de acord sa traiesc cat mai mult timp posibil, chiar si dement fara sa stiu ce fac si unde sunt ! Eu NU sunt dizident de la datorie !

    Cea mai rea ar fi spaima de durere, pt ca durerea chiar e ff greu de suportat, insa in zilele noastre efectiv exista tratament anti-durere + majoritatea oamenilor nu mai mor in dureri extreme, adica cu gangrene de membre, sau in decursul nasterii, desi am citit ca unii care au cancer osos sau alte feluri de cancer cu afectare abdominala pot avea dureri infioratoare, insa efectiv exista tratament pt asa ceva. Exista, desigur si durerea morala, psihologica, si si aia este ff dificila si adesea ff greu de suportat, dar si pt asa ceva, daca se straduieste cineva, poate exista ajutor.

    Cat despre umilinta si chinul unor boli degeneatrive, eu zic ca nu e cazul sa ne speriem prea rau, deoarece maj dintre noi vom fi dementi sau oricum cognitiv alterati si diminuati destul de masiv, inainte de a deceda zacand la pat paralizati, (bat in lemn ! ca desigur ca si eu as prefera infarct masiv sau chiar atac cerebral masiv fara o perioada de paralizie, plus ca asta nici nu doare cum ar putea sa doara un pic cateva minute un infarct de cord), deci nu vom mai avea cum sa ne simtim umiliti, si nici nu avem cum sa intelegem prea bine mila din ochii altora din jur ! Asa ca nu e cazul sa ne fie teama de aceasta posibila umilinta, care e doar mai mult imaginara.

    1. Unul din motivele pt care fumez e de fapt ca sa am o sansa mai buna de a face dementa vasculara + infarct, pt ca la mine in familie nu avem cazuri de Alzheimer, (si se admite un posibil grad de predispozitie genetica familiala pt asta), si nici nu cred ca am risc de boala vacii nebune, mai ales ca in Norvegia carnea de vita costa peste 30 Euro/kg, plus exista protectionism masiv pe importuri de carne straina, de HIV, care poate da si ala dementa, ma pazesc cat pot, de dementa alcoolica iar nu am risc pt ca nu sunt alcoolic, si nici nu prea cred ca am vreo sansa de alte demente mai rare sau chiar mai interesante care pot duce la creativitate sporita, cum ar fi, de ex, dementa cu corpi Lewy care te poate ajuta sa halucinezi filme de actiune si suspans cu prieteni imaginari, sau dementa Pick, care te poate face mai jovial, pus pe bancuri, si ultra-interesat sexual.

    2. Acum ca am citit recent pe BBC ca fumatul chiar incepe sa te altereze cognitiv destul de devreme, adica chiar la varsta de inainte sa apuci sa faci accidente vasculare mai grave soldate cu paralizie, zau daca ma mai las de fumat vreodata, ca macar sa fiu cat mai dement si pe dinafara posibil atunci cand voi fi la nivel de zacut posibil „umilit” la pat ! Plus am mai citit ca fumatul ma poate proteja si de boala Parkinson, ca aia desi e poate utila la nivel de scazut ridurile faciale asa ca Botox-ul, ca iti scade mimica fetei, si desi e asociata cu dementa intotdeauna utila, dementa totusi survine cam tarziu + boala asta e totusi asociata cu ameteli si tremuraturi cam inestetice + depresie, (durere morala), destul de dificil de tratat.

      Zau, NU doresc sa recomand NIMANUI sa se apuce de fumat NICIODATA, exact asa cum am zis si sub articolul anterior, pt ca efectiv dezavantajele de-a lungul vietii cognitive intacte sunt real mai mari decat orice posibile avantaje pt absolut orice individ, insa in legatura cu cei care deja fumeaza, inclusiv eu, eu nu imi pot permite sa fac propaganda pro-lasat de fumat, pt ca ar fi cam ipocrit cand eu imi gasesc atatea motive pt a continua acest obicei/dependenta.

    3. Ai exprimat ceva mai dur sau mai brut ceea ce am gandit si eu. Da, este adevarat ca fumatul altereaza durata medie a vietii, statistic vorbind. Dar cu totii ne agatam de viata, ca fumam sau nu.

      Cafeaua reduce riscul aparititi Alzheimer la barbati. Si il reduce destul de masiv, considerand adevarate studiile din domeniu. Asa cum se intampla si in natura, totul se echilibreaza.

      Si fie vorba intre noi, pentru ca vorbeai de sistemul uman. Cata vreme creierul sesiseaza faptul ca plamanii au o problema, cauzata de fumat, va canaliza energie suplimentara catre plamani. Asa functioneaza el, cum bine ai zis.

  3. Cred că cel mai mult se „agață” de viață oamenii care nu cred în existența a ceva dincolo de ea.
    Dacă un om este convins că există ceva fain dincolo iar aici este doar o…școală de perfecționare, atunci trăiește…de plăcere. Fac parte din această categorie și mă bucur de tot ce Universul îmi pune la dispoziție.
    Știind că pot „pleca” oricând îmi doresc și că dincolo e ceva cu adevărat fain, pot gusta altfel tot ce trăiesc aici și am ajuns chiar la concluzia că și aici este foarte bine. >:D<

    1. Eu am ajuns la concluzia ca aici este cel mai bine si ca totul tine de perspectiva. De modul in care filtrezi si interpretezi totul. Negru esti, negru vei primi. Cu cat esti mai luminos cu atat mai multa lumina vei primi. Dar mai stiu ca tu stii deja toate astea, Adina :)

      Apropos de interpretare, sa te uiti la filmul Trance. O sa-ti placa mult.

Comentariile sunt închise.

Sus