Oamenii reprezintă cea mai avansată specie de animal. Adaptată, creativă, inteligentă, cugetătoare. Suntem cele mai tari animale de pe Pământ, nu-i aşa? Ne place să spunem şi să credem asta despre noi. Faptul că am devenit cei mai iscusiţi vânători ne-a plasat în vârful piramidei. Iar de aici, din vârf, e foarte uşor să controlăm ostilităţile. În cele câteva zeci de mii de ani de evoluţie am învăţat o regulă destul de simpla: cel mai puternic supravieţuieşte. În fond, nu trebuie decât să fugi spre cel mai înalt loc şi sa arunci cu bolovani de acolo. Nu-i aşa greu – ai ratiune.

Spunem că spre deosebire de animale, oamenii creează şi se creează. Spre deosebire de animale, oamenii construiesc şi comunică. Oamenii judecă, au logică, simt şi gândesc. Dar oare animalele nu fac acelaşi lucru? Dacă studiem atent animalele, constatăm că multe ne depăşesc, măcar la nivel teoretic. Multe păsări cântă cu mult mai bine ca oamenii. Altele se orientează infinit mai bine ca oamenii, migrând. Peştii se scufundă la adâncimi la care nici măcar roboţii construiţi de oameni nu pot rezista. Sigur, animalele o fac din instinct, aşa ne place să spunem. Ele acţionează instinctual, oamenii judecă, vezi tu, au ratiune.

Dar dacă eliminăm paravanul pe care îl punem între ratiune şi instinct, cum arată lumea înconjurătoare? Aflăm că nu doar oamenii comunică, o fac şi delfinii şi probabil multe alte specii. Delfinii gândesc, îşi conştientizează existenţa, vânează în grup. Aflăm că nu doar oamenii creează sau construiesc. Dar chiar şi cea mai mică furnică îşi construieşte muşuroi de câteva mii de ori mai mare ca ea. Cea mai neînzestrată pasăre îşi construiește cu migală cuibul care să faciliteze supravieţuirea speciei. Cumva ştie sau simte că doar aşa va supraviețui. Efectul este acelaşi: animalele fac. Mânate de instinct sau de judecată, n-are importanţă.

Sigur că oamenii gândesc, văd, simt, gustă, aud, miros, dar… Rechinul are capacitatea să descifreze câmpul electromagnetic la sute de metri în jurul său. Cu certitudine aude mai bine ca noi. Ursul grizzly poate mirosi un cadavru de la 28 de kilometri distanță. E puțin  mai bun ca noi. Sunt mii de specii care sunt cu mult mai bune ca noi în foarte multe domenii, dar totuşi noi suntem cei mai buni. Suntem cei mai cei pentru că ne-am dat seama că putem răpune orice specie. Putem decima orice, pentru că noi suntem inteligenți, nu-i aşa? Avem ratiune.

Animalul nu are nevoie de o pregătire specială pentru a fi animal. Omul însă are nevoie de educaţie pentru a deveni om.

Ai aflat? Am scris un roman pe care l-am cifrat. Ofer cheia de acces oricui este dispus să îl parcurgă. Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]