Analizez de câteva săptămâni piaţa emisiunilor TV de seară. Nu profesional, evident. Ochiometric. Mai cu seamă zapez, analizez trei minute și trec mai departe. Mă întorc la același post TV în circa 30 de minute. Practic nu pot să spun că sacrific timpul liber pentu a realiza acest extraordinar studiu, oricum fac asta destul de des, în mod cotidian. Am în vedere doar canalele romanești și intervalul orar 22:00-00:30, nu pentru că le iubesc, ci pentru că sunt relevante.

As face o poveste lunga cu grafice pe jumatati de ora, cu propuneri, puncte slabe, puncte forte, stii si tu, cu amenintari, oportunitati, analiza SWAT cum ar zice fizicianul. Dar nu prea ma pricep. Am sa fac insa ce stiu mai bine, sa condensez o poveste intr-o fraza. In intervalul 22:00 – 00:30 majoritatea emisiunilor de la noi au ca subiect sexul. Sub diferite forme ale sale. Incearca unii sa faca emisiuni de umor dar nu au succes. Nu au succes pentru ca nu au nimic in comun cu sexul, evident. Incepand cu Antena 1 si terminand cu Kanal D, totul graviteaza in jurul sexului.

Discutii despre sex. Dive cu fuste tip curea si fara chiloti care involuntar ne arata veveritele coafate prin saloane scumpe. Jurnalisti care dezbat scandaluri sexuale inarmati cu poze sau filme ce contin imagini obscene. Moderatori care nu se sfiesc sa-si intrebe invitatele cand au facut ultima data sex si cu cine, unde si cat a tinut partida. Creatori de moda care-si bat joc de adolescente semi-nud orbite de puterea reflectoarelor. Actuale vedete, foste curve de lux care tin prelegeri despre bunul simt. Mai frate, n-am nimic impotriva divertismentului, dar…

Dar pe cine intereseaza? Astia au impresia ca in tara asta toti sunt innebuniti dupa picioare dezvelite si se uita la televizor si cu stanga si cu dreapta? Adica de ce are nevoie nenea moderatorul de patru asistente imbracate ca la plaja? De ce asistentele au doar rolul de a se apleca (tot involuntar) in fata camerei? De ce sunt filmate numai de la nivelul gleznelor cand nu au chiloti pe ele? Tie ti se pare interesant? Mie nu si am si o propunere.

Mult mai convenabil (economic vorbind) ar fi ca aceste emisiuni sa fie realizate in felul urmator: fara moderator, fara invitati. Patru fete si un cameraman. Platiti decent si fii atent emisiune. De la 10:00 pana la 10:30 fetele se prezinta imbracate cu cel putin patru piese. De la 10:30 la 11:00 fetele raman in chiloti si sutiene. De la 11:00 la 11:30 cad sutienele. De la 11:30 la 00:00 cad si chilotii. Dupa miezul noptii sex direct cu cameramanul. In cinci, sa fie inedit. Fara lumini, fara band, fara invitati, moderatori, regizori si alti salariati flamanzi. Esenta este aceeasi. Cu cat ora este mai tarzie, cu atat fetele ne arata mai multe. Audienta mai mare si costuri mai mici.

Prostia este eternă şi invincibilă, uneori.