Simți că poți să faci un lucru atunci când conștientizezi faptul că ai puterea să desăvârșești acțiunea respectivă. Oamenii au capacitatea naturală de a face foarte multe. Spre deosebire de animale, care doar se adaptează instinctual, oamenii conștientizează în fiecare secundă binele și răul. Pentru că pot. Cântărind și judecând, un om poate să acționeze într-un anumit sens. Diferența dintre eu pot și eu nu pot este de cele mai multe ori de natură morală. Chiar dacă oamenii sunt diferiți, funcționează cu motoare similare. De cele mai multe ori eu pot se confundă cu eu vreau.

Voi fi mai bun, pentru că pot. Uite ce fac: analizez binele și răul așa cum înțeleg eu cele două fenomene. Eu și numai eu. Nu îmi trebuie o motivație puternică să fiu mai bun, mai vesel, mai calm sau mai calculat. Este suficient să conștientizez că așa este mai bine pentru mine. În momentul în care am dedus faptul că un anumit comportament îmi va face bine se produce declicul. În secunda doi voi începe să cred că  eu vreau. Distanța, în timp, de la eu vreau și până la eu fac depinde doar de anvergura acțiunii. Nu voi putea scrie un roman în două zile, indiferent cât de mult aș vrea asta. Îl voi scrie în doi ani sau în douăzeci de ani. Dar îl voi scrie, pentru că pot.

În ultima vreme foarte multe cunoscute se plâng de forma corpului lor. Aud tot mai des expresia nu pot să slăbesc. Lucrurile sunt simple. Nu slăbești pentru că încă nu ai conștientizat faptul că e rău să ai kilograme în plus. Sau că este bine să ai mai puține. Cine a vrut cu adevărat să slăbească, a făcut-o fără să creadă că asta este cel mai cumplit sacrificiu. A făcut-o natural, pentru că în momentul în care conștientizezi și accepți un fapt, schimbarea nu este un sacrificiu, ci o urmare firească. Sigur, discuția poate avansa la orice viciu.

Exact în același sens funcționează lucrurile și dacă nu vrei să faci ceva. Dacă schimbarea este percepută negativ, dacă nu vreau să schimb nimic, nu voi schimba nimic, pentru că pot. Sunt de părere că modul în care funcționez în prezent este perfect. Și atâta vreme cât eu vreau să rămân exact așa cum sunt, argumentele din exterior nu vor face altceva decât să-mi întărească părerea. Tot ceea ce se întâmplă cu mine vine din interior. Doar eu pot judeca diferența dintre pozitiv și negativ. Și atâta vreme cânt sunt în deplinătatea facultăților mintale, voi continua să cântăresc binele și răul și voi decide foarte simplu când să vreau și când să fac. Pentru că pot.

Morala: Pot să fac foarte multe, însă mi-ar plăcea să fac doar ceea ce vreau.