Am participat recent la un Workshop interesant. Nu am aflat neapărat lucruri noi, dar consider că nu acesta este scopul unui workshop. În schimb, am reușit să-mi așez noțiunile într-o oarecare ordine. Am aflat cum se numesc tehnicile pe care le aplic; unde, când și cum trebuie să le aplic. Am aflat lucruri interesante  despre vânzare, despre clienți, despre modul în care gândesc ei și ce ar trebui să le oferi. Nu urmează niște secrete ale succesului, pentru că nu există o astfel listă. Urmează câteva idei care mie mi s-au părut interesante și la care merită să te gândești atunci când ai o afacere pe care vrei să o duci sus.

Nu este suficient să îți satisfaci clienții, trebuie să le oferi mereu mai mult. Să îi surprinzi într-un mod pozitiv și să îi fidelizezi.

Nu ajunge să ai o părere bună despre compania ta și să știi totul despre ea. Trebuie să afli părerea clienților despre ea, pentru că părerea lor reprezintă realitatea din piață. Iar după ce afli părerea lor trebuie să acționezi în consecință.

Campania ideală nu este cea care place șefului și nici cea făcută de specialiști. Campania ideală este cea care vinde.

Clienții trebuie ascultați. Ai două urechi și o singură gură, folosește-le proporțional. Oferă un răspuns instant, o soluție la problema oricui.

Poate că nu ești cel mai bun, dar trebuie să te străduiești să devii cel mai bun.

Setează-ți obiective măsurabile și acordă o importanță mare reclamațiilor. Acestea reprezintă un feedback prețios care te poate ajuta să îmbunătățești multe aspecte.

În vânzări trebuie să fii sincer, altfel nu creezi legătură pe termen lung.

Oamenii sunt influențați de extreme, fă în așa fel încât să lași o impresie bună, în ansamblu. Atitudinea contează mai mult decât tehnica. În fond, cu toții suntem în șanț, numai că unii dintre noi privesc spre stele.

Workshop-ul a fost susținut de Cosmina Meseșan, iar mai multe materiale găsiți aici.

Morala: Dacă vântul nu suflă în pânze, vâslește!