Azi, un om de rând va spune 2250 de cuvinte altor 7 persoane. Vom trimite peste 300 de miliarde de e-mailuri, 19 miliarde de mesaje scrise, toate făcând parte din uriașul mozaic al tiparelor și rațiilor. Omul, spre deosebire de animale, simte nevoia aprigă de comunicare. Și animalele o simt, dar nu așa cum experimentează omul această nevoie. Am inventat o duzină de aparate care să înlesnească procesul de comunicare încât oricine, de aproape oriunde poate comunica în timp real cu altcineva aflat oriunde. Comunicarea este un aspect foarte important în economia tehnologiei.

Putem să judecăm acest lucru din foarte multe puncte de vedere. Setea de comunicare a făcut ca oamenii să inventeze telefonul fix. Să comunice. A descoperit undele radio, a facut fixul mobil. Să comunice.  A adus televizoare-n casele oamenilor, a inventat internetul. Să comunice. Oamenii simt nevoia aprigă să comunice, motiv pentru care funcționează perfect rețeaua de socializare Facebook. Pentru că, pe moment, este un produs care răspunde perfect cerințelor pieței. De la noi. În anumite zone de pe glob oamenii fug de acest produs, pentru ei s-a demodat. Dar piețele sunt diferite, indiferent de modul in care decid să o facă, oamenii comunică. Din ce în ce mai intens.

Nevoia de comunicare nu a rămas însă orientată doar spre comunicarea om-om. Se învestește în fel și fel de telescoape, trimise pe fel și fel de orbite, care telescoape să transmită sau să recepționeze semnale. Vrem să comunicăm și cu alții.  Nu este suficient faptul că orice om poate să comunice cu orice om oricând și oriunde. Comunicarea trebuie să atingă alt nivel. Deși se investesc sume foarte mari, chiar nu este o tragedie! În trecut oamenii sacrificau oameni pentru o comunicare mai bună cu cei care nu locuiau pe Terra. Aveau ritualuri, știi. Ei, ritualurile din prezent sunt mai decente. Cam aceeași idee, exprimată altfel.

Niciun alt animal nu experimentează în halul acesta nevoia de comunicare. Omul este la o distanță considerabilă față de animale. Cel puțin la momentul actual al cunoașterii. Și delfinii comunică, într-un fel sau altul, dar nu cred că dezbat problema existentei lor pe pământ. Sau în apă, cine știe? Comunicarea i-a determinat pe oameni să realizeze tot ce-au realizat pănă acum. Încă din cele mai vechi timpuri cunoscute nouă.

Morala: Oamenii trebuie să comunice.